Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
09-24-2016, 10:44 AM - 1 Like   #1
New Member




Join Date: Jul 2016
Posts: 6
ISO won't go below 200 in Tav mode

I've set the auto ISO range to 100-51200, but in TAv mode, the ISO won't go below 200. The ISO reading flashes and the picture over exposes.

There must be a separate setting for this.

Any ideas?

--
Pete

09-24-2016, 10:49 AM   #2
Pentaxian




Join Date: Oct 2011
Location: Savannah, GA
Posts: 5,005
If highlight correction is on, minimum ISO is raised. Not specific to TAV.
09-24-2016, 11:32 AM   #3
Pentaxian
Na Horuk's Avatar

Join Date: Feb 2012
Location: Slovenia, probably
Photos: Gallery | Albums
Posts: 10,925
Yes, highlight correction blocks the choice of lowest ISO. However, it still uses that ISO, it just artificially raises the brightness of the photo while taking care not to blow the highlights. As it does this, the ISO "goes up" one stop. So if you have highlight correction and shoot ISO 200, the photo is actually taken at ISO 100.
I guess you have highlight correction enabled in TAv but maybe its disabled in the custom and Auto and Scene modes. Some settings are specific to the mode you chose
09-24-2016, 02:45 PM - 1 Like   #4
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 43,675
QuoteOriginally posted by PixelPete Quote
I've set the auto ISO range to 100-51200, but in TAv mode, the ISO won't go below 200. The ISO reading flashes and the picture over exposes.

There must be a separate setting for this.

Any ideas?

--
Pete
If you set highlight correction to "auto" instead of "on", you shouldn't have this limitation


Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

09-24-2016, 02:45 PM   #5
New Member




Join Date: Jul 2016
Posts: 6
Original Poster
Thanks Guys,
Yes, highlight correction is on Auto, so probably on. That must be the answer.

--
Pete
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
iso, k-70, k70, mode, pentax k-70, tav
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K3 in TaV mode won't shoot at ISO100 frogoutofwater Troubleshooting and Beginner Help 4 01-30-2016 11:59 PM
GRII and ISO in TAv mode Ray Vonn Ricoh GR 2 09-08-2015 03:11 PM
Auto ISO won't go below 200 please help slip Pentax K-3 9 07-18-2015 06:34 PM
K-30 won't go into manual mode CRMassart Troubleshooting and Beginner Help 2 12-16-2014 01:49 PM
Ack, won't go to 100 Iso? NecroticSoldier Troubleshooting and Beginner Help 12 03-31-2010 07:22 PM



All times are GMT -7. The time now is 03:02 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top