Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
03-23-2013, 09:37 PM   #1
Senior Member




Join Date: Apr 2012
Location: Sweden
Posts: 207
Green light focus indicator

Hi guys,
First it was on my kx and a few days later it happened on my k7 that the green hexagon does not activate on achieving focus.
I remember I had switched-off the focus beep on both cameras but nothing more. Any idea how to bring the green hexagon back?

03-23-2013, 09:43 PM   #2
Moderator PEG Judges
Kerrowdown's Avatar

Join Date: Aug 2008
Location: Highlands of Scotland.
Photos: Gallery
Posts: 32,669
Going to sound stupid I know, but if you turn the beep back on does it work again?
03-23-2013, 10:56 PM   #3
hcc
Pentaxian
hcc's Avatar

Join Date: Nov 2009
Location: Brisbane, Australia
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,531
Can you detail more? Possibly can you explain some situations when this happens and what camera setup you have? Does this happen when you use MF or AF.C or AF.S?

In MF and AF, I strongly recommend to use center focus point. I found that to help focus confirmation.
.
03-23-2013, 11:57 PM   #4
Senior Member




Join Date: Apr 2012
Location: Sweden
Posts: 207
Original Poster
kerrowdown - Thanks for the idea, but switching the beep back on doesn't bring the green indicator back(and hence doesn't beep as well)

hcc - As mentioned, both the Kx nd K7 had their beeping turned off, the idea was not to hear the beep but still be able to see the green indicator in the viewfinder. I am not sure when the green indicator stopped appearing or if it was exactly the same time when the beeping was turned off. But as mentioned, even after turning the beeping on, the beep doesn't happen, and neither the green indicator appear even when I can see that the focus is achieved visually through my viewfinder.
I have used manual focusing, with spot focusing(switching to center focusing doesn't help either), even when it used to show the green indication, along with manual lenses - Taks, M's.

I can understand that happening in one camera as being faulty, but that happening in two cameras gives me an idea that it must be my settings somewhere in both cameras.

03-24-2013, 01:24 AM   #5
Veteran Member




Join Date: Jul 2009
Location: London
Posts: 889
When in doubt i.e confused , factory reset is your first option, albeit a nuisance having to set the camera up again.
03-24-2013, 01:29 AM   #6
Senior Member




Join Date: Apr 2012
Location: Sweden
Posts: 207
Original Poster
JohnX - Thanks Yes that's what I am gonna have to do if nothing else works. With no further replies here, and nothing going on other sources about this problem on the net, its looking like I will have to take that step. Though I am wondering if this problem never had occured to others here on the forum. Am I the owner of two quirky cameras?
03-24-2013, 03:14 AM   #7
Veteran Member
Ken T's Avatar

Join Date: Mar 2008
Location: California, USA
Posts: 537
Put on an AF lens to see how it does.
03-24-2013, 03:33 AM   #8
Senior Member




Join Date: Apr 2012
Location: Sweden
Posts: 207
Original Poster
Ken T - Tried that, nothing changes! Though it should work with manuals just as it did before.

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, focus, hexagon, pentax help, photography
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Focus indicator on K-20 with Katzeye focussing screen ivanvernon Troubleshooting and Beginner Help 11 02-13-2013 02:51 PM
Focus Indicator Accuracy With Old Manual Lens Siegfried Pentax K-5 24 04-28-2012 06:37 PM
Focus indicator k-r da 55-300 Bill_R Pentax K-r 5 05-22-2011 03:50 PM
K-X focus indicator bjake Troubleshooting and Beginner Help 3 05-08-2011 11:12 AM
Red focus indicator VS Green Hexagon on M lens bakamera Troubleshooting and Beginner Help 3 05-01-2011 10:50 PM



All times are GMT -7. The time now is 01:01 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top