Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
01-05-2014, 01:39 PM   #1
New Member




Join Date: May 2013
Photos: Gallery
Posts: 19
Viewfinder Display

I seem to have an issue with my K-3. If I look at pg 14 of the manual, it indicates that I should see the settings display in the viewfinder when I push the shutter release halfway or during the meter time operating time. This is not the case. I see the display briefly (very briefly, like less than 0.25 seconds) after the shutter is released and the photo captured. Have I overlooked a setting? I have reset the camera to factory thinking that one of my settings had invalidated the setting but that did not help. Anybody else run into this?

01-05-2014, 02:33 PM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 43,253
I think the meter defaults to several seconds, so that's weird. But I'd still verify the meter setting just in case!

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

01-05-2014, 03:52 PM   #3
New Member




Join Date: May 2013
Photos: Gallery
Posts: 19
Original Poster
QuoteOriginally posted by Adam Quote
I think the meter defaults to several seconds, so that's weird. But I'd still verify the meter setting just in case!
Thanks Adam. Any idea which menu/settings those would be that may affect this function? (I think I will echo the sentiment that this is a particularly bad excuse for a manual.)
01-05-2014, 03:59 PM   #4
Senior Member




Join Date: May 2009
Location: Edmonton, AB
Posts: 246
Hi Tim,

May be you pressed the button down the whole way. You should only half press the button for metering without taking the picture.

Regards,

Peter

01-05-2014, 07:00 PM   #5
New Member




Join Date: May 2013
Photos: Gallery
Posts: 19
Original Poster
Yes, like I am focusing the shot with AF (which does occur); however, the display in the viewfinder is never activated or at least cannot be seen. If I press the button halfway and get an autofocus indicator and release the button, the metering information is shown in the back and top LCD screens at that time...it is my understanding that I should see the information displayed in the viewfinder as well. That does not happen. If I press the shutter release and capture the image, the display is activated very Very VERY briefly in the viewfinder. Thanks.
01-05-2014, 07:06 PM   #6
Forum Member




Join Date: Dec 2007
Location: Sydney
Posts: 54
That doesn't sound normal. I just checked mine and mine displays until I've taken the shot. The information on the OVF (shutter, aperture, focus confirmation, shake reduction, etc.) are all displayed.
01-05-2014, 07:16 PM   #7
New Member




Join Date: May 2013
Photos: Gallery
Posts: 19
Original Poster
Yup, like my K-30...K-3 not so much...also have issues with Live VIew. I think it's time for service
Thanks!
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
display, dslr, k-3, k3, pentax k-3, settings, shutter, time, viewfinder
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K5 Defective viewfinder display Jan67 Troubleshooting and Beginner Help 8 10-11-2013 11:45 AM
K200 viewfinder to display Meg Visitors' Center 3 05-21-2013 03:20 AM
Viewfinder display not showing apw1210 Pentax K-r 3 09-25-2012 02:04 PM
K5 - Possible to increase viewfinder parameter display time? maomao Pentax K-5 2 08-17-2012 10:17 PM
K5 viewfinder display of AF points sam_553817 Pentax K-5 6 02-02-2011 10:57 AM



All times are GMT -7. The time now is 12:53 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top