Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
06-03-2015, 09:54 AM   #1
New Member




Join Date: Jul 2009
Location: Western Massachusetts
Posts: 8
K-3 failing to save many images!

I've been systematically photographing all the gravestones in a local cemetery lately, using my K-3 with battery grip. I go out with a list of stones to photograph, check them all off as I shoot them, and then go home to process and post the images. I've been mystified to find that some stones I KNOW I've shot are simply not being recorded in my camera. This morning I shot ~150 photos, came home and copied them to my computer, and BOTH my cards (a 32GB recording RAW and a 16GB recording JPEG) contained only 53 photos. The shutter fired for every shot I took over a span of 2.5 hours, but there was one interval of 57 minutes and two of about 15 minutes each during which I took many shots and nothing at all was recorded. The first 16 and last 20 shots I took were saved, and 17 others were saved in two sequences in between, but about 100 others simply aren't on the memory cards. The ones that are there are numbered in sequence from 2189 to 2241. My batteries were fully charged when I began and 2/3 full when I got home. What could be going on?

06-03-2015, 09:55 AM   #2
Veteran Member




Join Date: Sep 2006
Location: WV
Posts: 1,484
Could be a problem with your SD card.
06-03-2015, 09:58 AM   #3
Pentaxian




Join Date: Oct 2011
Location: Savannah, GA
Posts: 4,988
Ghosts?
06-03-2015, 10:04 AM   #4
Pentaxian
aurele's Avatar

Join Date: Jan 2011
Location: Paris, France
Photos: Albums
Posts: 2,906
I would start with the memory card. It's usualy the weakest link in the recording process.

06-03-2015, 10:27 AM   #5
Ole
Administrator
Ole's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Copenhagen, Denmark
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,783
Could it be the dhe dreaded mirror-flop where the mirror flips up and down (usually like a machine gun several times), but no image gets recorded because the shutter doesn't fire. I experienced this today with my K-3 with the firmware update that was released a few days ago. My first time ever BTW with a Pentax.
06-03-2015, 10:30 AM   #6
A Proud PENTAXER !!!
fwcetus's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: New England
Posts: 1,070
QuoteOriginally posted by MPrince Quote
Could be a problem with your SD card.
Even tho 2 cards were being used (RAW and JPG)?
06-03-2015, 10:34 AM   #7
Pentaxian
Sagitta's Avatar

Join Date: Feb 2011
Location: Maine
Photos: Gallery
Posts: 2,912
You may have been fiddling with a setting and were in preview mode (with the K-3 for white balance, as its the only mode where this could happen). IE, you wanted to check white balance, so were on the preview screen, in which case hitting the shutter will give you a preview of what you want to shoot, but won't actually fire and record without an extra step involved.

My guess here is probably user error (I've done the same before, but usually only for a shot or two) If you were in "shoot, move to next stone, shoot, next stone" mode, I could easily see pulling a D'OH and doing what you're describing.

Last edited by Sagitta; 06-03-2015 at 10:40 AM.
06-03-2015, 11:51 AM   #8
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 26,167
QuoteOriginally posted by Ole Quote
Could it be the dhe dreaded mirror-flop where the mirror flips up and down (usually like a machine gun several times), but no image gets recorded because the shutter doesn't fire. I experienced this today with my K-3 with the firmware update that was released a few days ago. My first time ever BTW with a Pentax.
What he said...quite possibly time for service.


Steve

06-03-2015, 11:53 AM   #9
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 26,167
QuoteOriginally posted by Ole Quote
Could it be the dhe dreaded mirror-flop where the mirror flips up and down (usually like a machine gun several times), but no image gets recorded because the shutter doesn't fire. I experienced this today with my K-3 with the firmware update that was released a few days ago. My first time ever BTW with a Pentax.
Ole, was there a gap in the number sequence?


Steve
06-03-2015, 12:01 PM   #10
Ole
Administrator
Ole's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Copenhagen, Denmark
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,783
Let me look.
06-03-2015, 12:02 PM   #11
Ole
Administrator
Ole's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Copenhagen, Denmark
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,783
Steve, there was no gap in the numbering sequence in my case.
06-03-2015, 12:43 PM   #12
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 26,167
QuoteOriginally posted by Ole Quote
Steve, there was no gap in the numbering sequence in my case.
Thanks!


Steve
06-03-2015, 01:08 PM   #13
Pentaxian




Join Date: Jun 2009
Location: GMT +10
Photos: Albums
Posts: 10,576
QuoteOriginally posted by Burgian Quote
've been systematically photographing all the gravestones in a local cemetery
Were you using the optical viewfinder, or were these shots taken using LiveView?
06-03-2015, 01:45 PM   #14
New Member




Join Date: Dec 2012
Posts: 3
I've had the same problem, taking photos at a Color Run 5k, Just quit recording the photos. Both cards were set on jpeg, shut the camera off, removed the cards and reinserted one card and continued to shoot.
The reason I realized that they weren't being recorded was a message appeared on the screen saying that the photos weren't being recorded, not a good situation when you're being paid to take these photos.
06-03-2015, 01:47 PM   #15
Pentaxian




Join Date: Oct 2011
Location: Savannah, GA
Posts: 4,988
Could it be if one card fails they both fail to record? (Not very good as backup then.)
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
cards, dslr, home, k-3, k3, minutes, pentax k-3, photos, shot, shots, stones
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Does anybody know what to do with K-3 RAW HDR images? maxxxx Pentax K-3 13 11-13-2014 04:56 PM
K-3 + Free Grip & FluCard at Adorama (save $424) Adam Pentax Price Watch 9 06-17-2014 12:07 PM
How do you save a k-3's dng to Jpegs pentaxk10duser Troubleshooting and Beginner Help 8 05-09-2014 12:47 PM
K-3 @ B&H: Buy Together and Save! Adam Pentax Price Watch 4 11-18-2013 03:54 PM
Pentax K-3 Review - many samples palacz Pentax K-3 9 10-22-2013 07:02 PM



All times are GMT -7. The time now is 11:58 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top