Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
02-08-2014, 05:31 PM   #76
Site Supporter




Join Date: Jun 2007
Location: Fullerton, CA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 281
This is the first time I have ever had trouble upgrading firmware. I have tried more times than I care to count to upgrade my K3 to v1.02 without success. Current firmware is v1.00. Formatted 32gb card with fwdc220b.bin on card (I have tried zipped and unzipped) in slot #1, door closed, fully charged battery, press and hold menu button and turn power on. I get the screen that I always get when I turn on the camera. No firmware update screen.
I'm not very excited about about v1.02 because I generally use manual focus lenses and don't see much use for me in the AA simulator, but who knows what more useful firmware may come down the line in future.
Tom

02-08-2014, 06:10 PM   #77
Senior Member




Join Date: Jan 2014
Location: Texas
Posts: 257
The first firmware upgrade took me about 15 minutes to figure out. The second one I did in less than 5 minutes. I wish I knew what you are doing wrong. Hope you bought it from a local dealer. They can help you.
02-08-2014, 06:19 PM   #78
Pentaxian




Join Date: Jun 2009
Location: GMT +10
Photos: Albums
Posts: 10,800
QuoteOriginally posted by TaiChiTom Quote
This is the first time I have ever had trouble upgrading firmware.
Your procedure description doesn't say that you copied the fwdc220b.bin file to the root of the SD card, which is where it should be placed. Plus I presume you formatted the SD card in-camera before use, not on the computer.
02-08-2014, 07:08 PM   #79
Loyal Site Supporter
monochrome's Avatar

Join Date: Mar 2008
Location: Kirkwood (St. Louis) MO
Photos: Gallery | Albums
Posts: 20,317
My first attempt the FW update didn't start. Camera went straight to normal startup routine. Assuming I had done something wrong I started over from the point of extracting the .bin file from the .exe. Second time the Update ran fine.

02-08-2014, 07:09 PM   #80
Site Supporter




Join Date: Jun 2007
Location: Fullerton, CA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 281
I always format my SD card in camera. When I insert my formatted SD card into my Mac and click on the Finder icon in the Dock the K-3 is shown as a device. When I click on the K-3 device a folder is displayed labeled DCIM. When I click on this folder it opens and is empty. This is where I put the .bin file. I don't see any indication of a root. As I recall this is the procedure I have followed with previous Pentax cameras and cameras from other manufacturers.
02-08-2014, 07:43 PM   #81
Loyal Site Supporter
monochrome's Avatar

Join Date: Mar 2008
Location: Kirkwood (St. Louis) MO
Photos: Gallery | Albums
Posts: 20,317
QuoteOriginally posted by TaiChiTom Quote
I always format my SD card in camera. When I insert my formatted SD card into my Mac and click on the Finder icon in the Dock the K-3 is shown as a device. When I click on the K-3 device a folder is displayed labeled DCIM. When I click on this folder it opens and is empty. This is where I put the .bin file. I don't see any indication of a root. As I recall this is the procedure I have followed with previous Pentax cameras and cameras from other manufacturers.
Put your .bin file OUTSIDE the DCIM folder. It should be visible next to the folder when the K3 Device is clicked. That is the Root Directory for the card - both the .bin file and the DCIM Folder will be in the Root Directory.

Doing that should rectify your problem.
02-08-2014, 09:24 PM   #82
Site Supporter




Join Date: Jun 2007
Location: Fullerton, CA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 281
Thank you, Monochrome. K-3 now at v1.02
How can something so simple be so difficult?
Maybe I need to go back to Tri-X.
Tom
02-08-2014, 09:47 PM   #83
Loyal Site Supporter
monochrome's Avatar

Join Date: Mar 2008
Location: Kirkwood (St. Louis) MO
Photos: Gallery | Albums
Posts: 20,317
Been there myself I'm happy for you it finally worked - V1.02 seems to make AF even faster!
QuoteOriginally posted by TaiChiTom Quote
Thank you, Monochrome. K-3 now at v1.02
How can something so simple be so difficult?
Maybe I need to go back to Tri-X.
Tom


02-08-2014, 09:59 PM   #84
Senior Member




Join Date: Feb 2010
Photos: Gallery
Posts: 175
QuoteOriginally posted by gosman Quote
Tram- what kind of batteries? This is what we are trying to determine. Also when the batteries expired, did it shut your whole camera down? Or were you able to turn off and then turn back on with the batteries then transferring?
Pentax (not ricoh) in the camera, eneloopmin the grip. Got a black screen with white lettering that said something to the effect that batteries were depleted. This was with battery selection in menu set to auto, and with all batteries charged. I turned off. Then back on, and changed menu item battery selection to nimh. Haven't depleted battery grip yet so don't know how the system will respond. Battery source set to grip first.

---------- Post added 02-09-14 at 12:08 AM ----------

I think so the camera gets the correct focal length (with converter) to guide shutter speed selection in program mode - my speculation.
02-09-2014, 01:24 AM   #85
Forum Member
esancho's Avatar

Join Date: Dec 2012
Photos: Gallery | Albums
Posts: 55
"Eye-fi select" problem solved by new firmware! THANK YOU VERY MUCH PENTAX!
02-09-2014, 01:39 PM   #86
Site Supporter
Bramela's Avatar

Join Date: Jan 2007
Location: Newcastle Australia
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,281
Yes, I agree AF seems to have re
02-09-2014, 01:42 PM   #87
Site Supporter
Bramela's Avatar

Join Date: Jan 2007
Location: Newcastle Australia
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,281
I agree AF seems quite improved under V1.02.
02-09-2014, 02:26 PM   #88
Loyal Site Supporter
AquaDome's Avatar

Join Date: Jan 2014
Location: New Carlisle, IN
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,471
I'm having the same problem TaiChiTom had. 20th attempt, six different SD cards of various sizes, copying the .bin file to the root. I have updated firmware on thousands of devices. This one appears broken.
I will switch over to the PC and try 20 more times before I start pointing fingers.[COLOR="Silver"]

---------- Post added 02-09-14 at 01:44 PM ----------

First try on the PC worked just fine. The words on the screen flashed 54 times before displaying "COMPLETE". Now do I reformat all these SD cards to their original cameras, or do I go out and shoot?

Last edited by AquaDome; 02-09-2014 at 02:30 PM. Reason: extra post
02-09-2014, 04:25 PM   #89
Loyal Site Supporter
chuck_c's Avatar

Join Date: Jun 2011
Location: Westerville, OH
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,070
Just upgraded to v1.02 without any problem on a Mac.
02-09-2014, 05:53 PM   #90
New Member




Join Date: Dec 2013
Posts: 4
did not have any troubles in upgradimg on my mac....
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
batteries, battery, broken, camera, cards, devices, dslr, fingers, firmware, firmware 1.02, grip, k-3, k3, lens, menu, pc, pentax, pentax k-3, root, sd, selection, switch, thousands, times, upgrade
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-30 Firmware Update v. 1.03 bluenose Pentax K-30 & K-50 4 03-18-2013 09:07 AM
New FIrmware Update v.1.12 geru2000 Pentax K-r 53 06-07-2012 11:30 AM
K-x Firmware 1.02 dragra Pentax DSLR Discussion 44 05-02-2011 10:14 PM
New Firmware Officially Posted (1.02 K-5, 1.01 K-r and 645D) nixcamic Pentax News and Rumors 9 01-05-2011 08:47 PM
K100D firmware V 1.02 Bostjan Pentax DSLR Discussion 4 05-21-2007 12:57 AM



All times are GMT -7. The time now is 01:51 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top