Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
09-21-2016, 03:00 AM   #286
Pentaxian
Tjompen1968's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Norrköping, Sweden
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,307
QuoteOriginally posted by JBox Quote
Hmm... Does still seem like a lot of dots. Have you tried the dark band test? Any improvement there?
I have no dark banding on my unit.

---------- Post added 09-21-16 at 12:02 PM ----------

@MJKoski

Do you have white noise still when doing a 10-15 min exposure?

09-21-2016, 03:45 AM   #287
Veteran Member
MJKoski's Avatar

Join Date: Aug 2016
Posts: 761
To be honest I have not paid much attention to this anymore. That is because the photos I have taken with the "serviced" unit have been very clean so far with Lightroom default noise reduction settings. Was not so with unserviced unit.

I will take some test shots but they will be ISO100 with dark areas pushed which was the original problem for me and long exposure ~high ISO PS shots. Astrotracer shows the band still when doing multiminute tracking. 10-15min will always show white noise with Sony 36MP chip without LENR.

My dealer is now discussing the swap to the loaner unit with Pentax and I will switch ASAP if they give green light.
09-21-2016, 03:51 AM   #288
Senior Moderator
Loyal Site Supporter
Nass's Avatar

Join Date: Aug 2009
Location: The British Isles
Photos: Gallery
Posts: 2,245
QuoteOriginally posted by Tjompen1968 Quote
Well, got the camera today and here is the result....

After and Before...



Yes I don't think either of these are acceptable, it's not right. Just look at the dark area on the right, full of white dots. I'd argue that you have every right to go back to them and ask them to get that fixed properly (on warranty of course), and point them to this thread. Unless I've got this completely wrong, this would definitely seem to be a fault with some bodies on which the necessary calibration hasn't been finished.
09-21-2016, 04:02 AM   #289
Pentaxian




Join Date: Apr 2007
Location: Sweden
Posts: 1,906
Original Poster
Doesn’t look too good, actually it looks awful.
Is it pushed in post or is that what 15 min at iso100 looks like? (100% crop I assume)

We should come up with some kind of test that everyone (who is interested) could replicate and compare results. I’m still not convinced that this isn’t “normal” for the K-1.

09-21-2016, 04:06 AM   #290
Veteran Member
MJKoski's Avatar

Join Date: Aug 2016
Posts: 761
No it is not normal. My loaner was as clean as it could be. But remember, practical barrier for ISO100 with Sony 36MP sensor is somewhere between 3-4mins without LENR. A7r1 went longer but it does filtering and god knows what to the "RAW" file.
09-21-2016, 08:33 AM - 1 Like   #291
Pentaxian
Tjompen1968's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Norrköping, Sweden
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,307
If using LENR on these longer times, the images are clean. Before the calibration LENR did not do a good job. I now am happy with the camera. Now it is time for me to learn when I need to turn on LENR and when I can leave it of.
09-21-2016, 12:45 PM   #292
Pentaxian
Tjompen1968's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Norrköping, Sweden
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,307
Just so you'll know:

First image 15 minutes, LENR turned on. Backed -1 in post. No noise whatsoever. Second image LENR ON and pushed +4 stops in post and +50 on the shadows.
Alot cleaner than without the LENR.

(I also tested 4 minutes with and without LENR. There were negligible amounts of white dots. 5 of them on the first and 1 on the one with LENR.)



09-21-2016, 12:51 PM   #293
Veteran Member
MJKoski's Avatar

Join Date: Aug 2016
Posts: 761
Your 4min result is in line with d800e, d810 and a7r1.

09-21-2016, 12:54 PM   #294
Pentaxian
Tjompen1968's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Norrköping, Sweden
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,307
QuoteOriginally posted by MJKoski Quote
Your 4min result is in line with d800e, d810 and a7r1.
You wrote something earlier about 4 mins so I decided to test. Well, I guess I am finished with this subject for now.
09-21-2016, 03:26 PM   #295
Pentaxian




Join Date: Jan 2011
Location: New York
Posts: 3,157
Are the dots more affected by exposure time or by ISO? For example, 15 minutes ISO 100 is a similar exposure to 1 minute ISO 1600. How do the white dots compare *without* LENR?
09-21-2016, 06:55 PM   #296
Forum Member




Join Date: Jun 2016
Posts: 67
QuoteOriginally posted by DeadJohn Quote
Are the dots more affected by exposure time or by ISO? For example, 15 minutes ISO 100 is a similar exposure to 1 minute ISO 1600. How do the white dots compare *without* LENR?
I find the white dots are much more noticeable with higher ISO's above 400. The longer exposure the more possible and probable they become. Your 1 minute at ISO 1600 may not be as bad as you think however, but it would be something you just need to try. However a 15 minute exposure at 100, might start to show them especially in the shadows.

So far in my astrotracer work, 2 and 3 minute exposures, I do not notice the dots in the sky hardly at all, but again they do show up in the shadows.

If you try pixel shift for 30 seconds at higher ISO's the dots IMO become the worst, won't do that again.

One facet I have noticed, and it's a positive one, is that the dots appear on my K1 only in the dark areas on the longer exposures. Recent example 2 and 3 minutes at 1600, 1200 and 800, (using moonlight for illumination star trail work), the dot only showed up in the shadow/darker areas. This is unlike my Nikon's which got the dots throughout the image.

Long Exposure Noise reduction on my camera removes around 95% to 97% of them, but I mostly don't use it due to the waste of battery life and time. Pentax locks you out of the camera and doesn't run this operation in the background like Canon does.

Remember, Capture One will open any of these problematic files, and remove all of the dots, without any damage to the file, unlike LR or Silkypix or Pentax's software. You need the Pro version of the software.

Paul C
09-23-2016, 09:24 AM   #297
Veteran Member
MJKoski's Avatar

Join Date: Aug 2016
Posts: 761
Hmph, Pentax wants my "serviced" K-1 sent back to Sweden again. Well, meanwhile, back to loaner unit. But should it not come back perfect, I will ask all money back from Pentax gear.
09-23-2016, 09:54 AM   #298
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 26,612
QuoteOriginally posted by MJKoski Quote
Hmph, Pentax wants my "serviced" K-1 sent back to Sweden again. Well, meanwhile, back to loaner unit. But should it not come back perfect, I will ask all money back from Pentax gear.
Good luck with this latest service attempt. Should the camera still not meet your expectations, at least you have your Sony to fall back on. As for money back...your long-suffering dealer will be taking the hit along with Pentax.


Steve
09-23-2016, 10:15 AM   #299
Loyal Site Supporter




Join Date: Jun 2009
Location: Tumbleweed, Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 5,048
QuoteOriginally posted by MJKoski Quote
Hmph, Pentax wants my "serviced" K-1 sent back to Sweden again. Well, meanwhile, back to loaner unit. But should it not come back perfect, I will ask all money back from Pentax gear.
I thought that you were going to be able to keep the loaner and kick back the original unit. I just do not understand Pentax....

09-23-2016, 10:17 AM   #300
Veteran Member
MJKoski's Avatar

Join Date: Aug 2016
Posts: 761
Yeah I thought they would agree to swap it.

And well, ugh, I sold my Sony stuff as I decided on K-1...
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
astro, camera, data, dfs, dot, dslr, exif, exposure, exposures, ff, full frame, full-frame, heat, issue, k-1, k-1 white dot, k-5, k1, nikon, noise, pentax, pentax k-1, type, viewer
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
For Sale - Sold: White Pentax K-r + White Kit Lens + 2 Extra Batteries + 1 Extra Charger MightyMike Sold Items 2 04-14-2015 07:21 AM
Lost white dot bassek Pentax SLR Lens Discussion 15 09-06-2012 10:22 AM
White Dot on 50mm f1.4 Super-Tak roboticspro Troubleshooting and Beginner Help 6 04-07-2011 03:03 AM
white dot on live view screen Shingkyo Pentax K-r 7 03-14-2011 06:54 AM
old lenses- that little plastic white dot? dandaniel Pentax SLR Lens Discussion 6 02-25-2009 02:13 PM



All times are GMT -7. The time now is 10:28 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top