Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
07-29-2012, 12:21 PM - 1 Like   #1
New Member




Join Date: May 2012
Posts: 6
Thumping clicking sound in video record mode

I bought a K-7 from a forum member a few months ago and was having problems with a clicking or thumping sound every time I tried to shoot video. It is quite loud and at a regular rhythm, probably about 4 clicks a second or so. I turned off the shake reduction in the movie menu but still had the noise. I just went in today to give it another try and in the movie menu I set the movie aperture control to "fixed" from "auto". Noise is gone! I'm using an old 50mm f1.7 manual lens and I guess the sound was the camera trying to control the aperture.

I thought I would share since I couldn't find a thread when I was having the problem. I hope it helps someone else.

08-04-2012, 05:48 AM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 50,151
Thanks for the post! That's definitely one possible cause of the clicking one. On the K-5, there another potential cause which has something to do with Pentax's AVI codec. If you upload a video from the k-5 straight to youtube, you'll also get a weird clicking noise that can be removed if you re-encode the file. This bugs the hell out of me, as the only program that seemed to get the job done properly was premiere pro (at least for me).
08-05-2012, 11:52 AM   #3
New Member




Join Date: May 2012
Posts: 6
Original Poster
update

I had seen a few posts about the problem you mentioned. After posting my comment last week, I found some additional complications. Sometimes I actually have to switch back and forth between "fixed" and "auto" in the movie aperture control setting a couple of times to get the noise to stop! One of my three lenses was least problematic - i think it was my newest lens (20 yr old kit lens from an old PZ-10).
08-05-2012, 04:32 PM - 1 Like   #4
Loyal Site Supporter
Loyal Site Supporter
JimJohnson's Avatar

Join Date: Jan 2012
Location: Summer:Lake Superior - Michigan Winter:Texas Hill Country
Photos: Gallery
Posts: 2,573
It means you have run out of film and the end is slapping as the take-up reel is still spinning.

Oops - wrong century....

08-08-2012, 01:20 PM   #5
pbs
Inactive Account




Join Date: Aug 2012
Posts: 3
Adam,

Hi, I'm brand new to the forum. I have a new K-5 and have the same problem. The .avi files are fine but when I convert them to MP4 they have a horrible clicking sound that repeats approx. every second. Has anybody discovered a fix? Is there a new codec for the camera? Might it be a problem with Windows 7? (an obsolete Windows codec?)

I'm frustrated - have searched all over the WEB and no joy yet.

Thanks!

Peter
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
aperture, control, menu, movie, noise, pentax help, sound, sound in video, video
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Did you hear sound from K5 in video mode? LFLee Pentax K-5 & K-5 II 10 03-02-2012 01:55 PM
Clicking Sound When Taking a Photo-K100D chuckdua Troubleshooting and Beginner Help 6 10-02-2010 10:37 PM
istDS not working, making clicking sound saharablue Pentax DSLR Discussion 6 09-07-2010 09:26 PM
Clicking sound on my new 12-24 F4 DA kuau Pentax SLR Lens Discussion 6 01-05-2009 09:34 PM
Clicking sound from the lens - loose parts? lockheed Pentax SLR Lens Discussion 3 06-26-2008 07:17 PM



All times are GMT -7. The time now is 06:51 AM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top