Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
10-02-2010, 11:48 AM   #1
Inactive Account




Join Date: Oct 2010
Location: Bandar Baru Bangi, SELANGOR
Photos: Gallery
Posts: 8
What's this...?

Hi...
Need some help & guidance here....
One small dot (I've marked it ) will always appear at same spot of every photo I shoot...
What is that? Anything wrong with my camera?

Attached Images
 
10-02-2010, 11:50 AM   #2
Veteran Member




Join Date: Jul 2009
Location: London
Posts: 889
Dust on the sensor.
10-02-2010, 12:04 PM   #3
Inactive Account




Join Date: Oct 2010
Location: Bandar Baru Bangi, SELANGOR
Photos: Gallery
Posts: 8
Original Poster
Is it?
Thanx a lot John X.
10-02-2010, 01:16 PM   #4
Site Supporter
frooggy's Avatar

Join Date: Aug 2009
Location: Harrisburg, NC
Photos: Gallery
Posts: 104
I had the same thing on a whole series of shots. The next series they were gone. I had changed lens so I just assumed the dust swirled out while doing that because in later pics with same/different lens the spot was gone.

10-02-2010, 01:22 PM   #5
pbo
Veteran Member
pbo's Avatar

Join Date: Mar 2009
Location: Ann Arbor, MI
Posts: 891
QuoteQuote:
I had the same thing on a whole series of shots. The next series they were gone. I had changed lens so I just assumed the dust swirled out while doing that because in later pics with same/different lens the spot was gone.

It won't just "swirl out" - there's shutter plus mirror in the way. It probably just fell off the sensor onto one of those sticky strips inside that are part of the SR system...
10-03-2010, 09:38 AM   #6
Inactive Account




Join Date: Oct 2010
Location: Bandar Baru Bangi, SELANGOR
Photos: Gallery
Posts: 8
Original Poster
guys...
u know what...?
i tried to clean it out but its getting worst...
luckily it is just on the viewfinder...
no more dots when i shoot...
10-04-2010, 08:45 AM   #7
Senior Moderator
Loyal Site Supporter
Parallax's Avatar

Join Date: Apr 2008
Location: South Dakota
Photos: Gallery
Posts: 15,614
QuoteOriginally posted by frooggy Quote
I had the same thing on a whole series of shots. The next series they were gone. I had changed lens so I just assumed the dust swirled out while doing that because in later pics with same/different lens the spot was gone.
QuoteOriginally posted by eddieBBB Quote
guys...
u know what...?
i tried to clean it out but its getting worst...
luckily it is just on the viewfinder...
no more dots when i shoot...
Whether or not it is visible depends on aperture. It can be quite prominent with small apertures, and not visible at all with larger ones.
10-05-2010, 08:09 AM   #8
Inactive Account




Join Date: Oct 2010
Location: Bandar Baru Bangi, SELANGOR
Photos: Gallery
Posts: 8
Original Poster
What's this...?

Phew...!
Quite freaking out overhere...
I think I'll just wait & see what'll happen next & I'll let you guys know bout it.
Anyway, thanx a lot guys...
Really appreciate this conversation.

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, pentax help, photography
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search



All times are GMT -7. The time now is 07:08 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top