Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
03-15-2022, 06:59 AM   #1
Senior Member




Join Date: Jun 2021
Photos: Albums
Posts: 186
K1 ii self timer menu icon disappeared

Hi guys,

Not sure if this is a firmware bug or my camera settings.

Something wierd happened to the self timer. The icon and menu label disappeared and the options aren't accessible to navigate.

Luckily I have a remote intervalometer which I use but still...

This happened after update from 1.20 to 1.21.
Now on 1.30 and its not fixed


This is how it looks inside the LCD:

20220315_041237.jpg - Google Drive


Does anyone know how to fix it or how to contact Ricoh for a software bug report??

Thanks

03-15-2022, 07:46 AM   #2
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter
UncleVanya's Avatar

Join Date: Jul 2014
Photos: Gallery | Albums
Posts: 23,044
So you can’t use the 4 way to move down? And what is the mode you are in? I think some modes lock it out - maybe bulb?
03-15-2022, 10:44 AM   #3
Site Supporter
Site Supporter
cdd29's Avatar

Join Date: Sep 2016
Location: Southern Indiana
Photos: Gallery
Posts: 638
I'm not sure. I updated mine (I don't remember if it was 1.20 or 1.21) 1.30 and this is what mine looks like in all settings except Bulb (second pic is what Bulb looks like )Try downgrading to 1.20 (or earlier) then go straight to 1.30?
Attached Images
View Picture EXIF
SM-S908U  Photo 
View Picture EXIF
SM-S908U  Photo 

Last edited by cdd29; 03-15-2022 at 11:36 AM.
03-15-2022, 12:26 PM   #4
Pentaxian
Oldbayrunner's Avatar

Join Date: Mar 2013
Location: Kingsville, MD
Posts: 1,510
QuoteOriginally posted by cdd29 Quote
Try downgrading to 1.20 (or earlier) then go straight to 1.30?
No you can't.....

* When this update is done, you will not be able to restore back to version 1.21 or earlier.

03-15-2022, 12:36 PM   #5
Site Supporter
Site Supporter
cdd29's Avatar

Join Date: Sep 2016
Location: Southern Indiana
Photos: Gallery
Posts: 638
QuoteOriginally posted by Oldbayrunner Quote
No you can't.....

* When this update is done, you will not be able to restore back to version 1.21 or earlier.
well, so much for that idea...
03-15-2022, 01:34 PM   #6
Senior Member




Join Date: Jun 2021
Photos: Albums
Posts: 186
Original Poster
Yeah guys, pressing down on the 4-way doesn't work. Hopefully if my image is visible (should be?), you can see there's no name or icon there.

I used the mode extensively before buying a remote timer (which has more options for astro), but yeah something is seriously hinky here

The lock button is not engaged and I have tested different modes, B, M, A, P - and all give same result. It's almost like some file within the firmware binary is missing or a software library or extension is missing?

---------- Post added 03-15-22 at 02:34 PM ----------

Quick discovery which is completely weird....

The Self Timer icon shows up and is able to be activated in any of the 5 USER modes.

In any other normal mode, it doesn't work or show up at all???
03-15-2022, 03:00 PM - 1 Like   #7
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter
UncleVanya's Avatar

Join Date: Jul 2014
Photos: Gallery | Albums
Posts: 23,044
This is where I wish a Ricoh tech was on tap to answer questions…

03-15-2022, 04:07 PM   #8
Senior Member




Join Date: Jun 2021
Photos: Albums
Posts: 186
Original Poster
QuoteOriginally posted by UncleVanya Quote
This is where I wish a Ricoh tech was on tap to answer questions…
Yeah, or at least something on the Ricoh site to post bug reports or some kind of software contact.

I'm sure I've hit a bug of some sort but as to what has triggered it, I can't work it out....
03-15-2022, 04:13 PM - 3 Likes   #9
Site Supporter
Site Supporter
c.a.m's Avatar

Join Date: Jan 2013
Location: Ottawa, Canada
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,591
QuoteOriginally posted by kayasaman Quote
Does anyone know how to fix it
Did you try resetting the camera?

- Craig
03-15-2022, 05:12 PM - 3 Likes   #10
Senior Member




Join Date: Jun 2021
Photos: Albums
Posts: 186
Original Poster
QuoteOriginally posted by c.a.m Quote
Did you try resetting the camera?

- Craig
Thanks Craig

That fixed it!!
03-15-2022, 06:50 PM - 2 Likes   #11
Site Supporter
Site Supporter
c.a.m's Avatar

Join Date: Jan 2013
Location: Ottawa, Canada
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,591
QuoteOriginally posted by kayasaman Quote
That fixed it!!
Bing!

Glad it works now.

- Craig
03-15-2022, 06:56 PM - 3 Likes   #12
Site Supporter
Site Supporter




Join Date: Jun 2008
Location: Idaho
Photos: Gallery
Posts: 1,817
Usually 1, 2, 3, 4, 5
1) Set Camera to known mode (Program or manual Mode)

2) Remove battery and give 1 minute before replacing

3) Reset Camera

4) Reload firmware (current version and make sure good copy is on SD card)

5) Cry and start looking for a service center (or learn to live with issue).
03-17-2022, 03:36 AM   #13
Senior Member




Join Date: Jun 2021
Photos: Albums
Posts: 186
Original Poster
QuoteOriginally posted by Bob 256 Quote
Usually 1, 2, 3, 4, 5
1) Set Camera to known mode (Program or manual Mode)

2) Remove battery and give 1 minute before replacing

3) Reset Camera

4) Reload firmware (current version and make sure good copy is on SD card)

5) Cry and start looking for a service center (or learn to live with issue).

Sounds like a formula derived from experience haha


But traditionally I guess this is the same procedure for anything that is having issues....
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
bug, dslr, full frame, full-frame, icon, ii self timer, k-1, k-1 ii, k1, k1 ii self, menu, mode, modes, pentax k-1, self, self timer menu, timer, timer menu icon
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
This is quite amazing - "A long exposure timer/self-timer/remote shutter trigger" Eyewanders Film SLRs and Compact Film Cameras 7 01-22-2020 09:14 PM
K1 mkii Interval shooting Icon in Drive Menu problem? rml63 Troubleshooting and Beginner Help 7 11-23-2018 12:51 PM
Win 7 update icon has disappeared from the notification area. ... jpzk Troubleshooting and Beginner Help 27 12-18-2017 07:14 PM
Scene (SCN) Mode Menu Disappeared in Q7 Becca Visitors' Center 4 08-31-2015 08:55 AM
K-x AF after self-timer for Self-portrait sir.b Pentax DSLR Discussion 7 12-30-2009 07:53 PM



All times are GMT -7. The time now is 04:33 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top