Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
07-25-2014, 12:29 AM   #1
New Member




Join Date: Feb 2014
Posts: 5
Issue with exposure meter in viewfinder after firmware 1.10 update

I've encountered my first real issue with my K-3 since purchasing it just over two months and only after updating the firmware a week ago from 1.00 to 1.10. While using it tonight the exposure meter display through the viewfinder and on the LCD screen just failed out of nowhere.

The issue presents itself like this:

1. The exposure meter via the viewfinder & LCD screen in every mode, no longer displays the correct exposure level. It randomly shifts slowly, left and right on it's accord as I move the camera around.

2. The meter bar doesn't appears correctly via the viewfinder and LCD screen. The plus and negative symbols along with the small bars indicating +1/+2/+3 exposure have disappeared.

The strange thing I've found is when I set the camera to manual mode and select control of the ISO setting, metering and display of the dial work completely fine.

I don't have much experience with troubleshooting DSLR but I suspect it's a software issue, possibly down to the firmware update. I wonder what peoples thoughts are on this?

07-25-2014, 12:44 AM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 43,259
QuoteOriginally posted by SamCam Quote
1. The exposure meter via the viewfinder & LCD screen in every mode, no longer displays the correct exposure level. It randomly shifts slowly, left and right on it's accord as I move the camera around.
The update could have affected your metering settings. Are you still in matrix metering mode (as opposed to spot or center-weighted)?

QuoteOriginally posted by SamCam Quote
2. The meter bar doesn't appears correctly via the viewfinder and LCD screen. The plus and negative symbols along with the small bars indicating +1/+2/+3 exposure have disappeared.
This normally happens when you enable the electronic level display in the viewfinder. The firmware update could have reset your preferences there as well.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

07-25-2014, 09:38 AM   #3
New Member




Join Date: Feb 2014
Posts: 5
Original Poster
QuoteOriginally posted by Adam Quote
The update could have affected your metering settings. Are you still in matrix metering mode (as opposed to spot or center-weighted)?



This normally happens when you enable the electronic level display in the viewfinder. The firmware update could have reset your preferences there as well.
Thanks Adam!

It looks like I somehow managed to enable the electronic level display. With all the issues I've seen regarding the K-3 I guess I'm a little paranoid.
07-25-2014, 02:40 PM   #4
Senior Member
karro's Avatar

Join Date: Mar 2014
Location: Riga
Photos: Albums
Posts: 245
just enjoy the camera, it's better than you think


Last edited by karro; 07-28-2014 at 04:00 PM.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
dslr, exposure, exposure meter, firmware, issue, issue with exposure, k-3, k3, lcd, meter, meter in viewfinder, pentax k-3, screen, viewfinder
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-3 Firmware Update 1.10 Released sab Pentax News and Rumors 49 09-11-2014 07:31 PM
Problem With K30 Firmware 1.06 Update Biro Pentax K-30 & K-50 34 05-02-2014 09:43 AM
Exposure Meter not showing up in viewfinder chibikitsune Pentax K-30 & K-50 9 02-02-2014 12:56 PM
Firmware update issue with ist D socrates Troubleshooting and Beginner Help 4 06-29-2013 04:21 PM
Problem with AF after Firmware Update (*istDS) Hambino Pentax DSLR Discussion 2 10-09-2010 05:08 AM



All times are GMT -7. The time now is 04:54 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top