Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
07-04-2012, 02:18 PM   #1
New Member




Join Date: Jul 2012
Posts: 5
zx-30 won't shoot

Hello,
I deceided to go old school and use my 12 year old ZX-30, It has sat for 6 years,but it turned on, the battry symbol flashed , so I put in 2 new batteries, there was 5 pictures on 24 exposer film, took 2 pictures fine, then it quit takeing pictures.
Top lcd shows correct information, lense is on "A", picture type dial on left top of body, turned to each setting, with corresponding information showuing on lcd top right and inside viewfinder.
Pushed the film rewind thinking maybe it was bad roll and was stuck, inserted new roll, film advanced to 1st frame, and camera will not take picture.
Push button down half way, and lense will auto focus perfectly.
I can see through view finder, took lense off, cleaned the contacts, checked mirrow, it lifts and drops back into place perfectly, top foam looks like new, is not sticky, broke, correded ect ????????????
Not sure what to do next ?
It does not make any noise, like a gear is stripped or the shutter is jammed, but it auto focuses FAST and sharp ?
Anyone have any ideas ?
Thanks

07-04-2012, 04:05 PM   #2
Site Supporter
patrick9's Avatar

Join Date: Feb 2011
Location: Murfreesboro Tennessee
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,279
You didn't move the lens off of A by chance did you . If I remember correctly the 30 won't fire the shutter unless in the lens is on A
You might try cleaning the contacts on the camera and lens See if that helps
07-05-2012, 04:03 PM   #3
New Member




Join Date: Jul 2012
Posts: 5
Original Poster
Yes,
Took lense off several times, cleaned contacts each time, adjusted ring to A both times, as stated it auto focuses perfectly, which I assume means it is makeing good contact, the shutter will just not open and close when button is pushed ?
07-05-2012, 06:02 PM   #4
Site Supporter
patrick9's Avatar

Join Date: Feb 2011
Location: Murfreesboro Tennessee
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,279
QuoteOriginally posted by monkeymaster Quote
as stated it auto focuses perfectly, which I assume means it is makeing good contact,
I am not sure which contacts work which. The owners manual only says that if the lens is any position other than A the shutter will not fire. It doesn't mention the auto focus not working. My ZX-7 manual is also for the ZX-30 the primary difference seems to be the 7 does not have the crippled mount. It will shoot in any aperture setting on the lens. It sounds as if maybe a loose connection in the camera. If you are not up to checking it out , You might try Eric and see if he can. He primarily does manual Pentaxe's but in talking to him he can also do some auto's.
Have you tried another lens?

07-05-2012, 06:16 PM   #5
New Member




Join Date: Jul 2012
Posts: 5
Original Poster
I only have the one lense.

Not sure what to do at this point.
Thanks
07-05-2012, 07:22 PM   #6
Junior Member
chrish's Avatar

Join Date: May 2010
Location: buffalo
Posts: 42
Try flicking the AF switch to MF and see if it'll fire while on manual focus
07-06-2012, 03:04 PM   #7
New Member




Join Date: Jul 2012
Posts: 5
Original Poster
Nope,
Tried it several times.
Even took batteries out, cleaned contacts, reinstalled, tried all above ideas 2 more times.
Will focus fast and clear, will not take a picture, shutter will not open and close, does not even make a sound like it is trying to do something.
Anyone else ?
Thanks
07-07-2012, 09:08 AM   #8
New Member




Join Date: Jul 2012
Posts: 5
Original Poster
Well,
Out of frustration, I put in auto focus, pushed the button down and then lightly tapped on the bottom of the camera body with a screw driver handle, it took a picture.
It now takes pictures.
Is the button contacts dirty ?
?
Thanks to all.

07-07-2012, 09:15 AM   #9
Site Supporter
patrick9's Avatar

Join Date: Feb 2011
Location: Murfreesboro Tennessee
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,279
I am glad to hear you got it working.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
auto, film, information, lcd, lense, pentax help, picture, pictures, roll, zx-30
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pentax KX won't shoot with 50mm lens nutballa Troubleshooting and Beginner Help 5 03-28-2011 06:35 PM
emergency k20d help, won't shoot wizardsnoop Troubleshooting and Beginner Help 7 01-14-2011 01:12 PM
k20d won't shoot old MF lenses? Lanfriendly Pentax DSLR Discussion 9 07-04-2008 04:38 AM
won't shoot w/ manual focus lens J.Scott Pentax DSLR Discussion 19 12-19-2007 05:00 PM
DL won't shoot Richard3550 Pentax DSLR Discussion 4 01-01-2007 09:48 AM



All times are GMT -7. The time now is 12:29 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top