Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
01-10-2011, 08:27 AM   #1
Inactive Account




Join Date: Jan 2011
Posts: 3
Super A unable to read the minimal aperture from A lens

Hi,

my Pentax Super A decided to not electrically accept any faster lens than f/3.5. I was using Tamron SP 24-48 3.5-3.8 lens with A end which works like a charm. During last few months it was starting to have problems with identifying faster lens. If I attach ex. Pentax-A 50/2 of Pentax-A 50/1.7 I am unable to select any combination having aperture set to anything below 3.5. The number on the display blinks and not decrease if I try to lower the time.

Is my Super A dying? Am I doing something wrong? Could you advise?

Thank you

01-10-2011, 08:35 AM   #2
Veteran Member
jolepp's Avatar

Join Date: Oct 2010
Location: Finland
Photos: Albums
Posts: 3,196
Welcome! :-)

Sounds like one or more of the mount contacts was not good. Cleaning them would be the first thing to try.
01-10-2011, 07:21 PM   #3
Pentaxian
Wheatfield's Avatar

Join Date: Apr 2008
Location: The wheatfields of Canada
Posts: 10,134
Clean the contacts on the mounts, both body and lenses.
01-10-2011, 09:50 PM   #4
Pentaxian
Just1MoreDave's Avatar

Join Date: Feb 2007
Location: Aurora, CO
Photos: Gallery | Albums
Posts: 4,845
If that doesn't work, you could try this. It looks to me from this page:

Features and Operation of the Ka Mount

that the contact furthest from the lens locking pin might be always reading 0. The contacts in the camera are on brass springs that conduct to a PC board in the camera. There might be a bad connection, dirt or corrosion there. You can check by unscrewing the screws in the lens mount. That means all the contacts come springing out, possibly with some other tiny parts. Also the screws are in pretty firmly, so they might require a good screwdriver and firm hand.

01-11-2011, 01:52 AM   #5
Inactive Account




Join Date: Jan 2011
Posts: 3
Original Poster
From outside it seems that all contacts are clean and I was trying to clean all of them (on body and on lens) few times before I wrote this. So it seems that either the electronics inside is dying or there could be a dirt somewhere inside body or lens. I already have some experience with lens and camera cleaning so this is the way I will be trying now.

Just1MoreDave: You simply confirmed my doubts. Because I tried two different fast lens there having same problem I think the root cause is somewhere in the body. I will try to unmount the mount and I hope I will find something.

Thanks much for your hints. I will come back with my findings.
01-12-2011, 02:07 PM   #6
Inactive Account




Join Date: Jan 2011
Posts: 3
Original Poster
Further observations

So according to

Features and Operation of the Ka Mount

r1 pin is affected and not shortened as should be. I have unscrewed the mount, cleaned up pin(s), spring and the contact under the spring. everything seems clean to me. That did not help.

Unfortunately there is not visible screws or anything to unmount here so I don't know where to continue. What I am a bit affraid of is that I would need to disassemble the camera from inside to get to the electrics to check it for resistance.

Do you know about any directions how to get Super A disassembled to reach this point, please?
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
aperture, lens, pentax help, pentax-a
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Tamron 17-50 - Unable to change the aperture yusuf Pentax SLR Lens Discussion 37 01-02-2011 06:36 AM
Unable to control aperture heasley Pentax SLR Lens Discussion 16 05-30-2010 01:55 AM
The K-7 with a Prime or Standard Lens is the best combination for minimal VR brosen Pentax DSLR Discussion 5 10-26-2009 09:15 PM
For Sale - Sold: Phoenix 100-500mm f/5.6-8.0 KA auto-aperture super-zoom lens wallyb Sold Items 8 09-10-2009 07:00 PM
using an aperture ring lens on the K100D Super burntsienna Pentax DSLR Discussion 3 02-25-2009 02:10 PM



All times are GMT -7. The time now is 07:05 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top