Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
06-07-2016, 01:44 PM   #1
Junior Member




Join Date: Mar 2016
Location: Midlands
Posts: 43
K1 stuck in manual mode

Tonight turned on the camera and it was refusing to come out of manual mode. Even a rest and nothing.

I see there is a video in bugs thread but no reply.

Anyone seen this before have I done something wrong, before I go to the dealer..

06-07-2016, 01:56 PM   #2
Loyal Site Supporter
Quartermaster James's Avatar

Join Date: Nov 2015
Location: Anchorage, Alaska
Posts: 598
Battery fully charged?
06-07-2016, 02:03 PM   #3
Pentaxian
12345's Avatar

Join Date: Jul 2014
Photos: Gallery | Albums
Posts: 483
Welcome to the club! I've been using my K-5IIs in Manual for several months now. It stuck there one day, and never unstuck. I can turn the dial, but it doesn't change anything at all.
06-07-2016, 02:05 PM   #4
Pentaxian
12345's Avatar

Join Date: Jul 2014
Photos: Gallery | Albums
Posts: 483
Here's a link to my original thread back when it happened... https://www.pentaxforums.com/forums/6-pentax-dslr-discussion/306317-help-k-5i...ting-mode.html

Sorry to hear about that, I got mine used, so it's not quite as bad. If I had paid $1,800 I would be pretty sad right now!

06-07-2016, 02:09 PM   #5
Junior Member




Join Date: Mar 2016
Location: Midlands
Posts: 43
Original Poster
Battery is fully charged, dial has failed,
It's a good start, I used a recommended dealer and I paid on card.
Guess I will know in the morning when I call then if the recommendation was worth it.
06-07-2016, 02:11 PM   #6
Site Supporter
jeffreybehr's Avatar

Join Date: Feb 2016
Location: Phoenix, Arizona USA
Posts: 58
Might you have unintentionally pushed the Lock button--left-front of camera?
06-07-2016, 02:18 PM   #7
Junior Member




Join Date: Mar 2016
Location: Midlands
Posts: 43
Original Poster
Nope checked that, tried everything even removing the lens to check contacts
06-07-2016, 02:52 PM   #8
Loyal Site Supporter
UncleVanya's Avatar

Join Date: Jul 2014
Photos: Gallery | Albums
Posts: 9,495
My K-3 has done something like this once or twice. Both cases were related to battery charge I think. When I swapped batteries it worked again.

06-07-2016, 02:58 PM   #9
Junior Member




Join Date: Mar 2016
Location: Midlands
Posts: 43
Original Poster
Tried battery swaps. Nope.
06-07-2016, 03:04 PM   #10
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 40,954
And the camera isn't showing F-- as the aperture?

If the dial turns out to be defective, it's certainly something that can be fixed under warranty.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

06-07-2016, 03:16 PM   #11
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 40,954
Also, since it sounds like this might be a software bug, try doing a battery pull while the camera is on, or reset the settings.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

06-07-2016, 08:32 PM   #12
Loyal Site Supporter
Quartermaster James's Avatar

Join Date: Nov 2015
Location: Anchorage, Alaska
Posts: 598
QuoteOriginally posted by Adam Quote
Also, since it sounds like this might be a software bug, try doing a battery pull while the camera is on, or reset the settings.
Is this a recommended thing? This never would have occurred to me. Is this tested/proven? To my very, very limited mind, seems more likely to cause damage than to cure it.
06-07-2016, 08:57 PM   #13
Loyal Site Supporter
UncleVanya's Avatar

Join Date: Jul 2014
Photos: Gallery | Albums
Posts: 9,495
QuoteOriginally posted by Quartermaster James Quote
Is this a recommended thing? This never would have occurred to me. Is this tested/proven? To my very, very limited mind, seems more likely to cause damage than to cure it.
I have been forced to do it more than once on cameras over the years. The power switch is electronic and switching it off doesn't always work.
06-07-2016, 09:03 PM - 1 Like   #14
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 40,954
QuoteOriginally posted by Quartermaster James Quote
Is this a recommended thing? This never would have occurred to me. Is this tested/proven? To my very, very limited mind, seems more likely to cause damage than to cure it.
You never know, but damage is very unlikely. If there's a glitched value in the software somewhere, resetting it while the power is on would bypass this standard shutdown sequence and potentially clear that value.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

06-07-2016, 11:00 PM   #15
Forum Member
managger's Avatar

Join Date: Jul 2010
Location: Moscow
Photos: Gallery
Posts: 56
Dear colleagues,

This bug is not a software issue.
One guy from St-Petersburg, Russia, had this problem in the end of May and already solved it.
Less than a week in the service and he is happy again.
Official russian serviceman sad that some contact was lost. Repair is not long and complex, but it is hardware issue and you need to go to the service.

I think it will be often case, so do not lose the time in discussions
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
cable, dslr, full frame, full-frame, issue, k-1, k1, mode, pentax k-1, ribbon, service
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to do a better manual focus in K1 kinkindoll Pentax K-1 16 05-07-2016 02:26 AM
Pentax K-3, Manual Mode won't switch to Av, Bulb, but stays in M Mode scotman55 Troubleshooting and Beginner Help 3 12-05-2015 08:39 AM
K-x stuck in Manual Focus mode... Alizarine Troubleshooting and Beginner Help 13 12-15-2013 10:27 PM
Pentax K100D stuck in manual mode LloydTifflin65 Pentax DSLR Discussion 2 04-20-2011 10:04 PM
Digital concepts 952AF/PEN flash stuck in manual mode? murphysf Flashes, Lighting, and Studio 3 01-02-2011 10:50 AM



All times are GMT -7. The time now is 05:59 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top