Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
07-20-2010, 10:28 PM   #1
Senior Member




Join Date: Jul 2010
Location: South Carolina
Photos: Gallery
Posts: 160
K10D Rear E-dial Won't Work

The rear e-dial on my K10D won't work. It turns, but the aperture doesn't change. It just stays on F-- (not blinking). I shoot mostly Pentax-M primes in full manual (M) mode, so in the settings I have the green button set to Av mode for when it's pressed in TAv or M modes. I don't use a grip.

The K10D manual says that pressing the green button gives approximate settings, and that the user can then use the front and rear e-dials to get a more accurate shutter speed and aperture. So, I tried it for myself, and only the front e-dial (for shutter speed) works. No matter what mode I'm in the rear e-dial just stays on F--. I even reset the camera to default settings and and it still wouldn't work.

Am I overlooking something or doing something wrong? Is my camera broken? Do I need to send it in for servicing? TIA for any and all help.

07-21-2010, 01:23 AM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 40,993
With an M lens, the read e-dial does nothing, as you obviously can't adjust the aperture using it. I believe you can configure it instead adjust EV shift, but I know that's not what you were looking to do.

Since Pentax DSLRs have 'crippled' mounts, they have no way of even telling what the F stop is when a manual lens is mounted. You are therefore confined to the aperture ring

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

07-21-2010, 03:26 AM   #3
Senior Member




Join Date: Jul 2010
Location: South Carolina
Photos: Gallery
Posts: 160
Original Poster
Thanks! I put my 18-55 lens on and the rear e-dial worked, so that's when the light bulb came on. I couldn't delete the post because it wasn't yet approved and appearing in the forum. I don't use the e-dials, but wanted to start and I just didn't put 2 and 2 together at first. But, I betcha I'll never forget again.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
aperture, button, camera, e-dial, front, k10d, mode, pentax help, photography, settings, shutter
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Rear Dial not Working Rondec Pentax DSLR Discussion 4 04-05-2010 02:58 AM
BG4 rear e-dial freezed Dams2One Pentax DSLR Discussion 10 08-27-2009 05:15 AM
K10 Rear Dial Problems Rondec Pentax DSLR Discussion 2 07-22-2009 09:37 PM
K10D rear dial problem - advice? krs Pentax DSLR Discussion 4 01-29-2009 06:17 PM
Rear e-dial stuck on K10D Groundloop Pentax DSLR Discussion 11 03-14-2008 11:22 AM



All times are GMT -7. The time now is 08:08 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top