Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
02-23-2019, 08:41 PM   #1
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter




Join Date: Nov 2008
Location: Lincoln, Nebraska
Photos: Gallery | Albums
Posts: 180
KP mode dial issues

Has anyone experienced any issues with the mode dial on a KP? Mine stopped working correctly from one day to the next. Dial is on Av but the camera is actually in user mode 1; moving the dial doesn't actually change modes. If I switch the camera to live view it recognizes that it's in aperture priority, but once I switch back to the regular viewfinder it goes right back into user mode. I thought I'd seen a thread about a similar issue but I can't seem to find it now. I've already boxed mine up and sent it off for service since the warranty will expire in a couple of weeks, but was curious if anyone had encountered a similar fault.

--Steve

02-23-2019, 08:55 PM - 1 Like   #2
Moderator
Site Supporter
Loyal Site Supporter
MarkJerling's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Wairarapa, New Zealand
Photos: Gallery | Albums
Posts: 11,107
I know there were some K-1 owners that experienced mode dial issues with early K-1 cameras. I've not seen any threads about a similar issue with the KP.
03-05-2019, 08:09 PM - 1 Like   #3
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter




Join Date: Nov 2008
Location: Lincoln, Nebraska
Photos: Gallery | Albums
Posts: 180
Original Poster
Looks like I was just lucky. In any case, I received the camera back from Precision today, which was a much quicker turnaround than I'd expected. In case anyone is remotely interested, the repair consisted of:

TOP COVER OPERATION REPLACED
A COMPLETE REPAIR AND RETURN ALL FUNCTIONS TO FACTORY SPECS

They also updated the firmware to 1.10 (I'd completely forgotten to do so myself) and cleaned it up.
03-05-2019, 08:27 PM   #4
Moderator
Site Supporter
Loyal Site Supporter
MarkJerling's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Wairarapa, New Zealand
Photos: Gallery | Albums
Posts: 11,107
Great news!

03-05-2019, 08:30 PM - 1 Like   #5
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter




Join Date: Nov 2008
Location: Lincoln, Nebraska
Photos: Gallery | Albums
Posts: 180
Original Poster
QuoteOriginally posted by MarkJerling Quote
Great news!
Yes it is. Thank you!
03-15-2019, 04:53 PM - 1 Like   #6
Pentaxian
wstruth's Avatar

Join Date: Nov 2010
Location: at my kitchen table
Photos: Gallery | Albums
Posts: 817
I had an issue with the mode dial as well. In my case not all of the custom modes were working. I had it fixed at Precision Camera under the warranty and it works great now. Congrats on a successful repair!
03-15-2019, 08:14 PM   #7
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter




Join Date: Nov 2008
Location: Lincoln, Nebraska
Photos: Gallery | Albums
Posts: 180
Original Poster
QuoteOriginally posted by wstruth Quote
I had an issue with the mode dial as well. In my case not all of the custom modes were working. I had it fixed at Precision Camera under the warranty and it works great now. Congrats on a successful repair!
Thanks! Glad to hear your repair went well too. So far mine's working like a champ!
07-14-2019, 02:44 AM - 1 Like   #8
New Member




Join Date: Jul 2019
Posts: 22
Greetings fellow KP users. Sorry to resurrect this thread but I too have this very issue. Bulb registers as Tv, U5 as U2 and U4 is not recognized at all. Ive sent it to Precision three days ago and am looking forward to getting it back. If im looking at your posts correctly, it took about 10 days total for you guys to get your KPs back from repair?

07-14-2019, 08:07 PM   #9
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter




Join Date: Nov 2008
Location: Lincoln, Nebraska
Photos: Gallery | Albums
Posts: 180
Original Poster
QuoteOriginally posted by NERVF3RN Quote
Greetings fellow KP users. Sorry to resurrect this thread but I too have this very issue. Bulb registers as Tv, U5 as U2 and U4 is not recognized at all. Ive sent it to Precision three days ago and am looking forward to getting it back. If im looking at your posts correctly, it took about 10 days total for you guys to get your KPs back from repair?
10 working days, about two weeks total. Plenty fast enough for me!

--Steve
07-14-2019, 11:54 PM   #10
New Member




Join Date: Jul 2019
Posts: 22
QuoteOriginally posted by ashurbanipal Quote
10 working days, about two weeks total. Plenty fast enough for me!

--Steve
Was their repair progress tracker on their website accurate at all for you? Trying to gauge it before I leave for a trip. Thanks for the reply Steve!

/r

Kyle
07-15-2019, 09:45 PM   #11
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter




Join Date: Sep 2014
Location: SF Bay Area, CA
Photos: Albums
Posts: 615
ashurbanipal
NERVF3RN
wstruth


Would you mind sharing your KP serial numbers? This might be useful information to see if this problem relates to a specific production batch of cameras.
07-16-2019, 12:50 AM   #12
New Member




Join Date: Jul 2019
Posts: 22
QuoteOriginally posted by caliscouser Quote
ashurbanipal
NERVF3RN
wstruth


Would you mind sharing your KP serial numbers? This might be useful information to see if this problem relates to a specific production batch of cameras.
caliscouser,
Has this happened to your KP as well? Exposure dial issues?
07-17-2019, 08:02 PM   #13
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter




Join Date: Nov 2008
Location: Lincoln, Nebraska
Photos: Gallery | Albums
Posts: 180
Original Poster
QuoteOriginally posted by NERVF3RN Quote
Was their repair progress tracker on their website accurate at all for you? Trying to gauge it before I leave for a trip. Thanks for the reply Steve!

/r

Kyle
I honestly can't recall, so I'm sure it wasn't wildly inaccurate. That I would remember! Sorry I can't be of more help.

--Steve

---------- Post added 07-17-19 at 10:06 PM ----------

QuoteOriginally posted by caliscouser Quote
ashurbanipal
NERVF3RN
wstruth


Would you mind sharing your KP serial numbers? This might be useful information to see if this problem relates to a specific production batch of cameras.
Don't have the camera handy at the moment, and it looks like I didn't record it on the PF serial number database. I'll try to rectify that next time I have the camera nearby when I'm logged in.

--Steve
07-18-2019, 12:08 AM   #14
New Member




Join Date: Jul 2019
Posts: 22
This is my S/N 7381888. Are we trying to see if its all within the same general series numbers?
07-18-2019, 09:03 AM   #15
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter




Join Date: Sep 2014
Location: SF Bay Area, CA
Photos: Albums
Posts: 615
QuoteOriginally posted by NERVF3RN Quote
This is my S/N 7381888. Are we trying to see if its all within the same general series numbers?
Thanks NERVF3RN. Yes, it is to see if the issue is clustered around a certain range of serial numbers or a particular batch, or perhaps early builds, etc.
Yours is a late build.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, issues, kp, kp mode, mine, mode, pentax kp, switch, user
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
KP vs K-70 - to KP or not to KP, that is the question OldChE Pentax DSLR Discussion 19 02-04-2018 09:43 AM
KP front dial stopped working! bkpix Pentax KP 4 12-22-2017 08:55 AM
Firmware suggestion for K-1, KP and future cameras with the "menu mode" dial. pathdoc Product Suggestions and Feedback 1 03-17-2017 07:08 PM
Rear E-Dial Wouldn’t Dial. This Ever Happen to You? veezchick Troubleshooting and Beginner Help 15 11-04-2014 08:50 PM
Film type dial / exposure counter control dial. keeping on 220 elephantvanishes Pentax Medium Format 6 10-15-2012 10:41 AM



All times are GMT -7. The time now is 10:03 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top