Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
11-25-2014, 04:58 PM   #1
New Member




Join Date: Jul 2014
Posts: 10
Pentax 645z and leaf shutter lenses - any success?

Has anybody here successfully used a leaf shutter lens with their 645z?
I just got a 75mm LS lens and can't get it to sync properly at the fast sync speeds. At 1/500 I only get a tiny sliver of the frame exposed at the bottom or a completely dark frame. At 1/250 about a third of the frame and at 1/125 about 2/3rds of the frame exposed (or completely dark). 1/60 works fine. The camera displays the LS symbol when I'm in leaf shutter mode, so it should be shooting at 1/8th of a second. I can't manually dial in a longer shutter speed, also no bulb mode. Seems like to me that the leaf shutter opens while the focal plane shutter is till moving. Wish I'd have another camera to test the lens with.
Looking forward to hear from anybody about their experience with this combo.

12-04-2014, 05:27 AM   #2
Site Supporter




Join Date: Nov 2011
Location: pontiac mi.
Posts: 353
I too have the 75mm ls, I have been using it successfully on my 645d. i've shot up to 1/500 sec with and without A flash with no problems. just remember to cock the shutter. aperture determines camera to subject distance.
12-06-2014, 02:19 PM   #3
Forum Member




Join Date: Jun 2014
Posts: 73
I've got both the 75mm LS and 135mm LS. Both seem to work fine on the 645z. My 135mm is a sharp little lens too.
12-07-2014, 05:46 AM   #4
Senior Member




Join Date: Dec 2009
Location: Münsterland
Posts: 128
With the 135LS & 645D no problems.
Have You tested the lens mechanical?
Take the lens only, set the aperture to f16, set the speed to 1/60, cock the shutter, watch through the lens from mount side an slowly press the aperture lever on the mount.
At beginning the aperture should be open.
While moving the lever the aperture should move to f16, the shutter should close, then open for 1/60 and stay closed until you cock it again.


-Linus-


Last edited by -Linus-; 12-07-2014 at 11:14 AM.
12-07-2014, 03:26 PM   #5
New Member




Join Date: Jul 2014
Posts: 10
Original Poster
Thanks for the feedback everybody. Good to hear that the LS lenses do work on the 645z. Thanks -Linus- for the lens testing advice. Looks like the leaf shutter is working and I may have Pentax take a look at the camera.
12-08-2014, 12:29 AM   #6
Forum Member




Join Date: Jun 2014
Posts: 73
Pentax 645z and leaf shutter lenses - any success?

Did my 1st commercial outdoor portrait shoot today with the 135mm LS and 645z. Fantastic to have a 1/500th sync, esp with the bright sun.

Had expected the shutter re-cocking to be a hassle, but, I was shooting handheld and it became instinctive & quick after about 2mins with my focussing hand.

Overall very happy with technique and IQ. I think I'll use this in preference to the FA150mm for this type of work.

Last edited by rob8888; 12-08-2014 at 01:35 AM.
12-09-2014, 04:48 AM   #7
New Member




Join Date: Sep 2014
Location: Zurich
Posts: 19
please explain

Could you guys explain what exactly you mean by "cock or re-cock the shutter". How exactly does one have to proceed in order to profit from the LS lenses? Asking out of curiosity.
12-09-2014, 08:26 AM   #8
Senior Member




Join Date: Oct 2010
Location: Toronto, Canada
Posts: 132
QuoteOriginally posted by obsoquasi Quote
Could you guys explain what exactly you mean by "cock or re-cock the shutter". How exactly does one have to proceed in order to profit from the LS lenses? Asking out of curiosity.
There is a ring around the front of the lens that physically cocks the leaf shutter by being turned about 90 degrees counter clockwise. You have to do it after every shot, which is a pain, as these are manual, not electronic leaf shutters.

My experience with the 135mm LS mirrors that described above -- it's razor sharp.

12-10-2014, 11:49 AM   #9
Site Supporter
jackinkc's Avatar

Join Date: Dec 2011
Location: Kansas City, Missouri
Posts: 118
QuoteOriginally posted by salpardido Quote
Has anybody here successfully used a leaf shutter lens with their 645z?
I just got a 75mm LS lens and can't get it to sync properly at the fast sync speeds. At 1/500 I only get a tiny sliver of the frame exposed at the bottom or a completely dark frame. At 1/250 about a third of the frame and at 1/125 about 2/3rds of the frame exposed (or completely dark). 1/60 works fine. The camera displays the LS symbol when I'm in leaf shutter mode, so it should be shooting at 1/8th of a second. I can't manually dial in a longer shutter speed, also no bulb mode. Seems like to me that the leaf shutter opens while the focal plane shutter is till moving. Wish I'd have another camera to test the lens with.
Looking forward to hear from anybody about their experience with this combo.
This may be too simple, but have you cocked the leaf shutter? I have always had success with Pentax leaf shutter lenses
12-12-2014, 12:52 PM   #10
Senior Member




Join Date: Dec 2009
Location: Münsterland
Posts: 128
The other questions is,
have You used constant, natural light or a shoe-mount flash?
My first try with a Sigma EF500 gave me to dark results. I took the Metz 54MZ2 did work correct. I both cases I connected the flash to the lens with an hot-shoe to x-connector adapter.
Since the Metz did work correct I never tried the Sigma again.

-Linus-
12-16-2014, 08:21 PM   #11
New Member




Join Date: Jul 2014
Posts: 10
Original Poster
QuoteOriginally posted by -Linus- Quote
The other questions is,
have You used constant, natural light or a shoe-mount flash?
My first try with a Sigma EF500 gave me to dark results. I took the Metz 54MZ2 did work correct. I both cases I connected the flash to the lens with an hot-shoe to x-connector adapter.
Since the Metz did work correct I never tried the Sigma again.

-Linus-
Tested it with available light, studio strobes and on camera flash. All the same results.
05-19-2015, 03:57 AM   #12
New Member




Join Date: May 2015
Posts: 2
QuoteOriginally posted by salpardido Quote
Tested it with available light, studio strobes and on camera flash. All the same results.
Hi Salpardido, any update on this. I have the same issue with my 645z and wondering if this is a lense issue or camera body issue. Did you get your camera checked out?
05-20-2015, 07:17 AM   #13
New Member




Join Date: Jul 2014
Posts: 10
Original Poster
No success yet. The repair place that Ricoh uses says the lens checks out OK. In the meantime I've tested the lens on three different bodies and it's the same issue on all three. Little baffled. Ricoh US is checking in with Japan now to see if they have some insight. I'll keep you posted. Haven't send in my camera because I'm using it all the time and it's working fine.
05-21-2015, 07:00 PM   #14
New Member




Join Date: May 2015
Posts: 2
repeat of post in similar thread.

Hi all - sorry for the change in user name - login issues!

I think I have solved this by placing some tape over the lens contacts so the camera goes into dumb mode. I then put camera into manual, set a shutter speed of 1/8 sec as per what is meant to happen in LS mode and then chose the aperture and leaf shutter speed on the lens. And presto - all works great.

A cheap fix and one that doesn't really change work flow too much.

Let me know if it works for you.

Chris
05-21-2015, 11:33 PM   #15
New Member




Join Date: Jul 2014
Posts: 10
Original Poster
Chris! You are a hero. This works. Thanks so much for the tip. Amazing! I hope there'll be a firmware update in the future so that we can simply select shutter speed when a leaf shutter lens is attached.
At first when I covered all 4 lens contacts on my 75mm LS lens the camera wouldn't turn on. Then I covered only the individual one that's all the way on the left and that did the trick.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
645d, 645z, 645z and leaf, camera, frame, leaf, leaf shutter, leaf shutter lenses, lens, ls, medium format, mode, pentax 645z, shutter, sync, sync speed
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
645Z and Hasselblad V Lenses erieguy Pentax Medium Format 53 11-10-2015 03:18 AM
New Pentax leaf shutter 645 medium format lenses coming soon i83N Pentax News and Rumors 73 10-03-2014 08:03 AM
K-5 and PTTL bounce flash--any success stories? pentrax Pentax K-5 21 10-17-2012 05:32 PM
Any experience on Pentax 645 135mm f/4.0 LS -- Leaf Shutter hinman Pentax Medium Format 11 11-23-2010 05:15 PM
Pros n Cons of the Leaf Shutter Lenses ? knumbnutz Pentax Medium Format 12 11-19-2009 03:15 PM



All times are GMT -7. The time now is 09:29 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top