Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
03-05-2012, 04:04 AM   #1
New Member




Join Date: Mar 2012
Posts: 3
Lost images - not deleted

I've experienced a few problems with my K-x and was wondering if anyone else has had similar problems.
From day 1 when turning the camera on after it has been turned off the first photo is nearly always blank. I thought I could live with this and just delete the first blank photo as I have it set on rapid shooting and thought that it might be somehow connected with the rapid shooting mode. Initially I used a 4GB Lexar SDHC card and had no other problems. More recently though I purchased an 8GB card and started intermitantly getting photos that I couldn't view (the image cannot be displayed message) either on the LCD or on the computer so I took the card back and it was replaced with a new one. However the same problem started happening. As both of these cards were rated at 4 I was told that maybe I needed to use a card with a higher rating. Consequently I bought a 16GB card but with a 10 rating this time. The same problem as before but not only that I have been losing images. After shooting, the images can be reviewed on the LCD screen for up to a few hours but at a later time they have disappeared from view. This has happened with both 8GB and 16GB cards but not the 4GB cards for some reason. The general consensus seems to be that it is more likely to be a problem with the cards but I wouldn't expect three separate cards to be consistently at fault. I now have four 4GB cards and none have displayed this same abberation. I returned the camera to where I bought it and sure enough the same problem as I have mentioned (first blank then the images disappear by the next day) happened in the shop so it is being sent back for assessment. Fortunately the camera is still under warranty but I was wondering if anyone else had encountered similar problems.

I have talken the memory cards to a photographic technician and the lost images can be viewed BUT ONLY AS THUMBNAILS. Once you try to open the image full screen the photo is greyed out - there might be one or two lines of colour at the top of the photo but that's all.

Can anyone explain what might be happening either in terms of losing the images or of why the lost images can only be seen as thumbnails? I've had suggestions that it might be a problem of lowered battery power - the K-x takes rechargable AA batteries - and the images are not being stored properly but nothing seems to make sense. Any help would be very much appreciated.

03-05-2012, 05:45 AM   #2
Site Supporter




Join Date: Feb 2012
Photos: Gallery
Posts: 91
I don't know about the K-X but the K20d had a specific firmware up date to take care of glitches with some memory cards. It was an easy download and update from the Pentax website.

Here's the link
http://www.pentax.jp/english/support/digital/k-x_s.html

Last edited by Mike C; 03-05-2012 at 05:59 AM.
03-13-2012, 06:32 PM   #3
Senior Member
Kaufeetime's Avatar

Join Date: Sep 2009
Location: Kansas City,Mo.
Photos: Albums
Posts: 206
Check this posting its sounds similar to your problem.

https://www.pentaxforums.com/forums/general-technical-troubleshooting/164591-...pt-images.html
03-14-2012, 11:32 AM   #4
Emperor and Senpai
VoiceOfReason's Avatar

Join Date: Jun 2010
Location: Nashville, IN
Posts: 5,118
There is a free progroam out there called recuva that MAY be able to recover somethign from the card. It has saved me before. I had low recharbles do it to me, but then I swittched to lithiums only on the Kx.


Last edited by VoiceOfReason; 03-14-2012 at 11:38 AM.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, card, cards, images, lost, pentax help, photo, time
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K20D deleted allónot 1 bonitap Troubleshooting and Beginner Help 8 07-09-2014 09:02 PM
SD Card lost images rar2667 Pentax DSLR Discussion 7 02-07-2012 06:38 PM
k20d memory card images lost gardner1234 Troubleshooting and Beginner Help 10 10-28-2011 04:45 PM
Please help - I've deleted all my holiday photos ! :O( Adrian William Photographic Technique 10 08-09-2010 04:29 PM



All times are GMT -7. The time now is 05:28 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top