Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
05-10-2011, 07:26 PM   #16
Veteran Member




Join Date: Mar 2009
Location: Chicago suburbs
Photos: Albums
Posts: 848
QuoteOriginally posted by olivemike Quote
Ok, so i have confirmed that the sensor shutter is not opening and that the sensor probably is in tact. Thanks for everyone's help. I welcome any suggestions on how to get the sensor shutter to open.
Can you see the sensor when the camera is set to sensor cleaning? Or do you still see the shutter? Does the mirror fly up and stay up? If the shutter does not open for sensor cleaning it is probably jammed and will need service.

05-10-2011, 07:44 PM   #17
Junior Member




Join Date: Jan 2011
Location: Tennessee
Photos: Albums
Posts: 49
Original Poster
Update - The camera works (sensor shutter activates) in movie mode but it still won't work take a picture in any camera mode or with any lens . All functions have been reset to original defaults, batteries removed, reloaded. SD card emptied. Flash will work.

So somehow the shutter button raises the mirror but the sensor shutter won't activate in camera mode.

I'm guessing it will need to go to the shop but the repair bill will cost just about as much as a new one.

Any other ideas with this new info is appreciated!!!! I'm so grateful for this forum.
05-11-2011, 04:12 AM   #18
Veteran Member




Join Date: Mar 2009
Location: Chicago suburbs
Photos: Albums
Posts: 848
QuoteOriginally posted by olivemike Quote
Update - The camera works (sensor shutter activates) in movie mode but it still won't work take a picture in any camera mode or with any lens . All functions have been reset to original defaults, batteries removed, reloaded. SD card emptied. Flash will work.

So somehow the shutter button raises the mirror but the sensor shutter won't activate in camera mode.

I'm guessing it will need to go to the shop but the repair bill will cost just about as much as a new one.

Any other ideas with this new info is appreciated!!!! I'm so grateful for this forum.
The camera will take a movie but not a still picture, correct? So the shutter does work. Green mode (AUTOPICT) with the kit lens does not take a picture?
Just a shot in the dark, not sure if this will help. Try a firmware update, maybe that will reset the electronics.
05-11-2011, 06:00 PM   #19
Junior Member




Join Date: Jan 2011
Location: Tennessee
Photos: Albums
Posts: 49
Original Poster
AWESOME - it worked!!!!!! The firmware update did the trick!!!

Thank you so much GP1806! Saved me a bunch of coin!

This forum rocks!

05-11-2011, 06:48 PM   #20
Inactive Account




Join Date: Aug 2008
Location: Michigan, USA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 7,484
Apparently something got corrupted. I would have never thought that would have worked. I'll be interested to see if it happens again.

Have fun with your new life camera!

05-11-2011, 07:13 PM   #21
Veteran Member




Join Date: Mar 2009
Location: Chicago suburbs
Photos: Albums
Posts: 848
QuoteOriginally posted by olivemike Quote
AWESOME - it worked!!!!!! The firmware update did the trick!!!

Thank you so much GP1806! Saved me a bunch of coin!

This forum rocks!
That's great. Glad to help. Have fun.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, car, card, costs, lesson, memory, pentax help, sensor
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Cracked lens repair costs? kardinal Pentax SLR Lens Discussion 11 04-07-2011 03:10 AM
Does the cracked bottom plate affect weather sealing? jct us101 Pentax DSLR Discussion 20 08-28-2009 09:52 AM
Cracked bottom plate on K20D slawek Pentax DSLR Discussion 6 07-27-2009 07:58 PM
Cracked Viewfinder newpentaxuser Troubleshooting and Beginner Help 15 07-22-2009 04:49 PM
FF not all its cracked up to be Gooshin Pentax DSLR Discussion 13 05-19-2008 01:02 AM



All times are GMT -7. The time now is 11:13 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top