Forgot Password
Pentax Camera Forums Home

Reply
Show Printable Version Search this Thread
08-17-2013, 09:56 AM   #1
New Member

User din Romania

Salutare,
Ma bucur ca am gasit acest forum, imi doresc ca de aici sa deprind lucuri noi si atractive in ceea ce priveste fotografia. Momentan folosesc un compact dar in viitorul apopiat voi trece pe DSLR.
Toate cele bune!

08-17-2013, 12:08 PM   #2
Veteran Member
causey's Avatar

Photos: Albums
Bun venit!
08-17-2013, 12:14 PM   #3
Pentaxian
Jean Poitiers's Avatar

Photos: Gallery | Albums
Welcome to PF and bonjour from France ... please post us an image or two later ... J
08-17-2013, 12:32 PM   #4
Insanely humble
Loyal Site Supporter
savoche's Avatar

Welcome! This is a good place to learn. Good luck on your quest for a DSLR

08-17-2013, 02:02 PM   #5
New Member

Original Poster
Am scris si in grupul romanesc creat in cadrul acestui forum, dar observ ca aici se vizualizeaza mult mai repede si o sa rescriu ceea ce am scris si acolo.

Sunt pe cale sa imi achizionez un DSLR dar cum am mai multe variante de a alege, incerc sa o aleg pe cea mai potrivita.
Aparatul vreau sa il folosesc pentru potrete, portrete de aproape, peisaje, poze de noapte, mai putin pasari, animale de la distanta, sportiv.
Initial am studiat piata celor de la Canikon, atras de Canon 650D, 700D si Nikon D5200 si D7000.
Facand o comparatie pe snapsort.com a aparatelor mentionate mai sus cu K-30, toate fiind sub el, m-a pus pe ganuri facandu-ma sa inclin balanta usor catre Pentax.
Pentax-ul inca nu ma determina sa inclin balanta in totalitate din motivul lipsei obiectivelor accesibile ca si pret.
Daca sunt utilizatori care folosesc K-30 sau K-50 (desi vad diferenta intre ele doar de ISO), va rog spuneti-mi cateva pareri legate de aparat.
Ce va nemulumteste la aparat si ce va nemultumeste in general la Pentax.

Multumesc!
08-17-2013, 02:15 PM   #6
PEG Moderator
Loyal Site Supporter
Kerrowdown's Avatar

Location: Highlands of Scotland... "Hold Infinity in the palm of your hand" - William Blake
Photos: Gallery
Bine ati venit pe forum, se bucură atāt ea, cāt și fotografia ta.
08-18-2013, 01:01 AM   #7
Veteran Member
causey's Avatar

QuoteOriginally posted by guttuso Quote
Am scris si in grupul romanesc creat in cadrul acestui forum, dar observ ca aici se vizualizeaza mult mai repede si o sa rescriu ceea ce am scris si acolo.

Sunt pe cale sa imi achizionez un DSLR dar cum am mai multe variante de a alege, incerc sa o aleg pe cea mai potrivita.
Aparatul vreau sa il folosesc pentru potrete, portrete de aproape, peisaje, poze de noapte, mai putin pasari, animale de la distanta, sportiv.
Initial am studiat piata celor de la Canikon, atras de Canon 650D, 700D si Nikon D5200 si D7000.
Facand o comparatie pe snapsort.com a aparatelor mentionate mai sus cu K-30, toate fiind sub el, m-a pus pe ganuri facandu-ma sa inclin balanta usor catre Pentax.
Pentax-ul inca nu ma determina sa inclin balanta in totalitate din motivul lipsei obiectivelor accesibile ca si pret.
Daca sunt utilizatori care folosesc K-30 sau K-50 (desi vad diferenta intre ele doar de ISO), va rog spuneti-mi cateva pareri legate de aparat.
Ce va nemulumteste la aparat si ce va nemultumeste in general la Pentax.

Multumesc!
O mica problema este ca vasta majoritate a membrilor Pentaxforums (99.9%) sunt anglofoni si nu inteleg limba romana. Va recomand sa postati in grupul romanesc de pe Pentaxforums pentru raspunsuri la intrebari formulate in limba romana; mai exact, aici: Romania Pentax Users - PentaxForums.com

Nu stiu de ce spuneti ca ati postat si in grupul romanesc, pentru ca aveti numai doua postari, ambele in acest thread.

Din pacate, fara cunoasterea limbii engleze nu veti avea insa acces la informatiile extrem de utile legate de echipamentul Pentax (aparate, obiective etc.), de tehnica fotografica s.a.m.d., pe care le ofera acest forum foto.

Acum, sa raspund pe scurt intrebarii, eu folosesc un K-30. Am upgradat de la K-x. Nu am folosit niciodata vreun dslr Nikon sau Canon, asa ca nu pot face comparatii ca utilizator, dar pot spune ca K-30 este exceptional. Extrem de solid construit (prin comparatie, Canon-urile si Nikon-urile pe care le-am tinut in mana la magazine sunt plasticoide), weather-sealed, are toate functiile de care ar avea cineva nevoie: stabilizare a obiectivelor in body (Canon/Nikon folosesc obiective stabilizate, mai scumpe), pentaprisma pentru viewfinder, care reda imaginea 100% (asta-i o trasatura de obicei existenta in aparate mult mai scumpe), puncte de focus, senzor excelent... In privinta obiectivelor, nu as spune ca nu exista posibilitatea alegerii; mai degraba, Nikon si Canon au o superabundenta de obiective. Obiectivele fixe Pentax sunt scumpe, ce-i drept, dar construite din metal si optic mult mai bune decat obiectivele ieftine de la Canon si Nikon. (Este adevarat ca Pentax nu are o gama ieftina de obiective fixe: are numai un 35mm si 50mm ieftine.) Obiectivele Nikon/Canon comparabile cu gama DA/FA Limited de la Pentax costa mult mai mult decat ce ofera Pentax si sunt mult mai grele. Pe de alta parte, spre deosebire de ceilalti producatori, Pentax nu si-a modificat montura de zeci de ani, ceea ce permite folosirea unor obiective manuale, ieftine (de ordinul a cateva zeci de dolari, pana la o suta-doua) cu performante optice superioare multor obiective moderne. Asta in cazul in care aveti ceva experienta cu obiectivele manuale si/sau sunteti dispus sa experimentati cu ele. Mai mult, obiective si mai vechi--de asemenea exceptionale optic--in montura m42, sunt utilizabile cu un adaptor care costa cativa dolari pe ebay.

Daca sunteti absolut incepator, poate ca ar fi totusi bine sa cumparati un Canon sau Nikon, care sunt, dupa impresia mea generala, mai bune pentru fotografii trase direct in jpeg. Daca vreti trageti in raw si sa va procesati personal fotografiile, atunci Pentax este o alege excelenta pentru rubustetea constructiei si functionalitatile pe care le ofera la un pret mai mic decat concurenta.

Autofocusul si sistemul de flash sunt punctele slabe ale Pentax. Dar in privinta autofocusului Pentax a facut progrese, iar autofocusul K-30 este excelent si mai bun decat al multor camere Canon, de ex. In ce ma priveste, sunt perfect satisfacut cu AF-ul camerei mele.

Altceva: Pentax nu este cea mai buna optiune pentru video. (Cred ca in privinta asta castiga Canon.)

In caz ca nu ati observat pana acum, forumul are o rubrica pentru reviews ale camerelor Pentax (K-30 este pe lista):
https://www.pentaxforums.com/camerareviews/pentax-k-mount-dslrs.html

De asemenea, reviews ale obiectivelor Pentax:
https://www.pentaxforums.com/lensreviews/

--si ale obiectivelor oferite de alti producatori, in montura Pentax:
https://www.pentaxforums.com/userreviews/

Last edited by causey; 08-18-2013 at 01:34 AM.
08-19-2013, 11:43 PM   #8
New Member

Original Poster
Multumesc mult causey pentru informatiile oferite.
Am deschis un thread de cateva zile si in grupul romanesc, dar acolo nu mi-a raspuns nimeni pana acum.
As dori sa va intreb cate ceva legate de aparatul K-30:
Privind autofocusul, aparatul se misca incet, are ezitari in focusare?
Aveti probleme cu pete de ulei pe senzor asa cum se spune despre unele aparate Pentax?
Bateria cam la cate cadre va ajunge?
Cate cadre aveti pana in prezent cu aparatul k-30? Da semne de oboseala?
Aveti probleme de front/back focus?

Multumesc!
08-20-2013, 04:04 AM   #9
Veteran Member
causey's Avatar

E posibil sa nu fi apasat pe "Post Thread", pentru ca in profilul dvs. se vede clar ca nu ati deschis nici un thread in afara de cel in care scriu acum.
Ezitarile in focusare depind si de obiectiv; in general as zice ca K-30 focuseaza repede si corect (mult mai bine decat K-x).
Senzorul meu a fost absolut curat. Petele sunt poveste foarte veche--cu K-5. Problema a fost depasita de multa vreme, aparatele noi (K-5II si K-30) nu au avut problema asta.
Bateria tine pentru 400-500 cadre. Exista baterii ieftine pe ebay (US $7-11 bucata).
N-am apucat sa trag foarte multe poze--aproximativ 300. Fiind weather-resistant, ma astept sa nu dea semne de oboseala nici in 5 ani. Am avut un K-x care nu a 'obosit' in nici un fel pret de 5 ani/ 17000 cadre. K-30 este mult mai robust construit decat K-x.
Am avut BF destul de serios--asta este insa o problema minora, rezolvabila imediat sub garantie. Mie aparatul mi s-a intors de la service (in SUA, ce-i drept), perfect calibrat, in mai putin de 2 saptamani.
08-20-2013, 09:23 AM   #10
New Member

Original Poster
Multumesc foarte mult pentru detaliile oferite.
In postarea de pe grupul romanesc in dreptul thread-ului meu apare "Moderated", acum nu stiu la ce se refera exact.
Din caracteristicile citite de pe internet K-30 nu beneficiaza de sistemul de curatare al senzorului in mod automat asa cum au unele aparate, aveti idee in ce consta acest lucru si cu ce afecteaza lipsa lui?
La sfarsitul acestei saptamani voi merge sa achizitionez aparatul de fotografiat, ma puteti ajuta spunandu-mi cum pot sesiza problemele legate de front/back focus respectiv de calibrare?
Comparand K-x si K-30 nu par a fi diferente majore, ce va determinat sa faceti acest pas?
08-20-2013, 09:43 AM   #11
Veteran Member
causey's Avatar

Intre K-x si K-30 sunt diferente majore: senzor, viewfinder, weather-resistance, auto-focus etc.
V-ar trebui un obiectiv cu apertura cat mai mare (f1.4 sau f.1.8) sa testati acuratetea AF-ului. Exista metode exacte de testare, dar cel mai simplu este sa folositi un astfel de obiectiv (despre care sa stiti ca-i bine calibrat) si sa faceti cat mai multe fotografii-test la apertura maxima. Daca obiectele nu sunt in focus, e posibil sa fie o problema. Totusi, unul dintre avantajele K-30 in raport cu K-x este ca in K-30 exista posibilitatea ajustarii focusului pentru 10 obiective independente. Deci chiar daca aparatul sau obiectivele au FF sau BF, poate fi facuta corectie. Mai mult, e posibila o corectie a aparatului independent de corectia aplicata obiectivului. In cazul K-30-ului meu, de-calibrarea era enorma. Astfel de cazuri sunt extrem de rare. Nici nu am auzit de FF sau BF la K-30 inainte sa constat la aparatul meu problema. (Iar probleme de genul asta pot aparea la o camera de orice brand, Nikon, Canon etc.)
K-30 are sistem de curatare a senzorului, dar daca schimbati obiectivele des--si schimbarea trebuie facuta cat mai rapid, nu lent, expunand sensorul, asa cum fac majoritatea posesorilor de dslr--este imposibil ca la un moment dat sa nu aterizeze pe senzor, caz in care devine indispensabila curatarea. Eu am invatat sa-mi curat senzorul singur... Sunt tot felul de metode... In general, pentru zecile de aspecte legate de folosirea/intretinerea camerei, de proprietatile obiectivelor/echipamentelor Pentax, de tehnici fotografice, exista pe Pentaxforums thread-uri lamuritoare, cu discutii, cu fotografii. (De ex., pentru problema senzorului murdar, google "clean sensor pentaxforums" sau "sensor cleaning pentaxforums".) Din pacate, eu nu as putea suplini aceasta informatie intr-o saptamana de scris continuu, iar de maine reintru in campul muncii si nu voi prea mai avea timp sa va raspund in detaliu.

QuoteOriginally posted by guttuso Quote
Multumesc foarte mult pentru detaliile oferite.
In postarea de pe grupul romanesc in dreptul thread-ului meu apare "Moderated", acum nu stiu la ce se refera exact.
Din caracteristicile citite de pe internet K-30 nu beneficiaza de sistemul de curatare al senzorului in mod automat asa cum au unele aparate, aveti idee in ce consta acest lucru si cu ce afecteaza lipsa lui?
La sfarsitul acestei saptamani voi merge sa achizitionez aparatul de fotografiat, ma puteti ajuta spunandu-mi cum pot sesiza problemele legate de front/back focus respectiv de calibrare?
Comparand K-x si K-30 nu par a fi diferente majore, ce va determinat sa faceti acest pas?
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search