Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
06-25-2014, 04:15 PM   #1
Junior Member
wahee's Avatar

Join Date: May 2014
Photos: Albums
Posts: 29
Pentax K-3 Bizarre 'frying' noise

Hi

I have recently purchased a K-3 camera 3 months ago. It has developed a fault. I only noticed it tonight while trying out some live view shooting in a quiet space.

Once the camera is put into video mode or live view, there is a strange hissing / crackling sound coming from inside the camera! It is very annoying and is the kind of thing as an audio engineer I have head when an electronic component is faulty. It really is quite loud and sounds like the noise one hears if one puts a shell or cup to ones ear. The noise is there if the audio on the camera is up or down

Hopefully Pentax uk will have decent customer service as I think this K-3 will have to go back. Such a pity as the camera takes smashing photos

06-25-2014, 04:19 PM   #2
Pentaxian




Join Date: Jan 2011
Location: New York
Posts: 3,360
I think that sound is the shake reduction system holding the sensor in place. My K-r and K-5 make similar sounds during live view.

You don't hear the sound during stills because the SR only works for a moment during stills. In live view the SR system stays on the entire time.
06-25-2014, 04:27 PM   #3
Pentaxian
fgaudet's Avatar

Join Date: Oct 2013
Location: Ontario
Posts: 726
Does sounds like it's the SR. It's not very loud on the K3 but you can surely hear it. Just try to turn OFF Shake Reduction and see if it still makes the noise.
06-25-2014, 04:29 PM   #4
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 43,652
QuoteOriginally posted by wahee Quote
Hi

I have recently purchased a K-3 camera 3 months ago. It has developed a fault. I only noticed it tonight while trying out some live view shooting in a quiet space.

Once the camera is put into video mode or live view, there is a strange hissing / crackling sound coming from inside the camera! It is very annoying and is the kind of thing as an audio engineer I have head when an electronic component is faulty. It really is quite loud and sounds like the noise one hears if one puts a shell or cup to ones ear. The noise is there if the audio on the camera is up or down

Hopefully Pentax uk will have decent customer service as I think this K-3 will have to go back. Such a pity as the camera takes smashing photos
Yup, like others have said, this is the SR system trying to keep the sensor steady. The sound can't be avoided on cameras with in-body SR.


Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

06-25-2014, 05:04 PM   #5
Pentaxian
fgaudet's Avatar

Join Date: Oct 2013
Location: Ontario
Posts: 726
QuoteOriginally posted by fgaudet Quote
Just try to turn OFF Shake Reduction and see if it still makes the noise.
Yeah I just checked my K3 and my K5 and when in LiveView they do makes the sounds, SR ON or OFF (maybe a bit fainter with SR OFF). So disregard this "test"...
06-25-2014, 05:35 PM   #6
Site Supporter
Site Supporter




Join Date: May 2012
Location: Adelaide
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,104
Age cures the problem. Age of the photographer that is. I've lost enough high frequency sensitivity to not really notice it.
06-25-2014, 06:38 PM - 1 Like   #7
Pentaxian




Join Date: Oct 2009
Location: Far North Qld
Posts: 3,294
It's very noticable with the Pentax Q also.
06-26-2014, 02:37 AM   #8
Junior Member
wahee's Avatar

Join Date: May 2014
Photos: Albums
Posts: 29
Original Poster
hi

First up I appreciate the replies on this.

I have just tried the camera without SR on and the noise is still there. It sounds like a crackling or hissing. Like small gremlins having a fry up. Not very scientific I know but imagine an audio amplifier turned up but with no signal input. Like it's amplified noise.
I can hear it from about 3 feet away from the camera. The noise is also irregular. i.e no like a servo or some sort of regulatory system, more random.

I have contacted Pentax service and they say they will take a look at it. I can't imagine this is normal on such a high end camera

06-26-2014, 04:05 AM   #9
Veteran Member
chromo's Avatar

Join Date: Feb 2010
Location: North Coast NSW
Photos: Gallery | Albums
Posts: 572
Hmmmm. Interesting.
Please post back with the outcome.
06-26-2014, 05:03 AM   #10
Junior Member
wahee's Avatar

Join Date: May 2014
Photos: Albums
Posts: 29
Original Poster
hi yes I will do.
07-03-2014, 04:04 AM   #11
Pentaxian




Join Date: Apr 2007
Location: Sweden
Posts: 1,951
I bet it was normal.
I guess it's one of the most common questions there is about Pentax cameras, right after the "something is loose inside my camera" question, which is also very popular.
07-03-2014, 04:33 AM   #12
Pentaxian
Transit's Avatar

Join Date: Aug 2007
Location: Whanganui NZ
Photos: Gallery | Albums
Posts: 4,088
Yeah my K-01 sounds like it's frying chips
07-03-2014, 08:35 AM   #13
Senior Member
maleek's Avatar

Join Date: Jan 2007
Location: Karlstad, Sweden
Photos: Gallery
Posts: 216
Like everybody else, pretty much, I too experience this. The noise reduces significantly turning the SR off, but not entirely. It makes me vary of filming with it, I pretty much mostly use it as the excellent stills camera it is.
07-03-2014, 10:37 AM   #14
Veteran Member
awaldram's Avatar

Join Date: May 2008
Location: Hampshire
Photos: Gallery
Posts: 720
QuoteOriginally posted by wahee Quote
hi

First up I appreciate the replies on this.

I have just tried the camera without SR on and the noise is still there.
SR on = sensor held central and adjusted for camera movement with powerful electro magnets generates 500Hz hum
SR Off = Sensor held central with powerful electro magnets generates 500Hz hum

It doens't matter sr on or off the sensor is always moved from rest to central position by electro magnets these buzz.

If you use the psuedo AA this alse generates a seprate niose as a sine wave in transpposed onto the the sensors electromagnets to generate the required blurr factore
07-06-2014, 12:27 PM   #15
Site Supporter
Site Supporter




Join Date: Jul 2012
Location: Greater Montreal Area
Posts: 736
I had a similar sound on mine. Turned out it was the anti aliasing filter simulator that was switched on. When the aa simulator is off, the camera is dead silent.

Last edited by mamethot; 07-06-2014 at 12:33 PM.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, k-3, k3, live, noise, pentax, pentax k-3, view
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-3 Noise Lurch Pentax K-3 28 01-17-2014 06:56 AM
K-5 noise even with ISO 200 (was: K-5 IIs noise) lunany Pentax K-5 9 12-28-2013 06:54 PM
Excessive noise in new K-3 davidreilly3207 Pentax K-3 31 11-23-2013 02:41 PM
Bizarre behavior K-5 and Metz 58-2 flash MSL Pentax K-5 15 03-19-2013 10:51 PM
Bizarre Noise On My K7 Images!!!! Christopher M.W.T Troubleshooting and Beginner Help 64 07-18-2009 01:17 AM



All times are GMT -7. The time now is 10:07 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top