Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
07-29-2012, 11:24 AM   #1
New Member




Join Date: Jul 2012
Posts: 1
kM ev values in manual mode

I have just bought set of (cheap) studio lights and have been taking first set of trial portarits. I will post later when I have got more feedback on this kit. But for now I am doing nothing too elaborate, just a single light with softbox.
Problem appears to be with camera it is a Pentax kM (which I love) but when setting up portrait I chose 125thsec at F11 in manual mode - so nothing unusual I guess. However display screen shows EV at -3.0. It only shows this on manual, I've scrolled thorugh other settings to check, but it can't be right can it? I'm not even sure that it is having any effect on exposure.
I've looked through the manual and tried to find similar subjects on forums but no luck - any ideas anyone?

07-29-2012, 11:33 AM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 40,944
You mean the digital K-m? Assuming your lights work like a flash, if they don't support P-TTL then the camera won't know how much lighting you'll get, so you won't be able to go by the light meter.
07-29-2012, 04:28 PM   #3
Pentaxian
Just1MoreDave's Avatar

Join Date: Feb 2007
Location: Aurora, CO
Photos: Gallery | Albums
Posts: 4,814
In M mode, the Ev meter will ignore the flash. It's showing you the results you'd get with just that 1/125s f11 exposure are 3 stops underexposed. Probably more but the K-m display maxes out at 3 stops. It can be useful information. It's a meter reading in M mode, not a bias to an automatic mode like you'd see in Av or another mode. I guess the idea is, in M mode you ought to know what you're doing.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
ev, km, mode, pentax help
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Manual mode on my K10D is acting like TAv mode Love my K10D Visitors' Center 9 11-06-2013 11:44 AM
K10D manual mode orcrown Troubleshooting and Beginner Help 35 12-09-2011 01:52 PM
Kx EV +/- button in Manual Mode Rory Troubleshooting and Beginner Help 15 09-02-2010 09:25 PM
Change Default Values in GREEN mode brosen Pentax DSLR Discussion 5 10-12-2009 07:05 AM
K100ds and full manual mode w/manual lens dwhopson Pentax DSLR Discussion 10 11-06-2008 10:37 PM



All times are GMT -7. The time now is 12:16 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top