Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
05-04-2018, 04:10 AM   #16
Senior Member




Join Date: Jan 2014
Location: Deva
Posts: 287
QuoteOriginally posted by stevebrot Quote
Well, now I have! Was there a gap in the file numbering sequence?


Steve
Truth be told, i kind of ignored the small glitch because it was a one time thing, it was could outside and probably was using a cheap battery.

When i get home i will take a look at the photos from that day and see if there a gap in the sequence.

05-06-2018, 11:48 AM - 1 Like   #17
Senior Member




Join Date: Jan 2014
Location: Deva
Posts: 287
QuoteOriginally posted by stevebrot Quote
Well, now I have! Was there a gap in the file numbering sequence?


Steve
Just checked and there is no gap in the sequence numbering.
05-09-2018, 12:21 AM   #18
Senior Member




Join Date: Jan 2008
Location: Tolga Qld, Australia
Photos: Gallery
Posts: 114
My k5 does it every time I put a fresh charged battery in.Now have a k311 and so far no problems
05-29-2018, 06:51 AM   #19
Junior Member




Join Date: Aug 2014
Posts: 47
Hello,
I use my K-3ii very rarely and last weekend it happened again this mirror runaway issue.
It happened twice approx 2 years ago. But my camera was on stand by in the last year.



05-29-2018, 11:28 AM   #20
Otis Memorial Pentaxian
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 37,304
QuoteOriginally posted by OvidiuRoSb Quote
Hello,
I use my K-3ii very rarely and last weekend it happened again this mirror runaway issue.
It happened twice approx 2 years ago. But my camera was on stand by in the last year.
Was that the mirror activity on half-press from three years ago when the camera was only a few weeks old?

Pentax K-3 II issue - PentaxForums.com


Steve
05-29-2018, 11:33 AM   #21
Otis Memorial Pentaxian
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 37,304
QuoteOriginally posted by Chris Mak Quote
Then it would be a different issue than what I had with the K3. Good to know, thanks.

Chris
Did you ever get this problem ironed out with either the dealer or Ricoh? On a brand new camera, I would have thought that a replacement from dealer stock would have been in order.


Steve
05-29-2018, 11:42 AM   #22
Junior Member




Join Date: Aug 2014
Posts: 47
QuoteOriginally posted by stevebrot Quote
Was that the mirror activity on half-press from three years ago when the camera was only a few weeks old?

Pentax K-3 II issue - PentaxForums.com


Steve
Yes. Same behavior of the mirror. But now I took shot after shot and the next one was the faulty mirror flipping. It stops and I continued to take shots.

05-30-2018, 07:39 AM   #23
Pentaxian




Join Date: Jan 2013
Photos: Albums
Posts: 615
Original Poster
QuoteOriginally posted by stevebrot Quote
Did you ever get this problem ironed out with either the dealer or Ricoh? On a brand new camera, I would have thought that a replacement from dealer stock would have been in order.


Steve
I chose to keep the camera and wait if it returns, but so far, no.
I did have the camera lock up once or twice, refusing to AF at all, but simply turning off and on again solved that. No critical crashes like with the K3 (having to take the battery out and fiddle until it returned to life).
I realized that the K3II is actually getting to be a pretty "old" camera even if I bought it brandnew. Newer and coming models won't likely have these problems. (the KP did not).
I'll be happy if I can shoot the K3II for a few years, and am not as critical as I was when I bought the original K3 4,5 years ago.
Of course if the mirror flapping returns more often, I'll take it to the store...



Chris

06-14-2018, 12:19 AM   #24
Site Supporter
Site Supporter
microlight's Avatar

Join Date: Sep 2011
Location: Hampshire, UK
Posts: 1,680
Sorry to hear about the flapping with various K-3IIs out there - itís never happened to my 2-year-old body (I rotate the OEM battery and three independents) nor have I had any unexpected lockups. Iíve been using firmware v1.10 since it was released.
06-29-2018, 06:07 PM   #25
Pentaxian
Kobie's Avatar

Join Date: Oct 2014
Location: Bowmanville
Photos: Albums
Posts: 508
QuoteOriginally posted by microlight Quote
Sorry to hear about the flapping with various K-3IIs out there - itís never happened to my 2-year-old body (I rotate the OEM battery and three independents) nor have I had any unexpected lockups. Iíve been using firmware v1.10 since it was released.
The only time I've ever had the runaway mirror issue is when 3rd party batteries were almost depleted (1 bar left on the display).
I've stopped using those batteries (replaced them with others) and haven't had an issue again in months.
01-26-2020, 02:10 AM   #26
Pentaxian




Join Date: Aug 2013
Location: Iloilo City
Photos: Gallery
Posts: 2,091
I experienced it again today. My first experience was about 3 years ago. Bit this time seem different. I had to turn the camera off and it still flapped a couple of times before stopping. I have updated the software with the one that includes the use of KAF4 lenses. Anyone got ideas how to address this?
01-26-2020, 02:21 AM   #27
Pentaxian




Join Date: Apr 2018
Posts: 639
Propably hope it does not occour for the next three years.
If you are at latest firmware and use propper batteries, you do everything that is know to help.
01-26-2020, 02:46 AM   #28
Site Supporter
Site Supporter
microlight's Avatar

Join Date: Sep 2011
Location: Hampshire, UK
Posts: 1,680
Sorry to hear that this is still an issue for some. Update on post #24, Iíve now had my K-3II for more than four years, still routinely rotated with OEM and third party batteries as previously, with no issues at all.
01-26-2020, 09:16 PM   #29
Pentaxian




Join Date: Aug 2013
Location: Iloilo City
Photos: Gallery
Posts: 2,091
I don't know if it had something to do with GPS. By the way it was also a hot day and on continuous mode. I've always shot on continuous mode at high frames per second with no issues before. My first experience was shooting on single mode but, when I released the shutter button it stopped. I don't know what went wrong. I wish Ricoh with come up with an answer.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, dslr, firmware, k-3, k3, k3ii, k3ii mirror, mirror, pentax k-3, power, version
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
8-21-2017 runaway mirror problem wizzster Pentax K-3 5 08-25-2017 11:19 AM
Has anybody had this happen? (Runaway shutter in auto bracketing mode) OxTron Pentax K-5 3 11-25-2012 10:34 AM
Helpful infographic re: runaway government spending deadwolfbones General Talk 8 07-28-2011 07:22 AM
It occurs to me to ask, why don't zoom lenses have air filters PFFJazzMan Troubleshooting and Beginner Help 1 03-09-2009 10:30 AM



All times are GMT -7. The time now is 09:06 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top