Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
11-24-2015, 07:48 AM   #1
New Member




Join Date: Jan 2013
Posts: 6
645Z SD Card issue

After I have downloaded pictures from my SD cards, either after taking the card out of the camera, or by using the cable attached to the camera, and I turn the camera back on, I am advised the the card is not formatted. This is a new problem. It did not happen before. It is very annoying, because it means that I have to erase the pictures on the card before I can take more. My firmware version is 1.2.1.

11-24-2015, 07:58 AM   #2
Ole
Administrator
Ole's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Copenhagen, Denmark
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,783
Does this happen with different cards or just with one card? If just with one it is a problem with the card.
11-24-2015, 08:50 AM   #3
New Member




Join Date: Jan 2013
Posts: 6
Original Poster
It has happened with several different cards. I suspect it is not the card.
11-24-2015, 10:01 AM   #4
Veteran Member
Kolor-Pikker's Avatar

Join Date: Dec 2014
Posts: 333
QuoteOriginally posted by nortoi Quote
After I have downloaded pictures from my SD cards, either after taking the card out of the camera, or by using the cable attached to the camera, and I turn the camera back on, I am advised the the card is not formatted. This is a new problem. It did not happen before. It is very annoying, because it means that I have to erase the pictures on the card before I can take more. My firmware version is 1.2.1.
This is a common problem. Before taking the card out of the reader or disconnecting the camera, you have to eject the device first. If you get this error put the card back into the computer and eject it, and then the camera will read it properly again.

11-24-2015, 10:26 AM   #5
New Member




Join Date: Jan 2013
Posts: 6
Original Poster
QuoteOriginally posted by Kolor-Pikker Quote
This is a common problem. Before taking the card out of the reader or disconnecting the camera, you have to eject the device first. If you get this error put the card back into the computer and eject it, and then the camera will read it properly again.
I always eject it first before taking the card out of the reader. I'm using a Mac, and that has become ingrained.

However, I tried what you suggested, out it back in the reader, hooked the reader up to the computer, went to the file menu for the card, and selected "eject." I out the card back in the camera, and go tteh message that the card was not formatted.

Other suggestions?
11-24-2015, 12:08 PM   #6
Ole
Administrator
Ole's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Copenhagen, Denmark
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,783
1 - Was the card initially formatted in the camera? It ought not matter if the camera was formatted in camera or with your computer, but who knows.

2 - Does your computer write something to the card that might make the camera balk?
11-24-2015, 12:48 PM   #7
New Member




Join Date: Jan 2013
Posts: 6
Original Poster
I think it was formatted in the camera. Most of my cards are.

As far as I know, my computer isn't writing anything to the card. When I look at the "created" and "modified" dates in the image files on the card, in my computer, it is the same. It doesn't appear as if the file was modified in the computer after it was created.
11-24-2015, 09:03 PM   #8
Ole
Administrator
Ole's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Copenhagen, Denmark
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,783
I'm out of suggestions. Before sending the camera in I suggest you try to contact RICOH customer service for some advice. Their responsiveness leaves a lot to be desired, but perhaps you'll strike luck.

11-25-2015, 05:04 AM   #9
New Member




Join Date: Jan 2013
Posts: 6
Original Poster
I posted here because I had sent a request to Ricoh a week ago and have heard nothing.
11-25-2015, 11:00 AM   #10
Senior Member




Join Date: Jul 2009
Posts: 287
It is a long shot, but you might try the Secure Digital Association formatter at https://www.sdcard.org/downloads/formatter_4/index.html
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
645d, 645z, 645z sd card, camera, card, medium format, pictures, sd, sd card
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
645Z SD card problem? zoli642 Pentax Medium Format 2 10-23-2015 10:21 PM
Necessarily SD-card performance for 645Z ? RR645 Pentax Medium Format 4 08-29-2014 12:21 AM
SD card formatting issue kenneth7379 Troubleshooting and Beginner Help 12 04-24-2014 09:35 AM
SD card compatibility issue wintergreen Pentax K-30 & K-50 29 04-08-2014 11:59 PM
SD Card issue rojaba Digital Processing, Software, and Printing 5 02-03-2013 06:55 PM



All times are GMT -7. The time now is 11:37 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top