Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
04-29-2016, 03:52 PM - 1 Like   #1
Forum Member




Join Date: Apr 2013
Location: Edmonton
Posts: 51
K1 in use! Canada

Just picked up my K1 minus the battery grip, that will arrive in 2 - 3 weeks. No big deal!
Anyway first impressions are good, menu system is very intuitive and am getting used to those extra dials.

I can confirm the freeze reported with the Sigma 70 - 200 F2.8 HSM II, but it works on my K3 so not the end of the world.

Another interesting issue is when you do pixel mapping. My K1 does it and shows the progress bar and flashes "data being processed" and then about 75% of the way it says EXIT and then the camera freezes showing the menu and I have to pop out the battery (fully charged) and when I pop it in again all is well. It did this a couple of times and now I have changed the battery with another fully charged Pentax one and now it seems OK. Can someone else with a K1 please try this so I can find out if it is just my camera or a more general issue.

I will report as I use and get used to the camera.

By the way is their any route to report these problems to Ricoh or does Pentax Forums report this?

Cheers

Tim

04-29-2016, 04:31 PM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 43,128
QuoteOriginally posted by tjstimbo Quote
Just picked up my K1 minus the battery grip, that will arrive in 2 - 3 weeks. No big deal!
Anyway first impressions are good, menu system is very intuitive and am getting used to those extra dials.

I can confirm the freeze reported with the Sigma 70 - 200 F2.8 HSM II, but it works on my K3 so not the end of the world.

Another interesting issue is when you do pixel mapping. My K1 does it and shows the progress bar and flashes "data being processed" and then about 75% of the way it says EXIT and then the camera freezes showing the menu and I have to pop out the battery (fully charged) and when I pop it in again all is well. It did this a couple of times and now I have changed the battery with another fully charged Pentax one and now it seems OK. Can someone else with a K1 please try this so I can find out if it is just my camera or a more general issue.

I will report as I use and get used to the camera.

By the way is their any route to report these problems to Ricoh or does Pentax Forums report this?

Cheers

Tim
Share the issues on the forum and we'll forward them to the appropriate place.

Note that it's most likely up to Sigma to fix the lens incompatibility.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

04-29-2016, 05:51 PM   #3
Pentaxian




Join Date: Jun 2009
Location: GMT +10
Photos: Albums
Posts: 10,834
QuoteOriginally posted by Adam Quote
Share the issues on the forum and we'll forward them to the appropriate place.
It would be great for PF to [somehow] keep a running tally of the various bugs and incompatibilities people encounter with the K-1.
04-29-2016, 05:55 PM   #4
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 43,128
QuoteOriginally posted by rawr Quote
It would be great for PF to [somehow] keep a running tally of the various bugs and incompatibilities people encounter with the K-1.
I've set up a thread for it:
https://www.pentaxforums.com/forums/190-pentax-k-1/319873-k-1-bugs-issues-list.html


Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

04-29-2016, 07:00 PM   #5
Site Supporter
jpzk's Avatar

Join Date: Jan 2009
Location: Québec
Photos: Gallery | Albums
Posts: 7,256
QuoteOriginally posted by tjstimbo Quote
Just picked up my K1 minus the battery grip, that will arrive in 2 - 3 weeks. No big deal!
Anyway first impressions are good, menu system is very intuitive and am getting used to those extra dials.

I can confirm the freeze reported with the Sigma 70 - 200 F2.8 HSM II, but it works on my K3 so not the end of the world.

Another interesting issue is when you do pixel mapping. My K1 does it and shows the progress bar and flashes "data being processed" and then about 75% of the way it says EXIT and then the camera freezes showing the menu and I have to pop out the battery (fully charged) and when I pop it in again all is well. It did this a couple of times and now I have changed the battery with another fully charged Pentax one and now it seems OK. Can someone else with a K1 please try this so I can find out if it is just my camera or a more general issue.

I will report as I use and get used to the camera.

By the way is their any route to report these problems to Ricoh or does Pentax Forums report this?

Cheers

Tim
Assuming the first battery was a Pentax battery as well?
Just asking in case of a 3rd party battery causing problems.
Cheers!
04-29-2016, 07:52 PM - 1 Like   #6
Pentaxian
Mock's Avatar

Join Date: Feb 2009
Location: Edmonton
Photos: Gallery | Albums
Posts: 307
Picked mine up today too! What a happy surprise for the weekend, usually we get things 2-3 days after Toronto, I was resigned to wait until next week.

A few early snaps, all from DA* 55 in FF mode:




Made use of the articulating screen here, Auto 33-point AF picked out my subject on the first try, I was seriously impressed! Probably had help from face detection in live-view.



Finally, of course, we must test it on a feline.


Last edited by Mock; 04-29-2016 at 08:47 PM.
04-29-2016, 08:26 PM   #7
Senior Member




Join Date: Dec 2015
Posts: 199
QuoteOriginally posted by Mock Quote
Picked mine up today too! What a happy surprise for the weekend, usually we get things 2-3 days after Toronto, I was resigned to wait until next week.

A few early snaps, all from DA* 55 in FF mode:



Made use of the articulating screen here, Auto 33-point AF picked out my subject on the first try, I was seriously impressed! Probably had help from face detection in live-view.




Finally, of course, we must test it on a feline.
Can you show some 1.4 with lens hoods?
04-29-2016, 08:44 PM   #8
Pentaxian
Mock's Avatar

Join Date: Feb 2009
Location: Edmonton
Photos: Gallery | Albums
Posts: 307
QuoteOriginally posted by OoKU Quote
Can you show some 1.4 with lens hoods?
Sure, I'll pop the hood on when I'm shooting tomorrow. I don't typically use the hood on this lens anyway, I've never had an issue with flare since the front element is recessed very deep.
Please keep in mind the shots above are edited to my taste, which usually includes adding a bit of vignette.

04-29-2016, 08:53 PM   #9
Pentaxian




Join Date: Nov 2008
Location: Melbourne, Australia
Photos: Gallery | Albums
Posts: 436
Hi.

Please note that apparently the hood is optimised for aps-c so vignetting might show up.

If used with a hood in ff mode regularly, a replacement hood might be a good idea.

Ignore this comment Mock as u said u don't use the hood but for other users, worth keeping in mind.

Howie Be
04-29-2016, 09:59 PM   #10
Pentaxian
Mock's Avatar

Join Date: Feb 2009
Location: Edmonton
Photos: Gallery | Albums
Posts: 307
QuoteOriginally posted by OoKU Quote
Can you show some 1.4 with lens hoods?
There appears to be a slight vignette in the very-extreme corners caused by the hood, just took a dump shot of my room here, and the white wall has a tiny yellow triangle on it visible on the camera monitor. Ideally the hood should be about 1cm shorter, I'd guess.
04-29-2016, 11:11 PM   #11
Loyal Site Supporter




Join Date: Oct 2009
Location: L.A. County, CA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 310
QuoteOriginally posted by tjstimbo Quote
I can confirm the freeze reported with the Sigma 70 - 200 F2.8 HSM II, but it works on my K3 so not the end of the world.
This is the first that I've heard of this. Bummer. Now that's just gonna tempt me to buy the Pentax 70-200. I've been wanting it for the WR.
04-30-2016, 11:20 AM - 1 Like   #12
Forum Member




Join Date: Apr 2013
Location: Edmonton
Posts: 51
Original Poster
QuoteOriginally posted by jpzk Quote
Assuming the first battery was a Pentax battery as well?
Just asking in case of a 3rd party battery causing problems.
Cheers!
Yep it was a Pentax battery. Have since tried a couple of other Pentax batteries and so far no problems.
Tim

---------- Post added 04-30-16 at 12:22 PM ----------

QuoteOriginally posted by mamba909 Quote
This is the first that I've heard of this. Bummer. Now that's just gonna tempt me to buy the Pentax 70-200. I've been wanting it for the WR.
Yes this is now starting to piss me off, although I said it didn't matter. The 70-200 focal length may be very busy on the K1. However I do have the 60-250 and I'll see what sort of quality I get with this lens in crop mode. By the way I can confirm the Sigma 150-500 lens works on the K1.

Although I'm tempted to try out the Tamron 70-200 as my dealer has a few left at a good price.

Tim
04-30-2016, 12:02 PM   #13
Loyal Site Supporter
Rupert's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Texas
Photos: Gallery | Albums
Posts: 25,005
QuoteOriginally posted by tjstimbo Quote
By the way I can confirm the Sigma 150-500 lens works on the K1.
Then my Bigma 50-500 HSM OS should work too...I'm hoping?

Regards!
05-04-2016, 02:23 PM   #14
Site Supporter
gofour3's Avatar

Join Date: Oct 2008
Location: Vancouver, Canada
Posts: 5,339
I see London Drugs has some K-1's in-stock with free shipping:


Digital SLR Cameras

Phil.

Last edited by gofour3; 05-04-2016 at 02:29 PM.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
battery, camera, dslr, full frame, full-frame, issue, k-1, k1, lens, pentax, pentax battery, pentax k-1, pentax news, pentax rumors, pop, report, tim
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
To K1 or not K1 - that is the question? interested_observer Pentax K-1 78 07-15-2017 03:58 PM
K1 arrived in Belgium ksm Pentax K-1 19 04-29-2016 11:09 AM
Who will use the K1 for serious Birding?? Shanti Pentax K-1 19 03-31-2016 08:05 AM
Ability to use old K mount lenses on K1 is losing poll! barondla Pentax DSLR Discussion 49 03-31-2016 07:50 AM
K1 already in stock in Denmark? VoiceOfReason Pentax K-1 25 03-16-2016 03:22 AM



All times are GMT -7. The time now is 04:40 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top