Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
05-08-2011, 05:55 PM   #1
New Member




Join Date: May 2011
Posts: 2
Lines in pictures taken on Pentax K100D

Ive had my camera for a couple years, but barely used it much. and lately most of my pictures ive been taking have had lines going through them wrecking the pictures completely. What is causing this?? i am shooting with a 55mm lens

Attached Images
   
05-08-2011, 06:04 PM   #2
Inactive Account




Join Date: Aug 2008
Location: Michigan, USA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 7,485
There's nothing wrong with the lens. Things to try...

1. New batteries.
2. Different card.
3. Shoot RAW and process from there to see if it's a Camera fault or a conversion fault (I'm suspecting the former).
4. Find all the resets in your camera menu system and perform them.

05-08-2011, 06:28 PM   #3
Pentaxian
Wheatfield's Avatar

Join Date: Apr 2008
Location: The wheatfields of Canada
Posts: 10,043
That could very easily be the card gone bad.
I've also seen this sort of thing when pictures were taken in an area that has a strong electro-magnetic transmitter of some sort nearby.
05-08-2011, 07:17 PM   #4
hcc
Pentaxian
hcc's Avatar

Join Date: Nov 2009
Location: Brisbane, Australia
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,482
+1 This looks like a faulty card.

Discard this card and get a new one.

05-08-2011, 07:55 PM   #5
Site Supporter




Join Date: Jan 2010
Location: Michigan
Photos: Gallery
Posts: 2,073
Hi jcb,
Are these lines visible in the camera lcd monitor?
05-08-2011, 07:59 PM   #6
Pentaxian
twitch's Avatar

Join Date: Nov 2009
Posts: 4,571
It's not lens and I doubt it's the card (by all means rule it out by trying a different card).

I strongly suspect you have a faulty sensor
05-09-2011, 01:01 AM   #7
Site Supporter
Stone G.'s Avatar

Join Date: Jun 2010
Location: North Zealand, Denmark
Photos: Gallery | Albums
Posts: 1,509
QuoteOriginally posted by twitch Quote
It's not lens and I doubt it's the card (by all means rule it out by trying a different card).

I strongly suspect you have a faulty sensor
I am afraid I agree.

To me, this also looks most of all like a faulty sensor. Maybe some of you remember the issues around 2003-05 with Sony CCD sensors (used by a major group of camera manufacturers then) where images gradually degraded in a few cameras now and then.

As I recall it, the issue with these sensors was the gradual de-bonding of a moulded epoxy layer within the sensor, and it sometimes manifested itself in the same manner as we see here...........
05-09-2011, 11:19 PM   #8
New Member




Join Date: May 2011
Posts: 2
Original Poster
Also i've noticed these lines appear in every vertical picture, but arent there in any horizontal pictures.. :S???

05-10-2011, 02:40 AM   #9
Inactive Account




Join Date: Aug 2008
Location: Michigan, USA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 7,485
Is there an auto rotate image on the K100d? If so, turn it off and try that.

05-10-2011, 07:08 AM   #10
Veteran Member
rfortson's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Houston TX
Photos: Gallery
Posts: 2,129
I vote card problem since that's the cheapest/easiest to fix. Next would be electromagnetic interference (not likely, though). If not those two, then I'd suspect the camera.
05-13-2011, 11:50 AM   #11
Junior Member




Join Date: Jan 2010
Location: Chisinau
Posts: 47
I had something like that. On my K10D I have used a 32GB SDHC card bought from ebay (from China). Almost all my pictures was destroyed. So, I think there is something with the SD card.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
lines, pentax help, pictures
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
HELP purple streaked lines on left side of pictures K20D artisansforafrica Pentax DSLR Discussion 6 08-03-2011 12:35 AM
Pentax lines it's Da* prime lens hoods with felt?? Loren E Pentax SLR Lens Discussion 26 03-08-2011 10:14 AM
w30 -- purple hue in display, lines in pictures mistral2099 Pentax Compact Cameras 1 07-01-2010 08:49 AM
K100d- Not Taking Pictures spanky12 Pentax DSLR Discussion 4 01-29-2008 07:28 AM
Problem - My pictures have lines Dani22 Pentax DSLR Discussion 21 01-19-2008 02:49 PM



All times are GMT -7. The time now is 02:27 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top