Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
03-16-2015, 12:17 PM   #1
Pentaxian
Wired's Avatar

Join Date: Aug 2009
Location: Edmonton, AB
Photos: Gallery | Albums
Posts: 2,525
K3 flash sync doing strange things

I've been having issues consistently fire off-camera lights with my K3... now I'm trying to cheat here, but it's just not working. And I fear it's getting worse.

I have the Yongnuo YN-622N trigger sets. Yes, these are supposed to only work on Nikon. BUT, I've found that I can fire them using the flash sync port. Or at least I was able to.... This past weekend it was sending the signal, but it wasn't trigger the receivers. BUT it would trigger a flash hooked up via sync cord from one of the receivers. Giving up no this, I switched back to my simpler setup of my Elinchrom universal transmitter/receiver combo (just center pin on the hot shoe) and even that wasn't firing now. Which consistently would fire every time in the past. I throw the same transmitter (elinchrom) on my K5 and D800 and they fire every time.

The funny thing is, it will fire with my Pentax flash on the shoe, but no triggers on the shoe. The Elinchrom trigger will still fire via sync cable.

03-16-2015, 01:19 PM   #2
Site Supporter
jatrax's Avatar

Join Date: May 2010
Location: Oregon
Photos: Gallery | Albums
Posts: 10,770
Just to mention the obvious but your shutter speed is below 1/180?

Another thing to look at is to see if the trigger is firmly seated on the camera, all the way forward. I've noticed with my triggers (Cactus) that if I'm not careful to push them all the way in they will act erratically, I assume because they are barely making contact with the flash pin. If I have the locking screw down just a little bit it feels like the trigger is seated but it isn't.
03-16-2015, 07:28 PM   #3
Pentaxian
Wired's Avatar

Join Date: Aug 2009
Location: Edmonton, AB
Photos: Gallery | Albums
Posts: 2,525
Original Poster
thanks @Jartax

yes, the speed is below 1/180. in fact I had it set to "x" but tried it as low as 1/40"

I tried reseating the trigger a few times, even as I speak I'm moving it back and forth. The Elinchrom one specifically as it's center pin. I don't expect the Nikon trigger to work (it never has on my Pentax, and to be honest it's a finkiy POS too)
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
dslr, elinchrom, fire, flash, k-3, k3, k3 flash sync, pentax k-3, receivers, shoe, sync, time
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Nature Birds doing things.... normhead Post Your Photos! 11 01-05-2014 08:04 PM
TTL light meter doing weird things michelehart Pentax Medium Format 5 12-02-2013 03:31 PM
Screen/browser doing some strange thing CWyatt Troubleshooting and Beginner Help 3 07-04-2011 06:04 AM
K100D doing odd things photolady95 Troubleshooting and Beginner Help 20 06-08-2011 12:56 PM
Pentax are doing basic things right!! Snapshot12 Pentax News and Rumors 16 08-12-2008 12:56 AM



All times are GMT -7. The time now is 06:57 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top