Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

View Poll Results: Have you experienced any problems with your K-3?
My K-3 has never had any problems 5963.44%
My K-3 has or have had minor problems that do not render it unusable 3032.26%
My K-3 has or have had major problems that render it unusable 44.30%
Voters: 93. You may not vote on this poll

Reply
Show Printable Version Search this Thread
11-19-2013, 04:02 PM   #16
Marketplace Reseller




Join Date: Nov 2008
Location: Canada
Posts: 4,855
How do i answer the poll? my first K-3 had FF issues, my replacement is perfectly fine

11-19-2013, 04:07 PM   #17
Forum Member




Join Date: Dec 2007
Location: Sydney
Posts: 54
QuoteOriginally posted by Adam Quote
It would be nice if anyone that doesn't select the first choice could also reply and state the issue. That would allow us to forward the feedback to Pentax if needed.
Hey Adam, mine might not be an issue, but I voted the 2nd option. I've observed a very slight delay in Auto-Flash mode/shutter activation as compared to the Manual Flash mode (which works immediately when you press the shutter button). It could be that it's the P-TTL working correctly during Auto-flash mode, but I'm wondering why my other Pentax DSLRs don't exhibit the same sort of lag/delay/hesitation. It's a very slight lag but you can tell the difference between the two modes, let alone the K5 and K3 in Auto flash mode.
11-19-2013, 05:03 PM   #18
Site Supporter




Join Date: Mar 2008
Location: Prince George, BC
Photos: Gallery
Posts: 2,253
Teal - As others have tried to tell you, this is working as designed. Every K-5 series camera has had P-TTL exposure problems of some kind. The K-3 has *zero* such problems. Having P-TTL fixed is worth way more than instant shutter activation to me.

Jack
11-19-2013, 05:51 PM   #19
Pentaxian




Join Date: Sep 2011
Location: Nelson B.C.
Posts: 3,211
One lockup early on, none since. A first bug fix will sort most of this out. Hardware wise it has been excellent.

11-19-2013, 06:41 PM   #20
Forum Member
alcstudios's Avatar

Join Date: Sep 2011
Location: Texas
Photos: Albums
Posts: 85
Mine did one lock up (before grip) otherwise it has been perfect, got the grip for it last week and have had zero problems... loving this baby.
11-19-2013, 06:59 PM   #21
Veteran Member




Join Date: Aug 2011
Location: Niagara
Photos: Gallery | Albums
Posts: 791
Mine has been absolutely flawless
11-19-2013, 08:21 PM   #22
Forum Member




Join Date: Dec 2007
Location: Sydney
Posts: 54
QuoteOriginally posted by jbinpg Quote
Teal - As others have tried to tell you, this is working as designed. Every K-5 series camera has had P-TTL exposure problems of some kind. The K-3 has *zero* such problems. Having P-TTL fixed is worth way more than instant shutter activation to me.

Jack
This isn't really a thread for debate as it's more of a poll. If you're happy with yours, then I'm happy for you.
11-19-2013, 11:16 PM   #23
Junior Member




Join Date: Aug 2013
Photos: Gallery
Posts: 46
That flash thing seems more bug to me than feature. Its good to report it for official statement and or repair. Good!



11-20-2013, 12:12 AM   #24
Site Supporter




Join Date: Feb 2013
Location: Canberra, Australia
Posts: 401
Shutter going ballistic (like firing multiple exposures). There's another thread about this problem.
11-20-2013, 04:41 AM   #25
Forum Member




Join Date: Jan 2008
Photos: Gallery | Albums
Posts: 83
K3 will only take a single shot if using the AF button to cancel the AF in AF.C mode even though I have the K3 set to Continuous Shooting (High), firmware problem I think and have reported to Pentax/Ricoh
11-20-2013, 10:46 AM   #26
Site Supporter
PALADIN85020's Avatar

Join Date: Sep 2010
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 392
I have had only one minor problem which has since disappeared. I was taking pictures of smaller objects with a tripod outdoors in the shade. Camera was oriented pointing straight down. Set on Manual with a 2-second delay to minimize vibration. Pentax 18-135mmWR lens. Shake reduction off. White balance Auto. Auto Focus, center-weighted. ISO 100. Aperture set at f/14 with the rear control wheel. Camera set for 1/3 EV steps. Set to take JPEGs (I use the AE-L button to also record RAW when a shot looks like a keeper on the back display). This formula was set as "U1" on my mode selection wheel.

OK, I was using the front control wheel to adjust shutter speed, watching the +- indicator in the viewfinder. I could twist the wheel to my heart's content, but no change was indicated in the viewfinder as to plus or minus from zero. I thought to myself - RATS.

I then turned the camera off and then on again after a few seconds.

Then, both control wheels and the +- indicator worked normally as I made shutter speed adjustment with the front control wheel and I proceeded with my photo project.

This has happened only once; it was disconcerting, but the anomaly has not returned.

Other than this I am extremely happy with the K-3, except for a perceived increase in noise above ISO 800 compared to the K-5.

John
11-20-2013, 09:36 PM   #27
Pentaxian




Join Date: Jan 2011
Location: 5th floor
Posts: 1,322
QuoteOriginally posted by MightyMike Quote
How do i answer the poll? my first K-3 had FF issues, my replacement is perfectly fine
Yeah, I had issues K-3 not having FF either. What a travesty. I mean my God!

BTW, what was your replacement? Sony? Canon? Nikon?
11-20-2013, 09:47 PM   #28
Veteran Member




Join Date: Jun 2010
Photos: Gallery | Albums
Posts: 361
QuoteOriginally posted by Fontan Quote
Yeah, I had issues K-3 not having FF either. What a travesty. I mean my God!

BTW, what was your replacement? Sony? Canon? Nikon?
He means Front Focusing, and not Full Frame....
11-20-2013, 10:19 PM   #29
Marketplace Reseller




Join Date: Nov 2008
Location: Canada
Posts: 4,855
QuoteOriginally posted by Freak Quote
He means Front Focusing, and not Full Frame....
Thanks Freak for the clarification to Fontan, and thanks Fontan for the good belly laugh at the misunderstanding.
11-21-2013, 07:06 AM   #30
Pentaxian




Join Date: Jan 2011
Location: 5th floor
Posts: 1,322
QuoteOriginally posted by MightyMike Quote
Thanks Freak for the clarification to Fontan, and thanks Fontan for the good belly laugh at the misunderstanding.
Eh my sarcasm wasn't far reaching enough it appears
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, future, k-3, k3, pentax k-3, poll, reliability
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
DPR/Pentax K-3 ongoing poll results Greyser Pentax K-3 37 10-07-2013 07:41 PM
OFFICIAL K-01 Styling Poll Adam Pentax K-01 136 04-13-2012 11:58 AM
K-r reliability poll bwDraco Pentax K-r 30 02-24-2012 04:05 PM
3 lens combo poll vrrattko Pentax SLR Lens Discussion 9 07-14-2011 02:07 PM
Looking for owner reviews on the K-7, performance, reliability, use SkagitFly Pentax DSLR Discussion 42 10-07-2010 04:46 AM



All times are GMT -7. The time now is 07:40 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top