Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
05-25-2011, 05:30 PM   #1
New Member




Join Date: Feb 2011
Location: Chilliwack, BC
Photos: Gallery
Posts: 11
K7 on Manual

I like to shot in manual mode with my K7 and DA*60-250.

After taking a reading with the green button I find the following condition.

- I can change the f-stop no problem...moving through small increments - f4 to f4.5 to f5 etc.

- When I change the shutter speed it jumps - say 250 - 500 - 4000.

- When it jumps to 4000 or 8000 I cannot lower it.


Help?

Dave

05-26-2011, 05:02 AM   #2
Pentaxian
Lowell Goudge's Avatar

Join Date: Jan 2007
Location: Toronto
Photos: Gallery | Albums
Posts: 15,314
what ISO are you setting? and what aperture?

It may be that the combination of ISO and aperture is needing more than maximum shutter speed.

also how is the green button option set up, aperture or shutter speed preferred?
05-26-2011, 05:28 AM   #3
Inactive Account




Join Date: Aug 2008
Location: Michigan, USA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 7,485
Are you by any chance hitting the AE-L button (you'll see an asterisk in the viewfinder)? There ar no Auto settings of any sort in M mode otherwise. IF you are holding down the Shutter button (half) while turning a dial, it behaves as if the exposure is locked.

If not...
Try swapping the dials. That is, if your dials are set for aperture on rear and shutter speed on front, reverse them (Custom menu 4 #26, Page 106). See if the behavior follows the dial or if you now see the same thing with the Aperture rather than the shutter speed.



05-26-2011, 08:13 AM   #4
New Member




Join Date: Feb 2011
Location: Chilliwack, BC
Photos: Gallery
Posts: 11
Original Poster
Thanks guys...

Lowell: ISO is set @ 400. I'm usually shooting birds so I set speed at 1000 (if I can) then change f from 4-7. Green is set on Program.

Jeff: I'm not hitting the AE-L. I tried swapping dials and the condition still exists on the front dial. Now the f jumps and locks at the highest setting.


Forgot to mention one problem: when the dial jumps to 8000/s it locks at the setting and I have to use the green button again.


Thanks

Dave

05-26-2011, 08:18 AM   #5
Inactive Account




Join Date: Aug 2008
Location: Michigan, USA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 7,485
QuoteOriginally posted by dpeppar Quote
Thanks guys...

Lowell: ISO is set @ 400. I'm usually shooting birds so I set speed at 1000 (if I can) then change f from 4-7. Green is set on Program.

Jeff: I'm not hitting the AE-L. I tried swapping dials and the condition still exists on the front dial. Now the f jumps and locks at the highest setting.


Forgot to mention one problem: when the dial jumps to 8000/s it locks at the setting and I have to use the green button again.


Thanks

Dave
Then it's the dial. This seems a recurring problem with the K7 (and may happen with the K5 since it's the same body, basically)... There are a few threads around here about it. I think some give it a shot of contact cleaner to cure it. Do a search and it may come up.

The Green button just centers the meter and does so with a priority given either to shutter speed or aperture, depending on how you have the camera set.

05-26-2011, 08:25 AM   #6
New Member




Join Date: Feb 2011
Location: Chilliwack, BC
Photos: Gallery
Posts: 11
Original Poster
Thanks......that makes sense.....Dave
05-26-2011, 02:46 PM   #7
Pentaxian
Lowell Goudge's Avatar

Join Date: Jan 2007
Location: Toronto
Photos: Gallery | Albums
Posts: 15,314
I seem to recall something like this on my K7 with my Tammy 28-75 for some reason the camera always went for wide open highest shutter speed possible.

It has not done this for about 18 months now, so I forget what the cause was.
11-01-2011, 07:46 AM   #8
New Member




Join Date: Nov 2011
Location: Padenghe sul Garda
Posts: 1
Hi i'm new in this forum , i'm sorry for my terrible english but anyway i have a question for dpeppar ; did you find a solution about your problems with malfunction of K7 in manual mode? i have the same problem.
Thanks
Paolo

11-01-2011, 12:53 PM   #9
Pentaxian
Lowell Goudge's Avatar

Join Date: Jan 2007
Location: Toronto
Photos: Gallery | Albums
Posts: 15,314
other than it has stopped doing it, no.

what firmware version is loaded in your camera? you find out by holding th emenu button down when powering on. It could be a bug that is fixed with software in the past.

you can also look on pentax's site to see the software releases and what they did.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
change, jumps, k7, pentax help
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
How to use/meter Manual & M42 Lenses on all Pentax DSLRs (K-1, K-3, K-5, K-30, etc) Adam Pentax Lens Articles 310 10-27-2016 04:00 PM
Manual Metering on Pentax DSLRs with Manual and Automatic Lenses Adam Pentax DSLR and Camera Articles 20 01-06-2016 03:38 AM
k7 + AF360 Flah + Manual Macro lens = No wireless Flash? mgbirder Flashes, Lighting, and Studio 5 10-11-2010 04:01 PM
K-7 LV metering with manual lenses Jadran Pentax DSLR Discussion 6 01-12-2010 12:57 PM
Macro: Handheld, Manual Focus, Manual Stop-Down Mike Cash Post Your Photos! 2 06-19-2008 07:14 AM



All times are GMT -7. The time now is 01:53 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top