Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
07-25-2013, 04:15 PM   #1
New Member
mhanewich's Avatar

Join Date: Jan 2012
Location: Texas
Photos: Gallery
Posts: 5
k100 Super lens read failure

I have a k100 Super and a K20D. I have several lens options. My super will no longer read my kit lens, a Sigma and Tamron I have. The lens work on other cameras in the family. The only lens working properly with the super is my DA*16-50. f2.8. I have sent this camera in 2 times for repairs in its life span. I was hoping to find a possible fix to avoid it again. The lens and camera contacts have been cleaned properly. There is no way to reload the firmware for this body. Anyone have any ideas I have not covered?

07-25-2013, 06:05 PM   #2
Veteran Member




Join Date: Aug 2010
Location: Houston, Texas
Posts: 758
QuoteOriginally posted by mhanewich Quote
no longer read my kit lens, a Sigma and Tamron
Does this mean that it no longer functions with those - such as not focusing, or just not identifying it for exif data, etc.? I suppose you did some other simple things like remove and replace the batteries? I have the Super (20K shutter count) and, to the best of my knowledge, that problem has not yet come up. I'll check some functions and get back soon. Which version of the kit lens do you have? I have only Pentax glass, to check though - 18-55 II, 17-70, 55-300, 40 Limited. I presume the 16-50 is using the SDM, so maybe that is a slightly different set of contacts. Otherwise, it is curious why that one works when the others do not.
07-25-2013, 07:22 PM   #3
New Member
mhanewich's Avatar

Join Date: Jan 2012
Location: Texas
Photos: Gallery
Posts: 5
Original Poster
I have a cheap sigma 20-70 that it wont see at all. The kit lens is the 28 to 70 f4 to 5.6 AL1 I think. It will not change aperture setting. The contacts are different on all three tested. This body has been plagued for years. Within a week it popped during a photo and cooked half of it...then as soon as it came back the sensor had lines through it.
07-26-2013, 10:22 AM   #4
Veteran Member




Join Date: Aug 2010
Location: Houston, Texas
Posts: 758
Hmmm....Sounds like possibly more systemic issues?

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, k100, lens, pentax help
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Help please with K100 D Super alisonkim Troubleshooting and Beginner Help 11 02-13-2012 07:00 PM
No Surprise from Debt Super Commitee only Failure? stevewig General Talk 17 11-26-2011 08:40 PM
Super A unable to read the minimal aperture from A lens ligi Troubleshooting and Beginner Help 5 01-12-2011 02:07 PM
K100 Super Manual Lens Yellow Tint/Overexposed??? Grzldvt Pentax SLR Lens Discussion 8 06-09-2009 05:13 PM
Best short FAST zoom lens for K100 Super audio_mad Pentax SLR Lens Discussion 3 03-02-2009 12:24 PM



All times are GMT -7. The time now is 01:33 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top