Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
06-24-2014, 10:38 PM   #1
Site Supporter
tabl10s's Avatar

Join Date: Jun 2011
Location: Sacramento(formerly from B'Ham, England).
Posts: 1,401
K-3 Won't Recognize...

manual lens(FL not displayed and my Tamron 135 2.5 will only go to 4.0).

06-25-2014, 08:34 AM   #2
Pentaxian




Join Date: Mar 2010
Location: Frankfurt am Main
Posts: 1,092
I have no idea what animal your Tamron 2.5/135 is.

Maybe this lens does not offer any information to the body?
With Pentax lenses, only the focal length of A type or newer lenses is known to the body.

And even then, with lenses where the widest aperture is not a common value, the displayed and used aperture may not be correct.
However, this does not influence correct exposure.

If your lens offers the "A" contacts, maybe they need some cleaning/de-oxidation?
06-25-2014, 09:09 AM   #3
Site Supporter
lm4187's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Germantown MD
Posts: 83
Adaptall? If so, wiggle it a bit on the camera. The Adaptall-2 adapter for Pentax PK/A is very flaky in reporting aperture. At least, my copies are. The cleaning suggestion, above, is a good idea also.

There are several threads in PentaxForums on the vagaries of the Adaptall PK/A. adapter.

If not adaptall, sorry, I haven't a clue.
Good luck.

Cheers,
Lou
06-25-2014, 09:57 AM   #4
Loyal Site Supporter
monochrome's Avatar

Join Date: Mar 2008
Location: Kirkwood (St. Louis) MO
Photos: Gallery | Albums
Posts: 20,426
Some of the Tamron 'A' adapters have a very thin coating on the pins that must be gently scraped off one pin. There is a Thread by User hinman (search Threads under USERName as Posts) in the MF Lens Discussion Forum that shows which one.

All of my Tamron Adaptall-2 lenses 'work' (aperture adjustment using the e-dial) with my K-3, K-01 and K10D using the 'A' adapter but are reported only as a generic 'A' lens in EXIF.

06-25-2014, 03:09 PM   #5
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 27,438
QuoteOriginally posted by tabl10s Quote
FL not displayed
That is the expected behavior. Focal length is only available to the body with AF lenses. Non-AF lenses lack the data pin.

As for the maximum f/4 from your PKA adapter...Is the aperture ring locked into the "AE/32" position?* If it is only at the f/22 position the mount may erroneously identify as an A lens with f/4** max - f/22 range. Be sure too that BOTH tabs of the adapter are seated into position on aperture ring. There have been reports of defective PKA adapters always reporting as f/4 max. Let's hope yours is not one of them.

Link to Hin's Adaptal-2 PKA fix page

BTW...be easy with the scraping and only do it at the point indicated and only if you cannot get consistent detection as an "A" contact lens. That is all it fixes. The points in the illustration are countersunk screw heads, not contacts. For an explanation as to why this works, see: LINK

Also, FWIW, my PKA adapter is just plain flaky off the "AE" setting when mated to any of my "A" contact bodies. As noted in a few of the comments in the link above, there is a benefit to engaging the "AE" before mounting the lens and simply leaving it there.


Steve

* The lock/release is a black tab at lower left on the adapter

** sometimes f/3.5...go figure

Last edited by stevebrot; 06-25-2014 at 04:57 PM.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
dslr, k-3, k3, pentax k-3
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Lightroom won't read my K-3 PEF files... TraciA Pentax K-3 11 06-14-2014 06:36 PM
Lighroom and Bridge won't recognize K5II PEF but fine with K20? ismaelg Pentax K-5 4 03-31-2014 08:31 PM
K-5 doesn't recognize tamron 90mm Pergamon Pentax K-5 6 04-16-2013 07:42 AM
New K-01 won't recognize my 50mm 1.4 M? Metalwizards Pentax K-01 2 11-27-2012 03:48 AM
Won't recognize PEF nezvanova Digital Processing, Software, and Printing 5 06-15-2009 05:17 PM



All times are GMT -7. The time now is 02:14 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top