Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
03-08-2014, 05:57 AM   #1
Forum Member
Finntax's Avatar

Join Date: Jul 2010
Location: Lappeenranta, Finland
Posts: 61
AF540FGZ II problem

Hi,

Just received the new AF540FGZ II flash and can't get it working with any of my bodies (K-01, K-5 and K-3). On P-TTL mode (or any other mode for that matter) the flash works when ever it pleases and all images are under exposed (totally black). I also have the older version AF540FGZ so I have a flash to compare with exactly the same settings. The old version works fine with all of the bodies. Firmwares are the latest version on every body.

Am I missing something with the new flash?

03-12-2014, 07:53 AM   #2
Senior Member




Join Date: Jan 2014
Location: Texas
Posts: 255
I too just got my 540GZII yesterday from BH Photo ($160 discount last week!). It works OK but it under exposes most of the time. Is this typical of a P-TTL flash? I always thought that it would produce perfect pictures each time? Can everyone share with me your settings on K-3 especially or any other Pentax.
03-16-2014, 11:39 AM   #3
Forum Member
Finntax's Avatar

Join Date: Jul 2010
Location: Lappeenranta, Finland
Posts: 61
Original Poster
QuoteOriginally posted by Finntax Quote
Hi,

Just received the new AF540FGZ II flash and can't get it working with any of my bodies (K-01, K-5 and K-3). On P-TTL mode (or any other mode for that matter) the flash works when ever it pleases and all images are under exposed (totally black). I also have the older version AF540FGZ so I have a flash to compare with exactly the same settings. The old version works fine with all of the bodies. Firmwares are the latest version on every body.

Am I missing something with the new flash?
The flash turned out to be faulty. Got it replaced and the new copy works perfectly.
03-16-2014, 12:16 PM   #4
Pentaxian
amoringello's Avatar

Join Date: May 2008
Location: Virginia, USA
Photos: Gallery
Posts: 1,393
QuoteOriginally posted by gosman Quote
I too just got my 540GZII yesterday from BH Photo ($160 discount last week!). It works OK but it under exposes most of the time. Is this typical of a P-TTL flash? I always thought that it would produce perfect pictures each time? Can everyone share with me your settings on K-3 especially or any other Pentax.
You can do some searching here for lots of issues with PTTL. I can't recall if the K3 has specific issues with underexposure.
In general PTTL should be close to correct, but a lot of things affect it. Probably the worst offender is specular highlights.
PTTL is extremely judgmental to such an extent that if a person's necklace causes sparkles (specular highlight) from the flash it can cause the camera to underexpose by several stops.
The K5 improved on this a lot but it still has problems.
And remember... unlike some other brands, Pentax uses the entire sensor for metering when using flash. Spot and CenterWeighted metering has no effect with flash. i.e. Reflectionson outer edges of the view will not be ignored with spot metering, etc...

03-16-2014, 01:18 PM   #5
Senior Member




Join Date: Jan 2014
Location: Texas
Posts: 255
I did not know that about the focus metering on spot and center not working on flash. Interesting.
11-24-2014, 09:29 AM   #6
Junior Member
jpstanisic's Avatar

Join Date: Jun 2011
Location: New York
Photos: Gallery
Posts: 32
QuoteOriginally posted by Finntax Quote
Hi,

Just received the new AF540FGZ II flash and can't get it working with any of my bodies (K-01, K-5 and K-3). On P-TTL mode (or any other mode for that matter) the flash works when ever it pleases and all images are under exposed (totally black). I also have the older version AF540FGZ so I have a flash to compare with exactly the same settings. The old version works fine with all of the bodies. Firmwares are the latest version on every body.

Am I missing something with the new flash?
I am having the same problem with mine. Still "just" under the year warranty, so they are saying they will replace - hopefully with not another faulty unit. It was working fine when I first got it, but lately it just works when it wants to. Even hitting the test button when lit, 3/4 of the time it will not fire. You can hear it click, but no flash discharge and the button stays lit. Really annoying. Really thinking of getting a Metz 64 though. Has anyone had any experience with them? I mainly went with Pentax because of the weather sealing ... but the Metz just has more functionality and distance.
11-24-2014, 11:10 AM   #7
Pentaxian
Just1MoreDave's Avatar

Join Date: Feb 2007
Location: Aurora, CO
Photos: Gallery | Albums
Posts: 4,814
Lighting equipment manufacturer Metz files for insolvency: Digital Photography Review

Still going for now, future might be iffy. The risk is warranty and maybe if Pentax changes the flash protocol later and you need a firmware upgrade.
11-24-2014, 11:20 AM   #8
Junior Member
jpstanisic's Avatar

Join Date: Jun 2011
Location: New York
Photos: Gallery
Posts: 32
QuoteOriginally posted by Just1MoreDave Quote
Lighting equipment manufacturer Metz files for insolvency: Digital Photography Review

Still going for now, future might be iffy. The risk is warranty and maybe if Pentax changes the flash protocol later and you need a firmware upgrade.
oof ... thanks for the update!!!

11-24-2014, 03:58 PM   #9
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 26,189
QuoteOriginally posted by Just1MoreDave Quote
Lighting equipment manufacturer Metz files for insolvency: Digital Photography Review

Still going for now, future might be iffy
Well, this is tragic.

Metz is an old and respected name.


Steve
11-24-2014, 04:01 PM   #10
Veteran Member
crewl1's Avatar

Join Date: Jul 2010
Location: Los Angeles, CA
Photos: Gallery | Albums
Posts: 9,795
QuoteOriginally posted by stevebrot Quote
Well, this is tragic.

Metz is an old and respected name.


Steve
Yongnuo ate their lunch.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
af540fgz, bodies, flash, ii, mode, pentax help, version
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Focussing problem Sigma EX 70-200mm 1:2.8 II MACRO HSM Bruce Clark Pentax SLR Lens Discussion 4 08-29-2013 01:19 AM
Pentax K-5 II Problem after Firmware Update Deedee Pentax K-5 13 08-12-2013 04:58 PM
[Help] Pentax K-5 II Overheat Problem Husky Troubleshooting and Beginner Help 27 07-16-2013 05:46 PM
Shutter Problem??? K-5 II noahdsnell Troubleshooting and Beginner Help 4 05-06-2013 05:18 PM
K5 and AF540FGZ problem nacnud Troubleshooting and Beginner Help 3 03-30-2013 04:33 AM



All times are GMT -7. The time now is 06:29 PM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top