Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
06-02-2011, 06:41 PM   #1
New Member




Join Date: Jun 2011
Location: Ventura County
Photos: Albums
Posts: 20
FA 50mm f1.4 not engaging in "A" setting

Today I received this lens used (EX) from keh, and quickly sliced open the box to get to the goods. I carefully unpacked the lens, slipped the aperture ring into the "A" setting like I have been doing all along with my smc-a style lenses. To my dismay, when the K-x is turned on, the camera does not request a focal length for shake reduction, and has a three dash symbol (---) meaning the lens isn't syncing up with the body. I gently switched it back and forth between "A"and f22, and it actually linked up once. But not each and every single time like it should.

-The camera is set up for smc-a style lens, setting 2 on the aperture ring menu.

-Upon closer inspection, I noticed that when I click between settings on the aperture dial, no contact pin emerges or recesses like I can visibly see on the smc-a style lens.

I have scoured the forum archives, and google, for the past hour and only found similar instances of my sort in a person who had dropped their lens. I am skeptical that keh would have shipped a faulty lens, and wonder if perhaps the delivery service had something to do with it.

If you can give me any information or suggestions I would appreciate it, although I realize I will likely end up having to pay return shipping costs , and probably end up getting the smc-a 50 f1.4 version like I knew I should have lol. Or if I get it to engage again after many tries, should i just never touch it again and continue on with life?


Last edited by thehabit; 06-02-2011 at 06:53 PM.
06-02-2011, 07:00 PM   #2
Ash
Community Manager
Loyal Site Supporter
Ash's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Toowoomba, Queensland
Photos: Gallery | Albums
Posts: 22,695
Welcome to the forum
An A lens should have not problems being recognised by a Pentax dSLR when on the A setting on the lens, regardless of the aperture ring menu setting. Are you certain that your lens's aperture ring is secured in the A setting? Are you depressing the button beside the A on the ring whilst you're turning the ring towards the A click? If not, that will be your problem.
06-02-2011, 07:13 PM   #3
Forum Member




Join Date: May 2011
Location: Louisiana
Photos: Albums
Posts: 52
Could this be just a bad electrical contact? Clean lens contact and lightly "exercise" the aperture ring. It "linked up" once sounds like "electrical" problem.
06-02-2011, 07:15 PM   #4
New Member




Join Date: Jun 2011
Location: Ventura County
Photos: Albums
Posts: 20
Original Poster
Thanks for the greetings, I have been surfing the forum for months since I got my pentax 35mm, but I have just been educating myself, and haven't found a need to post until now .

I have been fully depressing the Manual/Auto lock button when I switch from 22 to "A", its just only 1 out of 20 times does it actually recognize the lens. I just got it to recognize it for the second time and I am just not gonna switch it to manual aperture again.

I know I have been doing everything correctly though, as all I have ever used on the K-x is A-style manual focus lenses. So I was just trying to see if these lenses were notorious for this, and if I should have maybe invested my funds in a different more reliable lens.

Thanks for the quick reply once again!

06-02-2011, 08:04 PM   #5
Pentaxian




Join Date: Nov 2008
Location: Bangalore
Photos: Gallery
Posts: 2,450
Try cleaning the contacts and if it still does not work then probably you might just want to return the lens
06-02-2011, 08:24 PM   #6
New Member




Join Date: Jun 2011
Location: Ventura County
Photos: Albums
Posts: 20
Original Poster
cleaned the contacts with some iso. alcohol & q-tip, and it switches back and forth just as it should everytime, thanks for the help guys!
06-02-2011, 11:02 PM   #7
Pentaxian
Marc Sabatella's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Denver, CO
Photos: Gallery
Posts: 10,686
Just a note - the camera won't prompt you for focal length with an FA lens mounted; it already knows the focal length.
06-02-2011, 11:53 PM   #8
New Member




Join Date: Jun 2011
Location: Ventura County
Photos: Albums
Posts: 20
Original Poster
I figured that when I got to editing pictures earlier it was recording the focal length in the image properties, looking forward to putting this glass to good use tomorrow!

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
aperture, camera, f1.4, fa 50mm f1.4, keh, lens, pentax help, smc-a, style
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Copying pentax's "vibrant" color setting in Lightroom? scathontiphat Digital Processing, Software, and Printing 7 02-17-2011 05:34 PM
Setting "exposure" for live view? Gimbal Pentax K-5 3 01-21-2011 12:34 AM
3rd Party Lenses with "A" setting BrentPDX Pentax SLR Lens Discussion 7 01-06-2011 05:36 AM
Suggestion Can we add a setting to control the size of "Latest threads in which you've post"? Laurentiu Cristofor Site Suggestions and Help 2 11-21-2010 12:43 AM
Is Pentax the only brand with an "A" setting on its lenses? deadwolfbones Pentax SLR Lens Discussion 14 06-12-2009 03:02 PM



All times are GMT -7. The time now is 01:55 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top