Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
07-25-2011, 06:18 PM   #1
New Member




Join Date: Jul 2011
Location: Mexico CIty
Posts: 3
Sensor is stuck/jammed? Help, please!

So... There's something wrong with my K100D's sensor. I tried a bulb shot and during all the time the shutter remained open, the camera would make a continuous clicking sound it had never made before.

My boyfriend suggested it might have been due to low battery, but I recharged such batteries and kept hearing the sound. I removed the lens and kept the mirror up with the cleaning option, took a look and the sensor was shaking sideways. Long exposure or not, photos appear off-center, it's the only way I can describe it. I have attatched some examples.

I have always taken a lot of care of this camera, I have never dropped it. Though I'm starting to think something might have moved roughly in a recent bus trip... The driver would go over the speed bumps without braking, causing us passengers (and belongings) to literally jump off our seats and land violently...


Has anyone has anything like this happen before? Any help and tips would be very appreciated!

Attached Images
View Picture EXIF
PENTAX K100D  Photo 
View Picture EXIF
PENTAX K100D  Photo 
07-26-2011, 04:46 AM   #2
Veteran Member




Join Date: Mar 2009
Location: Chicago suburbs
Photos: Albums
Posts: 848
Sounds like the sensor got stuck shifted to one side. Have you tried the sensor clean function? That should shake the sensor, maybe free it up. The cost of having Pentax repair the camera may exceed the price of replacement. I had a K100Ds, it never made the click noise that you describe. If all else fails, you could try slamming in into your left hand to try to free it up. That is, hold the camera in your right hand, as if you were shooting, and slam it into your left hand hard. I would only do this as a last resort.
07-27-2011, 01:58 PM   #3
New Member




Join Date: Jul 2011
Location: Mexico CIty
Posts: 3
Original Poster
Yeah, I just tried the cleaning function. Nothing happened, maybe the sensor didn't shake long enough?

I'l still see and contact any official Pentax distributers/techs in my area and ask for a budget at least. If its too costly, I'll try slamming it...

Thanks!

Last edited by CandyCaneChild3; 07-27-2011 at 02:22 PM.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, help, pentax help, sensor, sound
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K5 iso jammed Osama Binhidin Pentax K-5 14 05-20-2011 05:39 AM
PK-M 50/1.4 ring stuck, back-plate screws stuck fungiman_md Troubleshooting and Beginner Help 4 05-10-2011 12:54 AM
Lens jammed on K200D hoonslim Troubleshooting and Beginner Help 5 10-16-2009 09:52 AM
Film advance jammed on KM Kmman Pentax Film SLR Discussion 22 09-25-2009 06:12 PM
a50/1.7 jammed John Araki Pentax SLR Lens Discussion 4 09-09-2009 11:25 AM



All times are GMT -7. The time now is 11:48 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top