Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
05-28-2011, 04:12 PM   #1
Pentaxian




Join Date: May 2011
Location: All over the place
Posts: 2,579
Orange streak on 645d files

Everything has been going well with my 645d trying to put it through its paces in my normal photographic playground of the English Lake District and suddenly through the latter part of the day an orange part of the frame appeared. I bought my camera while I was in Japan so this will make interesting discussion with Pentax's nominated repair people which will result in me paying out money. It is a public holiday weekend here so will take a while to sort this is what it looks like

Attached Images
 
05-28-2011, 04:17 PM   #2
Pentaxian




Join Date: May 2011
Location: All over the place
Posts: 2,579
Original Poster
It is worse in bigger contrasts and appears on both SD cards (1 a 64GB XC) and in both slots and in RAW and jpeg. I have updated to latest update, am charging the battery and seeing if reinstalling the update will change anything. I reset the settings also which changed nothing. Stupidly I didn't bring my Canon 5D Mk II with me so will have to take a 500 mile round trip to pick that up
05-28-2011, 04:29 PM   #3
Veteran Member




Join Date: Feb 2011
Photos: Gallery
Posts: 573
No idea. Lets us know what Pentax says and if they charge--my 645D is from Japan as well.

Have you tried a normal HC card? I wonder if the XC may be to blame? I have fairly mundane 16GB HC cards and have had no issues.
05-28-2011, 04:34 PM   #4
Pentaxian




Join Date: May 2011
Location: All over the place
Posts: 2,579
Original Poster
QuoteOriginally posted by Yamanobori Quote
No idea. Lets us know what Pentax says and if they charge--my 645D is from Japan as well.

Have you tried a normal HC card? I wonder if the XC may be to blame? I have fairly mundane 16GB HC cards and have had no issues.
I swapped the cards around and still the same - the other being a 32GB HC

05-28-2011, 05:50 PM   #5
Pentaxian




Join Date: May 2011
Location: All over the place
Posts: 2,579
Original Poster
Tried the last update but it dies nothing. Is there a way of doing a 'hard' reset to see if it is software based fault?
05-29-2011, 12:50 AM   #6
Pentaxian
Digitalis's Avatar

Join Date: Mar 2009
Location: Adelaide.
Posts: 8,792
this looks like a problem with the sensor, not the memory cards, or firmware.
05-29-2011, 01:40 AM   #7
Pentaxian




Join Date: May 2011
Location: All over the place
Posts: 2,579
Original Poster
QuoteOriginally posted by Digitalis Quote
this looks like a problem with the sensor, not the memory cards, or firmware.
That's what I suspected from the moment it happened. Was hoping against hope it was something simpler to resolve
05-29-2011, 03:40 AM   #8
Pentaxian
Digitalis's Avatar

Join Date: Mar 2009
Location: Adelaide.
Posts: 8,792
QuoteOriginally posted by itshimitis Quote
Was hoping against hope it was something simpler to resolve
Hope doesn't take the pets for a walk, nor does it keep your bank account balanced....I would get that camera checked out ASAP.I had a similar issue with my Leica M8 when I first bought one...had a magenta band running through the bottom 1/4th of the frame, Kodak sensors have more than their fare share of issues like this.

05-29-2011, 04:40 AM   #9
Pentaxian




Join Date: May 2011
Location: All over the place
Posts: 2,579
Original Poster
QuoteOriginally posted by Digitalis Quote
Hope doesn't take the pets for a walk, nor does it keep your bank account balanced....I would get that camera checked out ASAP.I had a similar issue with my Leica M8 when I first bought one...had a magenta band running through the bottom 1/4th of the frame, Kodak sensors have more than their fare share of issues like this.

Yes I know. Have left a message for the UK service centre which is outsourced, but it's a holiday weekend so don't know how long it will take to hear back. have also emailed a contact in Japan who might be able to speak to Pentax there. As bought in Tokyo, it will most likely cost me money
05-29-2011, 08:32 AM   #10
Veteran Member




Join Date: Feb 2011
Photos: Gallery
Posts: 573
From what I understand, the most you will pay is for shipping to (and maybe from) Japan.
05-29-2011, 10:28 AM   #11
New Member




Join Date: Jan 2011
Location: Calgary
Posts: 15
I reported something similar a month ago or so, the difference is my issue is a blue/cyan streak on the right side. I sent the camera in for repair a month ago, but I haven't heard anything from Pentax yet.

Terry
Attached Images
 
05-29-2011, 02:21 PM   #12
Pentaxian




Join Date: May 2011
Location: All over the place
Posts: 2,579
Original Poster
QuoteOriginally posted by terroll Quote
I reported something similar a month ago or so, the difference is my issue is a blue/cyan streak on the right side. I sent the camera in for repair a month ago, but I haven't heard anything from Pentax yet.

Terry
Did they give you a loaner? I have a Canon 5D mkII I can use, and as great a camera it is I wanted to spend the next week exploring the Pentax
05-30-2011, 05:48 AM   #13
New Member




Join Date: Jan 2011
Location: Calgary
Posts: 15
No, Pentax didn't offer a loaner. They only said that it had to be sent to Japan for repair.
05-30-2011, 07:39 AM   #14
Pentaxian




Join Date: May 2011
Location: All over the place
Posts: 2,579
Original Poster
QuoteOriginally posted by terroll Quote
No, Pentax didn't offer a loaner. They only said that it had to be sent to Japan for repair.
Hope yours is sorted soon. Such a great camera I hate it being a very expensive paperweight!
05-31-2011, 07:43 AM   #15
Junior Member




Join Date: May 2011
Location: Moscow
Posts: 25
Скажите пожалуйста - когда появилась проблема? Сразу или после тысячи фотографий?
Как давно вы купили камеру?
Спасибо.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
645d, camera, medium format
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to batch rename files after files imported and tagged in Photoshop Elements raider Digital Processing, Software, and Printing 5 03-14-2013 10:36 PM
Sharpening 645D files anyone used PK? gurtch Pentax Medium Format 6 01-07-2011 07:40 AM
Orange Ash Post Your Photos! 11 08-26-2009 06:58 AM
''HELP''...with streak in film jgredline Pentax Film SLR Discussion 15 11-05-2008 08:57 PM
K100D shooting ISO 1600 issue: Images have orange horizontal streak kveldalf Pentax DSLR Discussion 8 11-02-2008 05:39 AM



All times are GMT -7. The time now is 05:56 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top