Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
05-20-2014, 05:34 PM   #1
New Member




Join Date: May 2014
Photos: Gallery
Posts: 8
New K-3 Lockups

Hi everybody,
I just received my new K-3 last night, I was very curious about the new toy, changing to my own settings, etc, but since then I've had like 20 lockups in different actions, I mean taking pictures, adjusting the settings, only letting it in standby, etc. I removed the battery, Updated to 1.0.3., nothing seems to help.
I'd like you to advice me what to do, thank you!

05-20-2014, 05:43 PM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 43,692
QuoteOriginally posted by juaneyes Quote
Hi everybody,
I just received my new K-3 last night, I was very curious about the new toy, changing to my own settings, etc, but since then I've had like 20 lockups in different actions, I mean taking pictures, adjusting the settings, only letting it in standby, etc. I removed the battery, Updated to 1.0.3., nothing seems to help.
I'd like you to advice me what to do, thank you!
20 lockups is a bit excessive. Is the battery properly charged, and is it a Pentax battery?

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

05-21-2014, 03:32 AM   #3
Forum Member




Join Date: Dec 2013
Location: Hook, Hampshire
Posts: 61
Several threads on lock ups. I've had a few .. but 20 in a night is extreme unless you've found a fairly unique pattern of usage that is hitting something repeatedly that most of us do less regularly. If it happens again and pattern isn't clear, I'd get another.

Paul.
05-21-2014, 07:07 AM   #4
Veteran Member
awaldram's Avatar

Join Date: May 2008
Location: Hampshire
Photos: Gallery
Posts: 720
Faulty SD card ?

05-21-2014, 07:12 AM   #5
Site Supporter
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 27,676
Have you talked to your dealer or Pentax? Your dealer will likely offer to replace.


Steve
05-21-2014, 07:22 AM   #6
New Member




Join Date: May 2014
Photos: Gallery
Posts: 8
Original Poster
QuoteOriginally posted by Adam Quote
20 lockups is a bit excessive. Is the battery properly charged, and is it a Pentax battery?
Yes, Pentax new brand battery, fully and properly charged. The lockups are coming more frequently as changing to video mode or changing settings, but even doing nothing. I called already for return, I hope the second one comes without problems, but for sure Pentax- Ricoh has to do something, I'm reading more and more issues with the camera.
05-21-2014, 12:55 PM   #7
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 43,692
One last thing to check- are you using a third-party lens?

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

05-21-2014, 05:00 PM   #8
Pentaxian




Join Date: Jun 2009
Location: GMT +10
Photos: Albums
Posts: 10,893
QuoteOriginally posted by Adam Quote
One last thing to check- are you using a third-party lens?
Indeed. A full description of your setup may provide some clues to what is causing the problem:

- lens(es) the problem happens with;
- flash attached/brand?
- SD card brand/size/formatted in-camera?
- other accessories attached? (battery grip etc)
- charger used

Also you may as well try resetting the camera to all defaults [Menu > Setup ('spanner') > menu 3 > 'Reset'], then re-starting. Might clear some weird setting.

05-23-2014, 02:47 PM   #9
Site Supporter
Site Supporter
Cynog Ap Brychan's Avatar

Join Date: Sep 2012
Location: Gloucester
Photos: Gallery
Posts: 1,093
I'm not sure if this is the right place to raise a problem I had today with my K-3, but it was a lock-up of sorts. During a session taking close-up and macro shots of flowers the rear LCD suddenly went dead. Although the camera would still focus and release the shutter, I could get no image or information on the LCD, which meant also that I could not change any of the functions on the four-way switch. As I had been extensively using live view (though not that I would consider excessively), I figured that something may have overheated and left the camera alone for a while. After that, it functioned as normal, but I wondered if this was a commonly occurring problem and if other forum members had experienced it.


My apologies if this subject has previously been explored on another thread.
05-31-2014, 05:04 PM   #10
Senior Member




Join Date: Jan 2014
Location: Texas
Posts: 258
What no one has answered you yet? You probably have found out by now, if you hit the info button twice, it will take you to your rear lcd settings. One of the settings is no lcd screen! Be sure that that selection isn't on!!
05-31-2014, 09:39 PM   #11
Site Supporter
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 27,676
QuoteOriginally posted by juaneyes Quote
Ricoh has to do something, I'm reading more and more issues with the camera.
What I have observed is that the same couple of issues are reported (and repeated) multiple times by affected users. These issues are legitimate and known to Ricoh. The two main problems I am aware of are:
  • Crazy/flappy/runaway/rapid-fire mirror problem
  • Unexpected control lockout requiring battery removal to remedy
Ricoh is aware of and supposed to be responding to both. What you are describing sounds like the second issue. With any luck Ricoh will be able to do a post mortem on your camera and find the root cause and hopefully a fix. There are other reported problems, but none that are as widely reported as the two above. The majority (that is to say, most) of Pentax camera buyers experience no issues.

All that being said, the average incidence of failure or serious defect for dSLR cameras (all brands, all models, including the flagship models) is between 3% and 5%. Yes, 1 of every 30 people walking out of Best Buy, B&H, Adorama, or Samy's with a new dSLR has a box a dud in it. Is this a good situation? No.


Steve

---------- Post added 05-31-14 at 09:43 PM ----------

QuoteOriginally posted by gosman Quote
What no one has answered you yet? You probably have found out by now, if you hit the info button twice, it will take you to your rear lcd settings. One of the settings is no lcd screen! Be sure that that selection isn't on!!
I will be curious to see if this was the cause of the problem. I am finding that it is VERY easy to inadvertently make significant configuration changes.


Steve
06-01-2014, 12:38 AM   #12
Site Supporter
Site Supporter
Cynog Ap Brychan's Avatar

Join Date: Sep 2012
Location: Gloucester
Photos: Gallery
Posts: 1,093
QuoteOriginally posted by gosman Quote
One of the settings is no lcd screen! Be sure that that selection isn't on!!
Good suggestion, but that wasn't the issue. I had been taking macro photographs and using live view for several minutes at a time. I suspected that the sensor had become overheated, but I was still able to take photographs using the OVF. I tried the usual tricks of switching on and off, and removing the battery, to no avail. So I left the camera off for around ten minutes, and it started working normally again when I switched it on. It has, however, made me cagey about using live view for extended periods. I'll try it out again soon to see if the same thing happens.

Edit: I should have commented that I normally have the LCD screen switched off, but this does not prevent the use of live view.

Last edited by Cynog Ap Brychan; 06-01-2014 at 12:41 AM. Reason: More information
07-10-2014, 08:37 PM   #13
New Member




Join Date: May 2014
Photos: Gallery
Posts: 8
Original Poster
I just got my second K-3 replaced by Pentax. Until now, almost two weeks, no problems at all.
Thanks for the replies, It was definitely a defective unit issue.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, cause, dslr, issues, k-3, k3, lcd, lockups, models, pentax k-3, post, ricoh, settings, steve
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
New AC Adapter for K-5, II, IIs, & K-3... HawaiianOnline Pentax Camera and Field Accessories 17 05-28-2014 08:36 AM
new K-3 dude wahee Welcomes and Introductions 9 05-14-2014 11:51 AM
New K-3 morph00 Pentax K-3 5 03-12-2014 06:18 AM
Lockups? Mikesul Pentax K-3 4 02-03-2014 11:14 PM
Question about K5 Lockups eccs19 Pentax K-5 8 07-19-2012 12:32 AM



All times are GMT -7. The time now is 01:28 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top