Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
05-10-2015, 01:48 AM   #1
New Member




Join Date: May 2015
Posts: 6
K3's LCD Display (screen) is broken - or is it?

Name:  Broken screen1.jpg
Views: 686
Size:  270.4 KB

Name:  Broken screen2.jpg
Views: 733
Size:  183.6 KB

Attached images show the problem with my Pentax K-3: s DLC Display. The half of the screen appears to be a half resolution with odd horizontal lines in it.

My first reaction of course was that is my K3 dropped or something, but swear it is not. It looked like this when I took it from my protected camera bag yesterday.

I updated the firmware to the newest one (1.20) to see would it correct the problem but it didn't.

Do you have any solutions?

regards, EetuEDL

05-10-2015, 02:54 AM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 43,668
Could be a loose wire inside or just a defective screen altogether- I'd get the camera serviced.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

05-10-2015, 03:28 AM   #3
New Member




Join Date: May 2015
Posts: 6
Original Poster
Yeah! According to Ricoh Imaging website Pentax production should have a 2 year guarantee, so this should be fixed by that.
Thank you for answer!
05-10-2015, 09:07 AM   #4
Veteran Member




Join Date: Jun 2014
Posts: 340
Wait, Since the alphanumerical characters and icons are not affected. I suspect that you have a filter turned on causing this. Check your settings. Reload your default settings. Reinstall the Pentax operating system if necessary. Before you send your camera in for service.

05-10-2015, 10:15 AM   #5
Pentaxian




Join Date: Jul 2013
Posts: 1,457
......................... ! Tough call....whatever "IT" is......... aint right at all !
05-11-2015, 10:51 PM   #6
New Member




Join Date: May 2015
Posts: 6
Original Poster
Good point Promacjoe! Because suddenly the problem disappears. It is hard to believe it, but everything looks fine now.
I re-installed the Pentax Operating system and reloaded default settings earlier, but it didnīt seem to have a direct effect.
Really weird! If anyone is struggling with the same kind of problem, let us know. I hope this wonīt happen again.
06-08-2015, 03:44 AM   #7
Pentaxian
amoringello's Avatar

Join Date: May 2008
Location: Virginia, USA
Photos: Gallery
Posts: 1,439
How has the screen been lately?
I just had this happen to mine.
It was sitting on the desk overnight. I turned it on this morning and have the exact same issue.


I do not want to do a full reset, so sort-of good to hear that likely would not help.
I cannot do without my camera for another 8-12 week repair, so I'm hoping mine will also fix itself.
06-08-2015, 03:56 AM   #8
Senior Member
Larrymc's Avatar

Join Date: Jun 2014
Posts: 239
QuoteOriginally posted by EetuEDL Quote
Attachment 267909

Attachment 267910

Attached images show the problem with my Pentax K-3: s DLC Display. The half of the screen appears to be a half resolution with odd horizontal lines in it.

My first reaction of course was that is my K3 dropped or something, but swear it is not. It looked like this when I took it from my protected camera bag yesterday.

I updated the firmware to the newest one (1.20) to see would it correct the problem but it didn't.

Do you have any solutions?

regards, EetuEDL

Does it do the same thing in Live View? These are images we are seeing here. I suspect its not the view screen. BTW the latest firmware is 1.21.

06-08-2015, 12:54 PM   #9
Pentaxian
amoringello's Avatar

Join Date: May 2008
Location: Virginia, USA
Photos: Gallery
Posts: 1,439
Sadly I didn't think to try LiveView, but when I got home from work tonight the problem has "fixed itself".

Oddly, I just bought a Eye-Fi Mobi Pro card and it had locked my camera "ON" overnight. The back LCD was not on, but the top LCD was. I had to pull the batteries to resolve that. And that when I noticed the screen was all messed up on playback.

I do not know if there was a cause-effect in relation to the Mobi locking up the camera, or if this is just something that happens to the K3.
I have Firmware v1.21. Was going to revert but it sounds like it happened with prior versions as well.

Regardless, it seems to resolve itself after a while.
Not happy because it will be damned near impossible to get fixed if the shop cannot reproduce the problem and does not have it documented as a *real* and repairable issue. Most likely this will reoccur in the field at the worst possible time. I just hope it doesn't get worse.
06-08-2015, 02:13 PM   #10
Senior Member
Larrymc's Avatar

Join Date: Jun 2014
Posts: 239
QuoteOriginally posted by amoringello Quote
Sadly I didn't think to try LiveView, but when I got home from work tonight the problem has "fixed itself".

Oddly, I just bought a Eye-Fi Mobi Pro card and it had locked my camera "ON" overnight. The back LCD was not on, but the top LCD was. I had to pull the batteries to resolve that. And that when I noticed the screen was all messed up on playback.

I do not know if there was a cause-effect in relation to the Mobi locking up the camera, or if this is just something that happens to the K3.
I have Firmware v1.21. Was going to revert but it sounds like it happened with prior versions as well.

Regardless, it seems to resolve itself after a while.
Not happy because it will be damned near impossible to get fixed if the shop cannot reproduce the problem and does not have it documented as a *real* and repairable issue. Most likely this will reoccur in the field at the worst possible time. I just hope it doesn't get worse.
The reason I asked if you had tried it in live view was that it may be the card causing the problem rather than the screen itself. Try another card an see if it does the same thing. Make sure there in no trash in the card slot. My money is on a screwed up card rather than the screen.
06-08-2015, 02:39 PM   #11
Pentaxian
amoringello's Avatar

Join Date: May 2008
Location: Virginia, USA
Photos: Gallery
Posts: 1,439
QuoteOriginally posted by Larrymc Quote
The reason I asked if you had tried it in live view was that it may be the card causing the problem rather than the screen itself. Try another card an see if it does the same thing. Make sure there in no trash in the card slot. My money is on a screwed up card rather than the screen.
Yeah that was one of the first things I tried. I've seen some odd posts solved by memory card issues.
But all is fine now, even with the same card/images on which the behavior was seen last night.
So definitely a camera issue.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
broken, display, dlc display, dslr, half, k-3, k3, pentax k-3, screen
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HELP... Is this normal or is lens broken? delboy65 Troubleshooting and Beginner Help 12 04-24-2015 02:16 PM
LCD screen on K30 is broken jcshellyg Troubleshooting and Beginner Help 3 09-14-2014 09:04 AM
Is this a setting issue or is my camera broken? Newtophotos Pentax DSLR Discussion 10 01-13-2014 08:39 AM
K3 Sensor - It's SONY - PF is wacked out ;-) solar1 Pentax K-3 209 10-17-2013 04:34 PM
Front/Back Focus issue - Is it the camera's problem or is it the lens? vtqanh Pentax DSLR Discussion 10 09-26-2012 04:58 AM



All times are GMT -7. The time now is 01:59 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top