Originally posted by guttuso
Am scris si in grupul romanesc creat in cadrul acestui forum, dar observ ca aici se vizualizeaza mult mai repede si o sa rescriu ceea ce am scris si acolo.
Sunt pe cale sa imi achizionez un DSLR dar cum am mai multe variante de a alege, incerc sa o aleg pe cea mai potrivita.
Aparatul vreau sa il folosesc pentru potrete, portrete de aproape, peisaje, poze de noapte, mai putin pasari, animale de la distanta, sportiv.
Initial am studiat piata celor de la Canikon, atras de Canon 650D, 700D si Nikon D5200 si D7000.
Facand o comparatie pe snapsort.com a aparatelor mentionate mai sus cu K-30, toate fiind sub el, m-a pus pe ganuri facandu-ma sa inclin balanta usor catre Pentax.
Pentax-ul inca nu ma determina sa inclin balanta in totalitate din motivul lipsei obiectivelor accesibile ca si pret.
Daca sunt utilizatori care folosesc K-30 sau K-50 (desi vad diferenta intre ele doar de ISO), va rog spuneti-mi cateva pareri legate de aparat.
Ce va nemulumteste la aparat si ce va nemultumeste in general la Pentax.
Multumesc!
O mica problema este ca vasta majoritate a membrilor Pentaxforums (99.9%) sunt anglofoni si nu inteleg limba romana. Va recomand sa postati in grupul romanesc de pe Pentaxforums pentru raspunsuri la intrebari formulate in limba romana; mai exact, aici:
Romania Pentax Users - PentaxForums.com
Nu stiu de ce spuneti ca ati postat si in grupul romanesc, pentru ca aveti numai doua postari, ambele in acest thread.
Din pacate, fara cunoasterea limbii engleze nu veti avea insa acces la informatiile extrem de utile legate de echipamentul Pentax (aparate, obiective etc.), de tehnica fotografica s.a.m.d., pe care le ofera acest forum foto.
Acum, sa raspund pe scurt intrebarii, eu folosesc un K-30. Am upgradat de la K-x. Nu am folosit niciodata vreun dslr Nikon sau Canon, asa ca nu pot face comparatii ca utilizator, dar pot spune ca K-30 este exceptional. Extrem de solid construit (prin comparatie, Canon-urile si Nikon-urile pe care le-am tinut in mana la magazine sunt plasticoide), weather-sealed, are toate functiile de care ar avea cineva nevoie: stabilizare a obiectivelor in body (Canon/Nikon folosesc obiective stabilizate, mai scumpe), pentaprisma pentru viewfinder, care reda imaginea 100% (asta-i o trasatura de obicei existenta in aparate mult mai scumpe), puncte de focus, senzor excelent... In privinta obiectivelor, nu as spune ca nu exista posibilitatea alegerii; mai degraba, Nikon si Canon au o superabundenta de obiective. Obiectivele fixe Pentax sunt scumpe, ce-i drept, dar construite din metal si optic mult mai bune decat obiectivele ieftine de la Canon si Nikon. (Este adevarat ca Pentax nu are o gama ieftina de obiective fixe: are numai un 35mm si 50mm ieftine.) Obiectivele Nikon/Canon comparabile cu gama DA/FA Limited de la Pentax costa mult mai mult decat ce ofera Pentax si sunt mult mai grele. Pe de alta parte, spre deosebire de ceilalti producatori, Pentax nu si-a modificat montura de zeci de ani, ceea ce permite folosirea unor obiective manuale, ieftine (de ordinul a cateva zeci de dolari, pana la o suta-doua) cu performante optice superioare multor obiective moderne. Asta in cazul in care aveti ceva experienta cu obiectivele manuale si/sau sunteti dispus sa experimentati cu ele. Mai mult, obiective si mai vechi--de asemenea exceptionale optic--in montura m42, sunt utilizabile cu un adaptor care costa cativa dolari pe ebay.
Daca sunteti absolut incepator, poate ca ar fi totusi bine sa cumparati un Canon sau Nikon, care sunt, dupa impresia mea generala, mai bune pentru fotografii trase direct in jpeg. Daca vreti trageti in raw si sa va procesati personal fotografiile, atunci Pentax este o alege excelenta pentru rubustetea constructiei si functionalitatile pe care le ofera la un pret mai mic decat concurenta.
Autofocusul si sistemul de flash sunt punctele slabe ale Pentax. Dar in privinta autofocusului Pentax a facut progrese, iar autofocusul K-30 este excelent si mai bun decat al multor camere Canon, de ex. In ce ma priveste, sunt perfect satisfacut cu AF-ul camerei mele.
Altceva: Pentax nu este cea mai buna optiune pentru video. (Cred ca in privinta asta castiga Canon.)
In caz ca nu ati observat pana acum, forumul are o rubrica pentru reviews ale camerelor Pentax (K-30 este pe lista):
https://www.pentaxforums.com/camerareviews/pentax-k-mount-dslrs.html
De asemenea, reviews ale obiectivelor Pentax:
https://www.pentaxforums.com/lensreviews/
--si ale obiectivelor oferite de alti producatori, in montura Pentax:
https://www.pentaxforums.com/userreviews/
Last edited by causey; 08-18-2013 at 01:34 AM.