Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
01-11-2012, 07:25 PM   #1
New Member




Join Date: Jan 2012
Posts: 2
K200D no longer autofocuses

Good day all!

I'm new to the forums and signed up out of desperation. I own a Pentax K200D that I use sparingly so it's never been damaged, dropped etc. After a few months stored in the bag, I took it out for a vacation and I suddenly found that the autofocus no longer works. Pressing the shutter button halfway produces a ticking sound every second like a clock. Shooting in manual focus, however, is perfectly fine. Additionally, when checking for dust using Dust Alert, the lens would autofocus to infinity so the motor and gears are still good I assume. I already took it to a service center and they told me that the AF sensor is busted and quoted me approx. $295 for the replacement. Businesses here are well known for dubious practices so I'm not entirely sold on the idea that an expensive piece of equipment breaks itself with no human intervention. So I'm hoping people with experience can help me figure this out.

Cheers!

01-11-2012, 07:49 PM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 43,125
Have you tried cleaning the contacts between the camera and the lens? Sometimes that's the culprit.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

01-11-2012, 07:58 PM   #3
New Member
windypics's Avatar

Join Date: Nov 2010
Location: Lancashire
Photos: Gallery
Posts: 4
Had a similar problem with my K100Dsuper, I removed the lens and cleaned the contacts, and then went into the menu and clicked on 'reset', the autofocus started working normally again, and hasn't caused any problems since. I suspect there was some corruption in the software somewhere, possibly as a result of the dirty contacts. Good luck, I hope you manage to get it working without having to pay for servicing, I really thought mine was finished too, but the above seemed to work.
01-11-2012, 09:00 PM   #4
New Member




Join Date: Jan 2012
Posts: 2
Original Poster
Thanks for the answers! I already tried cleaning the contacts, got a bit of dirt out but it still didn't work.

@WindyPics: Did you do the reset before you put the lens back on or after, or does that even matter?

01-14-2012, 03:16 PM   #5
New Member
windypics's Avatar

Join Date: Nov 2010
Location: Lancashire
Photos: Gallery
Posts: 4
I can't honestly remember now as it was over a year ago, I know I went through all the usual things like leaving the battery out for 30 minutes, but you may need to try all of these things to jog its memory. I suspect I would have left the reset whilst last, but would probably have left the lens off when I did it in case the contacts were playing up.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
autofocus, dust, k200d, pentax help
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Travel Longer Exposures bdtalley Post Your Photos! 6 04-08-2011 08:38 AM
No Longer Reconsidering! cas814 Pentax K-r 6 03-21-2011 05:55 PM
How Much Longer Film Will Be Available? violini Pentax Film SLR Discussion 36 02-11-2011 09:03 PM
Machinery Mr. DeSoto is no longer with us... PALADIN85020 Post Your Photos! 2 09-07-2010 06:13 PM
I need longer levelred Pentax SLR Lens Discussion 12 05-31-2010 04:21 PM



All times are GMT -7. The time now is 01:34 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top