Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
09-13-2013, 12:34 PM   #1
New Member




Join Date: Sep 2009
Posts: 21
My K-5 is "clunking", but it's not turned on. Link to video inside.

I noticed in the past couple of days my camera is making some weird noises. I came to this forum and I see the stickied post at the top, and while it sounds related, it's not the same. I've owned my K-5 for almost 2 years and this is something I've never noticed until now. Here is a link to a video that demonstrates what is happening. The camera has a 5 year warranty so it's not a huge issue, but a pain in the ass to be without my camera (it goes everywhere with me). BTW, the camera is off in this video. I would think anything that is supposed to move regarding shake reduction shouldn't move when the camera isn't powered on.

If anyone can give some insight, I'd appreciate it.

Thanks,
Chuck



09-13-2013, 12:40 PM   #2
Administrator
Site Webmaster
Adam's Avatar

Join Date: Sep 2006
Location: Arizona
Photos: Gallery | Albums
Posts: 43,228
As all the stickies indicate, this is perfectly normal. When the camera is powered off, the sensor floats freely inside.

IDK why you hadn't noticed this earlier, but if the camera is working as it should, I wouldn't worry about the sound.

Adam
PentaxForums.com Webmaster (Site Usage Guide | Site Help | My Photography)



PentaxForums.com's high server and development costs are user-supported. You can help cover those costs by donating. Or, buy your photo gear from our affiliates, Adorama, B&H Photo, or Topaz Labs, and get FREE Marketplace access - click here to see how! Trusted Pentax retailers:

09-13-2013, 12:49 PM   #3
New Member




Join Date: Sep 2009
Posts: 21
Original Poster
Hmm. The sticky I read mentioned the sound when the camera was turning on. It was also multiple pages of no additional info so it wasn't as clear. Thanks Adam. Sorry for clogging up the forum.
09-13-2013, 01:13 PM   #4
Pentaxian
carrrlangas's Avatar

Join Date: Mar 2012
Location: Joensuu (Finland)
Photos: Gallery
Posts: 1,752
My camera makes exactly the same sound from the day I bought it. Itīs the sensor moving freely as Adam said.
I am more curious of how you just noticed the sound after two years with the camera

09-13-2013, 01:32 PM   #5
Pentaxian




Join Date: Jan 2012
Location: Slovenia
Photos: Gallery
Posts: 2,180
QuoteOriginally posted by carrrlangas Quote
I am more curious of how you just noticed the sound after two years with the camera
+1.
The sound you should hear when powering on the K-5 is more of a fart than a clunk.

PS Nice beard.
09-13-2013, 02:39 PM   #6
Site Supporter




Join Date: Apr 2011
Photos: Albums
Posts: 3,515
But there is a reason it is making the noise - you are shaking it and something which can move will move and make a noise.

Does it make a noise when you leave it on a solid surface like a bench and watch?
09-13-2013, 04:44 PM   #7
Site Supporter
Ex Finn.'s Avatar

Join Date: Nov 2007
Location: Southern Maryland.
Photos: Gallery | Albums
Posts: 6,296
Noo, stop shaking it like that, you could brake it. The noise is normal, you shaking it like that is not..
09-14-2013, 03:49 AM   #8
Site Supporter




Join Date: Mar 2009
Location: Gladys, Virginia
Photos: Gallery
Posts: 16,253
Why do people shake their cameras? It just seems odd to me. Or is it just part of a pre-photography session ritual that I should know about?

06-11-2015, 02:39 AM   #9
New Member




Join Date: Jun 2015
Posts: 1
just pulled my k50 out of the box new... exactly the same noise... turned off.
turns me off too!
you shake your camera because you have common sense!
what I hear is an AF gear and possibly something else...just a guess.
would be an excellent, all be it deceitful, technique for selling an extended warranty on this kind of product!

thanks for your very informative video!
06-11-2015, 07:37 AM   #10
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 27,479
QuoteOriginally posted by Pen pal Quote
just pulled my k50 out of the box new... exactly the same noise... turned off.
turns me off too!
Welcome to the Pentax Forums!

As noted above, the sound is the sensor moving freely in its frame. When the body is powered up, the sound goes away as the electromagnets that suspend the sensor come online. All Pentax bodies with SR make that sound and have since the feature was introduced on the K10D in 2007. It used to be that reviewers made a note of it, but for some reason, they quit mentioning the clunk noise a few years ago.


Steve
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
camera, k-5, link, move, pentax help, video
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
"The World Is a More Violent Place Than It Used to Be." -- NOT!!! MRRiley General Talk 3 08-18-2011 11:31 AM
Help - Spots "They" Say it's not on the Sensor daacon Pentax DSLR Discussion 36 09-17-2009 08:32 PM
K10D owner moving to K-7: Early "Review"/thoughts on the K-7. (link to Images) pcarfan Pentax DSLR Discussion 6 08-02-2009 07:59 PM
"It's not the camera"... except when it is shuttervox General Talk 45 02-24-2009 04:40 AM



All times are GMT -7. The time now is 12:47 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top