Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
12-05-2012, 06:44 PM   #1
Site Supporter




Join Date: Oct 2012
Location: Sointula, BC
Photos: Gallery | Albums
Posts: 289
FA 100-300mm f4.7-5.8 silver autofocus

I experienced an odd focus problem with my FA 100-300mm f4.7-5.8 silver lens on my K5 yesterday. For no apparent reason the lens will now only auto-focus at 100mm. When the focal length is extended beyond 100mm, there is no auto-focus, but I do get focus confirmation (red dot, beep). It was working fine prior to yesterday morning. I am very new to the Pentax world and wondered if I have overlooked something, or whether this is an issue with the lens.

Anyone else ever experience this type of problem? Thanks for any advice.

cheers
Darryl

12-05-2012, 10:20 PM   #2
Veteran Member




Join Date: Feb 2012
Location: Fredericton, New Brunswick
Photos: Gallery
Posts: 631
I don't think I've ever heard of such an issue, have you cleaned the contacts, and perhaps turned between AF and MF several times?

Also, any strange noises when the lens is focusing, or when zooming?
12-05-2012, 10:23 PM   #3
Site Supporter




Join Date: Oct 2012
Location: Sointula, BC
Photos: Gallery | Albums
Posts: 289
Original Poster
QuoteOriginally posted by Eulogy Quote
I don't think I've ever heard of such an issue, have you cleaned the contacts, and perhaps turned between AF and MF several times?
I've turned between AF and MF multiple times, also cycled power on off and switched between AF and MF. I did wipe the contacts, but I'll try being a little more aggressive with them and give them a good clean and see if that works. Thanks for the suggestion!
12-05-2012, 10:24 PM   #4
Veteran Member




Join Date: Feb 2012
Location: Fredericton, New Brunswick
Photos: Gallery
Posts: 631
QuoteOriginally posted by SointulArt Quote
I've turned between AF and MF multiple times, also cycled power on off and switched between AF and MF. I did wipe the contacts, but I'll try being a little more aggressive with them and give them a good clean and see if that works. Thanks for the suggestion!
Seems peculiar, to say the least...swab it with isopropyl alcohol if you have some of the good stuff.(70%+)

12-05-2012, 10:28 PM   #5
Site Supporter




Join Date: Oct 2012
Location: Sointula, BC
Photos: Gallery | Albums
Posts: 289
Original Poster
Okay, tried cleaning the contacts and no joy. Although just noticed that when the lens is not at 100mm the LED display on the K5 flashes and the F stop is listed only as "--", moving the lens back to 100mm and the f stop is correctly registered and the display stops flashing.
12-05-2012, 11:43 PM   #6
Site Supporter




Join Date: Oct 2012
Location: Sointula, BC
Photos: Gallery | Albums
Posts: 289
Original Poster
I've just taken the lens off the camera and playing with the zoom and focus and noticed a "clunk" in the mechanism. I guess this is a serious issue with the internals of the zoom. Well, at least it worked for me for a week and a bit... :-(
12-06-2012, 12:32 AM   #7
Site Supporter




Join Date: Oct 2012
Location: Sointula, BC
Photos: Gallery | Albums
Posts: 289
Original Poster
I have a couple of manual zooms in this range, so I am going to give this one away for free, shipping only.

It really is a great lens, and I am glad that I picked up another one on eBay for $70.
12-06-2012, 10:56 AM   #8
Veteran Member




Join Date: Feb 2012
Location: Fredericton, New Brunswick
Photos: Gallery
Posts: 631
I'd ask whoever you purchased it from about the issue. Perhaps they neglected to inform you of it?

12-06-2012, 12:05 PM   #9
Veteran Member
Louicio's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Melbourne
Posts: 432
Make sure the aperture ring is on the 'A' and not stuck somewhere in the middle. It's a long shot but check everything before you try to return it.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
100mm, auto-focus, f4.7-5.8, fa, fa 100-300mm f4.7-5.8, focus, lens, pentax help, silver, yesterday
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Pentax-FA 100-300mm F4.7-5.8 or Pentax-DA 55-300mm F4-5.8? GibbyTheMole Pentax SLR Lens Discussion 4 06-27-2012 11:21 AM
Looking for a cheap telezoom: Pentax-FA 100-300mm F4.7-5.8 or Tamron 70-300mm F4-5.6 Matchete Pentax SLR Lens Discussion 30 01-05-2012 05:04 AM
Help!!! DA 50-200mm F4-5.6 ED or FA 100-300mm F4.7-5.8? Arsen Pentax SLR Lens Discussion 12 08-01-2011 06:41 AM
For Sale - Sold: Pentax smc- FA 100-300mm f4.7-5.8 Silver davidreilly3207 Sold Items 4 10-19-2009 08:56 AM
For Sale - Sold: smc Pentax FA 100-300mm f4.7-5.8 Silver RadamFG Sold Items 2 06-18-2009 06:14 AM



All times are GMT -7. The time now is 07:57 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top