Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
09-17-2009, 01:30 AM   #1
Pentaxian
Asahiflex's Avatar

Join Date: Jan 2008
Location: Netherlands
Photos: Gallery
Posts: 2,754
645 intermittent problem :(

The Pentax 645 I bought appears to have a problem

Basically, it appears that in P mode there is a 50% chance that the camera selects the smallest f/stop (f/22 or smaller) during exposure, even though the camera shows a much larger f/stop in the viewfinder. So, at least 50% of the pictures are badly underexposed (near black). If the camera does not select f/22 all by itself, then the shots are perfectly exposed.

The lens does not seem to be a problem, as all lenses I tried behave the same. So it must be on the body side. Any ideas about the source of the problem?

09-17-2009, 06:18 AM   #2
Veteran Member




Join Date: Nov 2008
Location: Washington DC, USA
Photos: Albums
Posts: 550
My first line of defense is to always clean the contacts on the lens and body (inside the body mount). Some of these cameras are decades old and a little cleaning can be helpful.
09-17-2009, 06:43 AM   #3
Pentaxian
Moderator Emeritus




Join Date: May 2007
Location: Edmonton Alberta, Canada
Photos: Gallery | Albums
Posts: 10,648
I'd agree and go get some proper contact cleaner. Get a magnifying glass and inspect them before and after. A good cleaning can cure a lot. How are the batteries? New?
09-17-2009, 06:47 AM   #4
Pentaxian
Asahiflex's Avatar

Join Date: Jan 2008
Location: Netherlands
Photos: Gallery
Posts: 2,754
Original Poster
Thanks, I'll try to clean the contacts and report back my findings!

09-17-2009, 04:59 PM   #5
D W
Veteran Member




Join Date: Mar 2008
Location: Hogtown, ON, Canada
Posts: 329
In P mode is your lens set to "A"?
09-22-2009, 04:15 AM   #6
Pentaxian
Asahiflex's Avatar

Join Date: Jan 2008
Location: Netherlands
Photos: Gallery
Posts: 2,754
Original Poster
QuoteOriginally posted by D W Quote
In P mode is your lens set to "A"?
Yes.

I haven't cleaned the contacts yet, but with old film loaded in the camera I observed that the camera is behaving rather strange.

In P mode, in a dark room, the camera should use the widest f/stop. When I look into the lens and trip the shutter, the shutter speed is for instance 2s. That's OK and after tripping the shutter the lens stays wide open. However, just before the shutter is going to close the diaphragm also closes to f/22,...
09-22-2009, 09:11 AM   #7
D W
Veteran Member




Join Date: Mar 2008
Location: Hogtown, ON, Canada
Posts: 329
Besides cleaning all the contacts you need to check to see if the diaphragm levers on the body and lens is sticking during the operation.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, f/22, medium format
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Intermittent blurred pictures with K20D fozzy Pentax DSLR Discussion 13 09-19-2010 05:05 AM
Spotty meter intermittent pingflood Pentax Film SLR Discussion 6 07-31-2009 03:25 PM
Intermittent AF lamp on Metz 54 MZ-4 glanglois Flashes, Lighting, and Studio 6 05-08-2009 02:25 PM
Intermittent problem w/AF on K10D dales Pentax DSLR Discussion 2 10-28-2008 01:35 PM
K20D softness, intermittent davemdsn Pentax DSLR Discussion 3 06-08-2008 05:01 PM



All times are GMT -7. The time now is 12:28 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top