Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
01-07-2015, 12:29 PM   #1
Senior Member
powasky's Avatar

Join Date: Dec 2014
Posts: 105
LV and histogram not accurately responding to exposure changes?

Hi All,

I've noticed that while using live view, my K-3 will only display an EV change of -2, regardless of how much I compensate farther down than that. The histogram in LV is the same - only showing a compensation down to EV -2. Does anyone know why this is or if there is some sort of workaround?

Thanks!

01-07-2015, 01:02 PM   #2
Site Supporter
enoeske's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Surprise, Az
Photos: Gallery
Posts: 1,920
QuoteOriginally posted by powasky Quote
Hi All,

I've noticed that while using live view, my K-3 will only display an EV change of -2, regardless of how much I compensate farther down than that. The histogram in LV is the same - only showing a compensation down to EV -2. Does anyone know why this is or if there is some sort of workaround?

Thanks!
Do you have your exposure compensation set to -2 ev?
01-07-2015, 01:08 PM   #3
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 42,819
QuoteOriginally posted by powasky Quote
Hi All,

I've noticed that while using live view, my K-3 will only display an EV change of -2, regardless of how much I compensate farther down than that. The histogram in LV is the same - only showing a compensation down to EV -2. Does anyone know why this is or if there is some sort of workaround?

Thanks!
I don't believe the K-3's LV offers a real-time exposure preview. I think the 645Z was the first Pentax to have that feature, and only in M mode.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

01-07-2015, 01:09 PM   #4
Senior Member
powasky's Avatar

Join Date: Dec 2014
Posts: 105
Original Poster
QuoteOriginally posted by enoeske Quote
Do you have your exposure compensation set to -2 ev?
I'm not sure what you mean. Looking at the display on top of the camera and on the rear during LV, the indicator is in the middle of the EV compensation "grid", until I move it downward, where the histo and LV will stop showing real-time changes at EV -2. Is there somewhere else where exposure compensation is set that I need to check?

---------- Post added 01-07-15 at 03:12 PM ----------

QuoteOriginally posted by Adam Quote
I don't believe the K-3's LV offers a real-time exposure preview. I think the 645Z was the first Pentax to have that feature, and only in M mode.
That cannot be correct because the LV on my K-3 shows a real-time preview between -2 and +2 EV. I just was curious if it was a malfunction in my camera that it didn't show outside that range, or if it was intended.

01-07-2015, 01:17 PM   #5
Site Supporter
enoeske's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Surprise, Az
Photos: Gallery
Posts: 1,920
QuoteOriginally posted by powasky Quote
...the indicator is in the middle of the EV compensation "grid", until I move it downward.
what are you doing to make it move downward?
01-07-2015, 01:19 PM   #6
Senior Member
powasky's Avatar

Join Date: Dec 2014
Posts: 105
Original Poster
QuoteOriginally posted by enoeske Quote
what are you doing to make it move downward?
Shutter speed, set to my rear dial.
01-07-2015, 01:26 PM   #7
Site Supporter
enoeske's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Surprise, Az
Photos: Gallery
Posts: 1,920
QuoteOriginally posted by powasky Quote
Shutter speed, set to my rear dial.
Is this happening when you are in M mode? Does one of the values (shutter, aperture, ISO) start flashing when you go beyond -2 EV?
01-07-2015, 01:35 PM   #8
Senior Member
powasky's Avatar

Join Date: Dec 2014
Posts: 105
Original Poster
QuoteOriginally posted by enoeske Quote
Is this happening when you are in M mode? Does one of the values (shutter, aperture, ISO) start flashing when you go beyond -2 EV?
The same situation in manual mode - LV only shows a real-time image between -2 and +2 EV. Nothing flashes until I'm past the indicator's range of -5 or +5 EV. I'm starting to think that this is just the way it is.

I can understand not giving the real-time image in LV, but not why they won't give me the histo. Does your K-3 give you both a real-time image in LV as well as a changing histo above +2 and below -2 EV?

01-07-2015, 01:51 PM   #9
Site Supporter
enoeske's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Surprise, Az
Photos: Gallery
Posts: 1,920
QuoteOriginally posted by powasky Quote
The same situation in manual mode - LV only shows a real-time image between -2 and +2 EV. Nothing flashes until I'm past the indicator's range of -5 or +5 EV. I'm starting to think that this is just the way it is.

I can understand not giving the real-time image in LV, but not why they won't give me the histo. Does your K-3 give you both a real-time image in LV as well as a changing histo above +2 and below -2 EV?
I'll test it when I get home
01-07-2015, 01:53 PM   #10
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 27,281
I am not a big live view user, but I just checked out the EV comp feature on my K-3 and it provides a full +/- 5.0 EV compensation in live view with real-time update of the histogram and display brightness. I did this in all modes and with both fixed and auto ISO.

That being said, while the camera settings do provide the full range, the real-time update of histogram and display brightness does appear to be capped at +/- 2 EV from center. This makes sense in that the display brightness has limited range, but makes less sense in that the histogram apparently is driven from the display meaning that it will never vary more than +/- 2 EV.

Steve

Last edited by stevebrot; 01-07-2015 at 02:01 PM.
01-07-2015, 02:04 PM   #11
Senior Member
powasky's Avatar

Join Date: Dec 2014
Posts: 105
Original Poster
QuoteOriginally posted by stevebrot Quote
I am not a big live view user, but I just checked out the EV comp feature on my K-3 and it provides a full +/- 5.0 EV compensation in live view with real-time update of the histogram and display brightness. I did this in all modes and with both fixed and auto ISO.

That being said, while the camera settings do provide the full range, the real-time update of histogram and display brightness does appear to be capped at +/- 2 EV from center. This makes sense in that the display brightness has limited range, but makes less sense in that the histogram apparently is driven from the display meaning that it will never vary more than +/- 2 EV.

Steve
Hi Steve,

Thanks for checking - glad we arrived at the same conclusion, less glad that it doesn't make sense. Perhaps Ricoh could update this with a firmware update. At least the histo would be great.

I'm sure they don't care much what consumers request in updates, but is there a way to submit it? It would be super helpful (at least to me!).
01-07-2015, 02:06 PM   #12
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 27,281
...more...

The user should remember that the rear LCD display in live view is a live representation from the sensor, but is NOT the same as the capture image. Shadow/highlight detail in live view will probably not correspond to that in the captured image.


Steve
01-07-2015, 02:22 PM   #13
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 27,281
QuoteOriginally posted by powasky Quote
At least the histo would be great.
Yes, one would expect that the histogram should shift down past -2 EV. The fact that it does not casts doubt on the accuracy of the LV histogram in general.

For anyone interested in seeing what the fuss is about, the easiest way to demonstrate is to use M mode rather than the EV comp.
  • M mode
  • Live view with data display
  • Press green button to center the exposure scale
  • Change either aperture or shutter setting stepwise more than 2 stops while watching the histogram



Steve
01-07-2015, 03:06 PM   #14
Senior Member
powasky's Avatar

Join Date: Dec 2014
Posts: 105
Original Poster
FWIW I posted over on the "Ricoh Engagement Forums" here.

We'll see if anyone responds.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, compensation, dslr, ev, exposure, exposure compensation, histogram, k-3, k3, live view, lv, lv and histogram, pentax k-3, preview, real-time
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K5 LV/Exposure goes black elfrodo Troubleshooting and Beginner Help 9 10-28-2014 07:22 AM
Histogram—Exposure—Industry Standard timmijo Digital Processing, Software, and Printing 6 09-17-2013 02:08 AM
[K30] Controls not responding until I enter and exit a menu lukel99 Troubleshooting and Beginner Help 4 08-23-2013 01:19 PM
Exposure values between LV and PDAF mode different? raider Pentax DSLR Discussion 6 10-07-2012 03:16 PM
Spotmatic light meter not responding to aperture squido Pentax Film SLR Discussion 3 08-10-2011 12:23 AM



All times are GMT -7. The time now is 02:05 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top