Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
05-28-2011, 10:53 AM   #1
New Member




Join Date: May 2011
Location: Rochester
Posts: 5
Shaking problem in liveview on a pentax k-x

Hey there!

I just got a Pentax K-X today from someone on craigslist ($400, real cheap). The camera seemed to be working fine as I was going over it, but stupidly, I didn't spend the time to go over absolutely everything and now I'm wondering if I'm screwed or if there is a way to fix it. There seems to be a problem with viewing things with live mode on. The image shakes significantly. Like the image will jump, mostly horizontally, one way and then back. You can hear it too, with each quick whirring sound corresponding to a shake. It seems to only do it when the camera is moving, but it doesn't do all the time and I'm not sure what kind of movement sets it off. I made sure to turn off shake reduction for both camera and movie modes, but the shaking persists. Changing the ISO does nothing, nor does changing the aperture or shutter speed. I upgraded the firmware to the latest version and no change. It's literally impossible to take a picture when it's shaking like this. And while I would be fine with just using the viewfinder, I I think I would have really liked to use the movie mode, and there doesn't seem to be a way to shoot a movie without using the live view.

It's my first DSLR. I was really excited, but now I'm just frustrated. Can anyone help?

05-28-2011, 02:57 PM   #2
Site Supporter
enoeske's Avatar

Join Date: Jul 2009
Location: Surprise, Az
Photos: Gallery
Posts: 1,888
QuoteOriginally posted by commanderWhatNow Quote
Hey there!

I just got a Pentax K-X today from someone on craigslist ($400, real cheap). The camera seemed to be working fine as I was going over it, but stupidly, I didn't spend the time to go over absolutely everything and now I'm wondering if I'm screwed or if there is a way to fix it. There seems to be a problem with viewing things with live mode on. The image shakes significantly. Like the image will jump, mostly horizontally, one way and then back. You can hear it too, with each quick whirring sound corresponding to a shake. It seems to only do it when the camera is moving, but it doesn't do all the time and I'm not sure what kind of movement sets it off. I made sure to turn off shake reduction for both camera and movie modes, but the shaking persists. Changing the ISO does nothing, nor does changing the aperture or shutter speed. I upgraded the firmware to the latest version and no change. It's literally impossible to take a picture when it's shaking like this. And while I would be fine with just using the viewfinder, I I think I would have really liked to use the movie mode, and there doesn't seem to be a way to shoot a movie without using the live view.

It's my first DSLR. I was really excited, but now I'm just frustrated. Can anyone help?
Does it shake when its in live view but on a tripod or laying on a table? If not, its you doing the shaking. Long lenses can exaggerate the motion. The whirring you hear is likely the shake reduction trying to do its thing.
05-28-2011, 03:09 PM   #3
New Member




Join Date: May 2011
Location: Rochester
Posts: 5
Original Poster
QuoteOriginally posted by enoeske Quote
Does it shake when its in live view but on a tripod or laying on a table? If not, its you doing the shaking. Long lenses can exaggerate the motion. The whirring you hear is likely the shake reduction trying to do its thing.
Yes, it will shake sometimes if I lay it still. Right now, it's on the carpet next to me, the motor sound and the shaking going off a few times a second.

Also, I'm finding that the shaking will stop if I hold the camera sideways, with the top of the camera pointing toward the left.
05-28-2011, 03:36 PM   #4
Forum Member




Join Date: Apr 2011
Location: Texas
Posts: 87
If you want to turn it off, press the menu button and go the number 4 of the 1st tab (red camera picture). Then turn off Shake Reduction. You should see a grey hand with a red slash through it

05-28-2011, 03:42 PM   #5
New Member




Join Date: May 2011
Location: Rochester
Posts: 5
Original Poster
QuoteOriginally posted by jellyfish26 Quote
If you want to turn it off, press the menu button and go the number 4 of the 1st tab (red camera picture). Then turn off Shake Reduction. You should see a grey hand with a red slash through it
Yes, I have done that. It didn't have an effect.
05-28-2011, 07:16 PM   #6
Veteran Member




Join Date: Feb 2011
Location: Philly
Posts: 380
See this thread in the K-5 forum:

https://www.pentaxforums.com/forums/pentax-k-5-forum/141621-got-my-new-k5-but...ded-video.html

I had that happen to mine. It's currently at C.R.I.S. for repair. Mine didn't do it too often, but enough to make me want to get it fixed.
05-28-2011, 08:39 PM   #7
New Member




Join Date: May 2011
Location: Rochester
Posts: 5
Original Poster
That is exactly what is happening with my camera. Damn. Guess it's going to cost me a bit more than $400...
05-29-2011, 07:14 AM   #8
Veteran Member




Join Date: Feb 2011
Location: Philly
Posts: 380
Oh by the way, I just re-read your original post. If you're using movie mode, at least for me and the OP in that thread I posted, the screen doesn't seem to shake. It only does it when using live view in another mode.

05-29-2011, 07:20 AM   #9
New Member




Join Date: May 2011
Location: Rochester
Posts: 5
Original Poster
QuoteOriginally posted by gtxtom Quote
Oh by the way, I just re-read your original post. If you're using movie mode, at least for me and the OP in that thread I posted, the screen doesn't seem to shake. It only does it when using live view in another mode.
It does it whenever I'm in live view. The mode doesn't matter. I'm looking into getting it repaired.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, image, k-x, live, mode, movie, pentax, pentax help, photography, time
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
pentax kx shaking noise loud loud ? ritualart Troubleshooting and Beginner Help 15 08-12-2010 08:41 AM
Live view problem with K20d ? shaking a lot! TanGU Pentax DSLR Discussion 12 07-23-2010 08:40 AM
Pentax K-x Audible Noise in LiveView omardalian Pentax DSLR Discussion 14 06-03-2010 11:45 AM
SR And Shaking Shub Troubleshooting and Beginner Help 4 03-21-2010 04:10 PM
K20D Liveview problem Malsi Pentax DSLR Discussion 3 02-16-2010 04:36 PM



All times are GMT -7. The time now is 01:29 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top