Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
07-01-2013, 04:55 PM   #1
New Member




Join Date: Jul 2013
Posts: 5
K-5 ii RAW issue

Hi,
Just bought a K-5 ii and took about 400 shots over three or four days. I imported them into Aperture 3. The image previews all looked fine when I was selecting which ones to import, but 13 images had problems when Aperture 3 created its previews. For 12 of the images, about half of the preview was white - always at the bottom of landscape mode. These white areas is in the opened images also. For the 13th problem image, Aperture said it was an unrecognized image. I dragged the thirteenth image into Aperture and it was fine. Nothing seemes to help the other 12. Other apps including Elements 10 and Photoshop yield the same results.
I tried a new sd card and shot PEF instead of DNG and still had the same issue for many pics although there were colour streaks in the white areas then.
Helpful information would be appreciated.
Thanks,
Tony

07-01-2013, 05:13 PM   #2
Loyal Site Supporter
foto guy's Avatar

Join Date: Apr 2008
Location: Connecticut
Photos: Gallery | Albums
Posts: 273
Doesn't sound good. Seriously consider exchanging for another body.
07-01-2013, 05:54 PM   #3
New Member




Join Date: Jul 2013
Posts: 5
Original Poster
Hi again,
This is what the pics look like.
Thanks,
Tony
Attached Images
View Picture EXIF
PENTAX K-5 II  Photo 
07-01-2013, 07:08 PM   #4
Pentaxian




Join Date: Jan 2011
Location: New York
Posts: 3,015
I don't know what's causing your problem, but here's a detail that might help you understand what's happening. PEF and DNG both contain an embedded JPG preview. Sometimes, the main image gets corrupted while the preview portion is okay. When you first import and view the image it might look good because the JPG preview is being used, but as soon as your software tries to read the main PEF or DNG the corrupted portion shows. I have seen similar problems in Lightroom.

Intermittent problems likes this are difficult to troubleshoot. Possible sources of the error are: memory card, camera, memory card reader, software.

07-01-2013, 07:19 PM   #5
New Member




Join Date: Jul 2013
Posts: 5
Original Poster
QuoteOriginally posted by DeadJohn Quote
I don't know what's causing your problem, but here's a detail that might help you understand what's happening. PEF and DNG both contain an embedded JPG preview. Sometimes, the main image gets corrupted while the preview portion is okay. When you first import and view the image it might look good because the JPG preview is being used, but as soon as your software tries to read the main PEF or DNG the corrupted portion shows. I have seen similar problems in Lightroom.

Intermittent problems likes this are difficult to troubleshoot. Possible sources of the error are: memory card, camera, memory card reader, software.
Thanks for the input DeadJohn. I have had the problem with two freshly formatted cards. It has occurred on three or four different apps. It occurs whether I import through the camera or the sd card slot. I think I'll be visiting the camera store tomorrow as foto guy suggested.
Thanks,
Tony
07-01-2013, 07:20 PM   #6
New Member




Join Date: Jul 2013
Posts: 5
Original Poster
QuoteOriginally posted by foto guy Quote
Doesn't sound good. Seriously consider exchanging for another body.
I think I'll follow your suggestion.
Thanks,
Tony
07-03-2013, 02:58 PM   #7
Moderator PEG Judges
Kerrowdown's Avatar

Join Date: Aug 2008
Location: Highlands of Scotland.
Photos: Gallery
Posts: 30,641
QuoteOriginally posted by anthonyarm Quote
I think I'll be visiting the camera store tomorrow as foto guy suggested.
Good luck I hope it all works out for you, give us an update later as to how you got on.
07-03-2013, 03:57 PM   #8
New Member




Join Date: Jul 2013
Posts: 5
Original Poster
I brought the camera back to HENRY'S. They checked it out and saw the same issue. They ordered a replacement that might be in tomorrow. While I was at the store, the camera was tested for the problem in jpeg and RAW. There were no problems with the jpegs. I keep the camera until the new one arrives, so I took a few more shots today in RAW+ so that both jpeg and RAW files were created. One RAW file was corrupted, but the corresponding jpeg was fine. DeadJohn might have narrowed the problem down when he said, "PEF and DNG both contain an embedded JPG preview."

07-14-2013, 05:21 PM   #9
Loyal Site Supporter
foto guy's Avatar

Join Date: Apr 2008
Location: Connecticut
Photos: Gallery | Albums
Posts: 273
I doubt you'll have the same issue with the new one. Good luck!
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
aperture, ii, image, images, issue, k-5, k-5 ii, pentax help, previews
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-5 K-5 II K-5 IIs, e dial issue, Noise Eder Pentax K-5 17 06-03-2014 12:33 AM
Flickr not differentiating between K-5, K-5 II, and K-5 II s Corby Pentax K-5 5 04-27-2013 04:05 PM
K-5 II viewfinder issue davisben Pentax K-5 13 04-19-2013 06:25 PM
K-5 II Issue with Photomatix themurth Troubleshooting and Beginner Help 12 01-21-2013 02:14 PM
K-5 ii vs K-5 iis comparison with higher sharpness in K-5 ii kataria0 Pentax K-5 62 12-22-2012 10:12 PM



All times are GMT -7. The time now is 03:58 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top