Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
02-02-2011, 11:36 PM   #1
New Member




Join Date: Feb 2011
Posts: 4
Beginners K-x problem with photo review.

Hey, I've only had my K-x for a few days now, but all of a sudden it started displaying a thick black line at the bottom of pictures in playback as if the info was being displayed all the time.

I know it's not the biggest deal, as I am pretty sure it's not affecting the quality of the pictures being taken--but does anybody know how to switch it back to full screen playback?

Resetting menu options and custom settings hasn't helped.

02-02-2011, 11:58 PM   #2
Ash
Community Manager
Loyal Site Supporter
Ash's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Toowoomba, Queensland
Photos: Gallery | Albums
Posts: 22,687
Welcome here.
I can't be certain what that thick black line is other than the extra info panel that normally appears when pressing the info button. Pressing the info button a number of times toggles between the different playback views and may restore your desired appearance.

Hope this helps.
02-03-2011, 08:47 AM   #3
New Member




Join Date: Feb 2011
Posts: 4
Original Poster
Thanks Ash. Even when pressing the info button until all the playback information is hidden, the image remains not in full screen on the LCD with a little bar on the bottom of the screen..

Could it have something to do with the size of the picture (piexelage) or the fact that I set the camera to not automatically auto-rotate the pictures in playback.... ?
02-03-2011, 09:31 AM   #4
Inactive Account




Join Date: Aug 2008
Location: Michigan, USA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 7,485
It may seem a silly suggestion but I once had a thick black line on the left side of my computer monitor. No matter what I did, it would not go away. Turns out all I had to do was move the light on my desk as it was casting a shadow from the screen frame on to the screen.

Of course for it to be consistent in your case you would always have to be viewing in the same place, at the same angle. More likely, I would try reformatting the card and see if that helps.



02-03-2011, 12:35 PM   #5
Site Supporter
enoeske's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Surprise, Az
Photos: Gallery
Posts: 1,918
can you use your camera phone or some other camera to take a picture of the problem, then upload it here so we have some idea of what you are talking about.
02-03-2011, 03:16 PM   #6
Junior Member




Join Date: Jul 2010
Posts: 29
Don't worry, this is not a bug or a problem.

the k-x screen has a different aspect ratio than the sensor. Meaning, the pictures are 2x3, but the screen is 3x4 (almost), so you will always have black bars on top and bottom when fully zoomed out. (like watching a movie on an old tv)


Also, did you know you can keep making pictures when in review mode? once you press the shutter it will start focusing and switch back to shooting mode instantly. To zoom out fully press the ok button, very handy if you have the quick zooming on. (something I just discovered this week)

Last edited by basditz; 02-03-2011 at 03:33 PM.
02-03-2011, 10:00 PM   #7
New Member




Join Date: Feb 2011
Posts: 4
Original Poster
I think the info is no longer being displayed on top of the image itself, but on a separate, blacked out bar permanently underneath the image. I could be wrong, but I sweat when I first got the camera the images in playback were being displayed with the entire screen.

I'll try and get pictures tomorrow. Thanks for all your help.
02-03-2011, 10:25 PM   #8
Pentaxian
twitch's Avatar

Join Date: Nov 2009
Posts: 4,571
There's nothing wrong with your camera, the gap at the bottom is always there unless you zoom in with the e-dial.

02-04-2011, 07:47 PM   #9
New Member




Join Date: Feb 2011
Posts: 4
Original Poster
Permanently? I SWEAR the shots were different the first 48 hours I had that camera.

Regardless, sorry for your troubles- and thanks for the troubleshooting. Be back soon.
a\
02-09-2011, 07:49 AM   #10
Veteran Member




Join Date: Dec 2010
Location: Manila
Photos: Gallery | Albums
Posts: 2,190
try pressing the Info button, it will display basic info (it has 3 modes, 1 none, 1 basic and 1 all-info which zooms out the image to display all info) if that doesn't work...

try zooming the image with the e-dial, if the black bar does not disappear, then you have a problem with the LCD...

as far as I remember the screen of the K-x is on a 4:3 aspect ratio while the pics it takes is on 3:2, so all pictures you take will not entirely fill the screen when it's on "fit to width" view mode...
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, k-x, pentax help, photography, pictures, playback
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Error Accessory Review - Login Problem Vranx Site Suggestions and Help 1 09-09-2010 02:57 PM
Photo Review Australia on the K7 PolishMike Pentax News and Rumors 14 07-26-2009 05:26 PM
SIMPLE and effective photo review s/w ?? expatCanuck Digital Processing, Software, and Printing 10 05-10-2009 07:09 PM
Modified photo for review photodad Post Your Photos! 5 12-15-2006 04:18 PM
Modified photo for review photodad Post Your Photos! 0 12-14-2006 09:32 PM



All times are GMT -7. The time now is 12:25 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top