Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
04-15-2016, 12:27 PM   #1
Site Supporter
bxf's Avatar

Join Date: Jul 2010
Location: Lisbon area
Posts: 1,108
EXIFTool - AF Point in Focus

K-3 firmware 1.21

I just noticed that for images taken after a certain date, EXIFTool is showing (None) for the AFPointinFocus field, regardless of lens used. This is the case regardless of whether the AFPointSelected is Fixed Center; Single Point or Zone Select Center; Single Point.

Focus Mode is AF-S (Focus Priority).

What did I do to my K-3 to cause this?

04-15-2016, 12:44 PM   #2
Senior Moderator
Loyal Site Supporter
Nass's Avatar

Join Date: Aug 2009
Location: The British Isles
Photos: Gallery
Posts: 2,247
My profoundly unscientific guess would be that firmware 1.21 changed your K3's exif output and that EXIFtool can't read it anymore
04-15-2016, 01:32 PM   #3
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 27,259
QuoteOriginally posted by Nass Quote
My profoundly unscientific guess would be that firmware 1.21 changed your K3's exif output and that EXIFtool can't read it anymore
That is a reasonable guess!

QuoteOriginally posted by bxf Quote
EXIFTool is showing (None)
Question...are you getting this result for out-of-camera JPEG, PEF, and/or DNG or have the files been processed by a tool?

Does PDCU 5 have similar fields without values? While Pentax has been known to change field mappings between models or add to the mappings/values, the fields and their mappings generally don't "go away" with firmware update, partially because doing so will create problems for Pentax software already deployed.

Which ExifTool version? The current release is v.10.14. If yours is lower than v9.96 you might want to update.


Steve

Last edited by stevebrot; 04-15-2016 at 02:19 PM.
04-15-2016, 02:49 PM   #4
bxf
Site Supporter
bxf's Avatar

Join Date: Jul 2010
Location: Lisbon area
Posts: 1,108
Original Poster
QuoteOriginally posted by Nass Quote
My profoundly unscientific guess would be that firmware 1.21 changed your K3's exif output and that EXIFtool can't read it anymore
Nice try, but no I have shots taken after the 1.21 update that are OK.

---------- Post added 15-04-16 at 22:56 ----------

QuoteOriginally posted by stevebrot Quote
Question...are you getting this result for out-of-camera JPEG, PEF, and/or DNG or have the files been processed by a tool?
Steve
DNG as well as OOC JPEGs.

QuoteOriginally posted by stevebrot Quote
Does PDCU 5 have similar fields without values? While Pentax has been known to change field mappings between models or add to the mappings/values, the fields and their mappings generally don't "go away" with firmware update, partially because doing so will create problems for Pentax software already deployed.

Which ExifTool version? The current release is v.10.14. If yours is lower than v9.96 you might want to update.


Steve
I don't have PDCU installed, so I can't check immediately. I may give it a shot if I don't find a solution.

I'm using EXIFTool 10.14. The fact that it displays good data for older images but not more recent ones implies a change in the EXIF data, rather than the software.

04-15-2016, 03:32 PM   #5
Pentaxian
Paul the Sunman's Avatar

Join Date: Aug 2011
Location: Melbourne
Photos: Gallery
Posts: 1,250
No such problem for me, using either exiftool 9.77 or 10.14. My K3 has v1.21 installed.

Could it be that the camera is not registering that the shot was actually in focus?

You could of course try a camera reset (spanner menu page 3) if it annoys you enough.
04-15-2016, 03:40 PM   #6
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 27,259
QuoteOriginally posted by bxf Quote
I'm using EXIFTool 10.14. The fact that it displays good data for older images but not more recent ones implies a change in the EXIF data, rather than the software.
I agree.

I can imagine a couple of cases where mode might be AF-S and AFPointsInFocus not have a value (AF on with non-conductive base lens or AF off and image not in focus for either), but none where all images after a certain date would have no bits flipped for the tag value (the case where "(none)" is returned).

Might it be that the good people at ExifTool got the usage for this tag wrong for the K-3 and that the location is junk and/or indeterminant? Phil Harvey might be interested in hearing about this.


Steve

Last edited by stevebrot; 04-15-2016 at 04:05 PM.
04-15-2016, 10:38 PM   #7
Senior Member
joergens.mi's Avatar

Join Date: Jan 2012
Posts: 257
it works fine with mine:
ExifTool Version Number : 10.14
File Name : PK3_7428.JPG
File Size : 12 MB
File Modification Date/Time : 2016:04:04 15:13:35+02:00
File Type : JPEG
Make : RICOH IMAGING COMPANY, LTD.
Software : PENTAX K-3 Ver. 1.21
Modify Date : 2016:04:04 15:13:35
Artist : Joergens.mi
Copyright : CC-BY-SA_3.0
Exposure Time : 1/400
F Number : 8.0
Exposure Program : Aperture-priority AE
Standard Output Sensitivity : 250
Exif Version : 0230
Flash : Off, Did not fire
Focal Length : 36.0 mm
Pentax Version : 11.0.0.0
Quality : Best
Focus Mode : AF-S (Focus-priority)
AF Point Selected : Center; Single Point
AF Points In Focus : Center
ISO : 250
04-16-2016, 03:32 AM - 1 Like   #8
bxf
Site Supporter
bxf's Avatar

Join Date: Jul 2010
Location: Lisbon area
Posts: 1,108
Original Poster
OK, found it. Problem occurs when the AF Button Customization is set to AF2 Enable AF2 i.e. disable shutter release AF - use AF button only. Other settings result in correct value for the AFPointinFocus field,

Thanks all for the replies.

04-17-2016, 07:24 PM   #9
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 27,259
QuoteOriginally posted by bxf Quote
OK, found it. Problem occurs when the AF Button Customization is set to AF2 Enable AF2 i.e. disable shutter release AF - use AF button only. Other settings result in correct value for the AFPointinFocus field,

Thanks all for the replies.
It looks like you may have found a bug! Congratulations!


Steve
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
center, change, data, dng, dslr, exif, exiftool, exiftool af, fields, focus, k-3, k3, pentax, pentax k-3, software
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Select AF point(s) vs. single (spot) point ... any difference in accuracy? jpzk Pentax K-3 35 05-06-2016 05:31 AM
Four way disabled in 9 point focus mode Nico13 Troubleshooting and Beginner Help 6 12-28-2014 12:23 AM
How many users set the focus point and use AF.S/AF.C? Kricket Pentax K-r 40 11-22-2011 09:51 AM
Manual Focus and Link AF Point yusuf Pentax DSLR Discussion 5 08-24-2010 11:56 AM
K100D Super - Focus point locked to center in Manual Focus ? JGabr Pentax DSLR Discussion 2 01-25-2010 09:41 PM



All times are GMT -7. The time now is 02:33 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top