Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
08-16-2016, 09:07 PM   #1
New Member




Join Date: Aug 2015
Posts: 24
Is this sound normal?

First, apologies if this belongs in the K-1 Bugs or Quality Control Issues thread.

I've been wondering for some time if this is normal, but even more so after having just spent nearly 2000$ (Canadian) on the D FA 24-70 f2.8 on Monday!

I had noticed this issue shortly after getting my K-1 and using the 35mm DA L F2.4 AL and, in talking with another local pentaxian with the K-1, i don't think he had this issue with his. Well, now with the 24-70 f2.8, i have it too.

In auto-focus only and in Manual mode (easiest way to repro the issue) when the aperture is changed using the wheel on the camera, a loud sound is heard from somewhere inside. clearly a mechanical sound and it happens with every change in stop, up or down. If this is normal, let me know, otherwise i will happily produce a videoclip to share with you! I understand if this is simply the sound of the blades opening and closing, but with a lens AF as quiet as the one on this lens, i'd be surprised if this was really normal.

This is one of many small issues that make me doubt the quality of my unit and would love to put this matter to rest.

Thank you!

08-16-2016, 10:23 PM   #2
Senior Member
Medex's Avatar

Join Date: May 2013
Posts: 189
QuoteOriginally posted by eliphas Quote
First, apologies if this belongs in the K-1 Bugs or Quality Control Issues thread.

I've been wondering for some time if this is normal, but even more so after having just spent nearly 2000$ (Canadian) on the D FA 24-70 f2.8 on Monday!

I had noticed this issue shortly after getting my K-1 and using the 35mm DA L F2.4 AL and, in talking with another local pentaxian with the K-1, i don't think he had this issue with his. Well, now with the 24-70 f2.8, i have it too.

In auto-focus only and in Manual mode (easiest way to repro the issue) when the aperture is changed using the wheel on the camera, a loud sound is heard from somewhere inside. clearly a mechanical sound and it happens with every change in stop, up or down. If this is normal, let me know, otherwise i will happily produce a videoclip to share with you! I understand if this is simply the sound of the blades opening and closing, but with a lens AF as quiet as the one on this lens, i'd be surprised if this was really normal.

This is one of many small issues that make me doubt the quality of my unit and would love to put this matter to rest.

Thank you!
What type of image preview do you use? Page 55 in manual. I think the sound (aperture blade movement) is related to preview method you did choose.
08-16-2016, 10:56 PM   #3
Pentaxian




Join Date: Jun 2009
Location: GMT +10
Photos: Albums
Posts: 10,576
Sounds to me like the normal sound of the shake reduction. Esp if you are hearing it with all lenses.

The subject of 1,000 worried threads from new Pentax users, going back for years.
08-16-2016, 11:08 PM   #4
Pentaxian




Join Date: Oct 2009
Location: Far North Qld
Posts: 3,248
QuoteOriginally posted by eliphas Quote
First, apologies if this belongs in the K-1 Bugs or Quality Control Issues thread.

I've been wondering for some time if this is normal, but even more so after having just spent nearly 2000$ (Canadian) on the D FA 24-70 f2.8 on Monday!

I had noticed this issue shortly after getting my K-1 and using the 35mm DA L F2.4 AL and, in talking with another local pentaxian with the K-1, i don't think he had this issue with his. Well, now with the 24-70 f2.8, i have it too.

In auto-focus only and in Manual mode (easiest way to repro the issue) when the aperture is changed using the wheel on the camera, a loud sound is heard from somewhere inside. clearly a mechanical sound and it happens with every change in stop, up or down. If this is normal, let me know, otherwise i will happily produce a videoclip to share with you! I understand if this is simply the sound of the blades opening and closing, but with a lens AF as quiet as the one on this lens, i'd be surprised if this was really normal.

This is one of many small issues that make me doubt the quality of my unit and would love to put this matter to rest.

Thank you!
It's normal. The K-01 is an annoyingly noisy camera. You will also notice that a similar sound will be produced when you point the camera at a brighter or darker light source, the aperture blades will adjust and result in a similar sound.
It's awful and caused me to dislike the K-01 fairly soon after I bought it. What I used to do was press the AEL button until I was ready to re shoot.
I no longer have a K-01.

08-17-2016, 12:00 AM   #5
Pentaxian




Join Date: Oct 2009
Location: Far North Qld
Posts: 3,248
WTH!?
08-17-2016, 01:14 AM   #6
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 40,949
Yeah, that's normal. I get it too. It's the aperture actuator, which is pretty loud on the K-1.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

08-17-2016, 05:40 AM   #7
New Member




Join Date: Aug 2015
Posts: 24
Original Poster
Thanks, sincerely, for chiming in guys!

I'll still make a video later in the day for those that have no idea what we're taking about.
08-17-2016, 11:13 AM   #8
Pentaxian




Join Date: Dec 2011
Posts: 1,150
I only get a soft clicking noise like from a mechanical clock when changing aperture in M mode in Liveview. No other modes on the dial, not in using the viewfinder. And that is the aperture lever.

08-17-2016, 01:01 PM   #9
Pentaxian
Tjompen1968's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Norrköping, Sweden
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,287
Only in Live view there is a soft click.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
dslr, f2.8, full frame, full-frame, issue, issues, k-1, k1, ko, lens, nb, pentax k-1, preview, quality, sound, type of image
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Light leakage - is this normal? mspadazzi Pentax K-30 & K-50 4 07-22-2015 10:01 AM
HELP... Is this normal or is lens broken? delboy65 Troubleshooting and Beginner Help 12 04-24-2015 02:16 PM
Is this colour shift normal? GUB Pentax Q 7 09-06-2014 01:29 PM
K-x making sound in longer exposure. Is it normal??? gut1kor Troubleshooting and Beginner Help 2 07-17-2010 09:37 AM
Is it normal for K-X to make a gearing sound when shaken? hockmasm Pentax DSLR Discussion 8 04-30-2010 09:54 AM



All times are GMT -7. The time now is 11:31 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top