Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
01-09-2015, 10:37 AM   #1
Pentaxian




Join Date: Jul 2013
Posts: 1,457
SR...LV...and ratlle clunking

I guess I need some assurance there is nothing wrong with my K3.....


With SR "OFF" in LV....I hear NO noise inside.....like a little clunking rattle when I move the body......
But....with SR "ON" in LV .....it rattles like crazy and I can actually feel it bumping around in there......


I pulled the lens off and checked it in different modes....I can actually see it shaking around in there but only in LV.....?
If it were working properly wouldn't I hear and feel it when using in any viewing mode ?


It only is noticeable in LV....not when using the eye viewfinder.


Is my camera muffed up ?


Yes....Ive read the other posts but none seemed to direct the question as I posted....HELP !


Last edited by Dlanor Sekao; 01-09-2015 at 10:58 AM.
01-09-2015, 11:22 AM   #2
Pentaxian
Tjompen1968's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Norrköping, Sweden
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,287
On or Off makes, as far as I can hear, the same noise on my copy. Both in LV and Movie mode. Only when using the Astrotracer function with the O-GPS1 it makes a weird cluncy sound when following the stars. That is actually good because then I know it is doing a good job, if silent I know I missed the shot before the preview comes on...
01-09-2015, 12:04 PM   #3
Pentaxian




Join Date: Jul 2013
Posts: 1,457
Original Poster
QuoteOriginally posted by Tjompen1968 Quote
On or Off makes, as far as I can hear, the same noise on my copy. Both in LV and Movie mode. Only when using the Astrotracer function with the O-GPS1 it makes a weird cluncy sound when following the stars. That is actually good because then I know it is doing a good job, if silent I know I missed the shot before the preview comes on...
Mine only does it in LV....I understand its the sensor moving around.....but why on mine is it only in LV ???
01-09-2015, 01:23 PM   #4
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 40,941
QuoteOriginally posted by az1895 Quote
Mine only does it in LV....I understand its the sensor moving around.....but why on mine is it only in LV ???
Because the sensor has to be kept in place by the SR system, even if it isn't compensating for camera shake.


Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

01-09-2015, 01:42 PM   #5
Pentaxian




Join Date: Jul 2013
Posts: 1,457
Original Poster
QuoteOriginally posted by Adam Quote
Because the sensor has to be kept in place by the SR system, even if it isn't compensating for camera shake.
Thanks.....Yes....I figured it out.
When SR is enabled it always is on and compensates. But in live view its constant , and in eye view its only at the moment of release and exposure....I just hear and notice it in Live view ....Regular eye view its undetectable.
I understand it now and it makes sense....................whew !


The K30 seems more pronounced (Rattle and noisy)....... than the K3 which is more smooth and quiet.
01-09-2015, 03:14 PM   #6
Pentaxian




Join Date: Jan 2012
Location: Slovenia
Posts: 2,141
Did you really just say you used LV with no lens on?
01-09-2015, 03:34 PM   #7
Pentaxian
Tjompen1968's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Norrköping, Sweden
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,287
QuoteOriginally posted by Giklab Quote
Did you really just say you used LV with no lens on?
I guess it is not so different than a mirrorless camera that exposes the sensor when not taking a photo or is that a big no no?
01-09-2015, 05:17 PM   #8
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 26,155
QuoteOriginally posted by Giklab Quote
Did you really just say you used LV with no lens on?
QuoteOriginally posted by Tjompen1968 Quote
I guess it is not so different than a mirrorless camera that exposes the sensor when not taking a photo or is that a big no no?
I don't see the problem here. The camera does not know the difference.


Steve

01-09-2015, 07:04 PM   #9
Pentaxian




Join Date: Jul 2013
Posts: 1,457
Original Poster
QuoteOriginally posted by Giklab Quote
Did you really just say you used LV with no lens on?
Absolutely......to check it !
None of my lenses have contacts so its fine!
It was a quick check.......I'm no fraidy cat !
No different than cleaning or changing a screen.
01-10-2015, 12:55 AM   #10
Pentaxian




Join Date: Jan 2012
Location: Slovenia
Posts: 2,141
@tjompen It's the same thing. And you shouldn't have the camera on and lens off there EITHER.

@stevebrot The dust does

@az1895 I suggest running Dust Check and Dust Removal. Having the camera ON is very different. The sensor is charged and as such attracts dust. You might be lucky and not have any, or you might have gotten a buttload of spots.
01-10-2015, 08:27 AM   #11
Pentaxian




Join Date: Jul 2013
Posts: 1,457
Original Poster
QuoteOriginally posted by Giklab Quote
@tjompen It's the same thing. And you shouldn't have the camera on and lens off there EITHER.

@stevebrot The dust does

@az1895 I suggest running Dust Check and Dust Removal. Having the camera ON is very different. The sensor is charged and as such attracts dust. You might be lucky and not have any, or you might have gotten a buttload of spots.
Nope....no dust.....checked it 2 minutes after......both of them are fine.
I actually shoot the K30 with a DIY large aperture leaf shutter scavenged off my old Mamiya Rz and its open then too. Its no big deal.

Last edited by Dlanor Sekao; 01-10-2015 at 10:19 AM.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
dslr, k-3, k3, pentax k-3, sr, sr...lv...and ratlle
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
LV and histogram not accurately responding to exposure changes? powasky Pentax K-3 13 01-07-2015 03:06 PM
K-R's SR is jiggling in LV and Video. Kryscendo Pentax K-r 2 05-08-2012 08:05 PM
In-Body SR vs. In-Lens SR Pros and Cons? uchinakuri Troubleshooting and Beginner Help 32 09-23-2010 09:42 PM
LV and SR Fl_Gulfer Troubleshooting and Beginner Help 1 06-23-2010 09:45 AM



All times are GMT -7. The time now is 04:14 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top