Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
04-14-2014, 06:57 PM   #1
Site Supporter
shaolen's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Phoenix AZ
Posts: 749
Flash in wireless mode off but still firing

So I've been following Gary Fong's directions to use an external wireless flash but not have the built in flash fire and it's not working. Here's the video
. I'm following it exactly but it still doesn't work. Does anyone know what I'm doing wrong? I'm using the AF-360FGZ.

04-14-2014, 08:42 PM   #2
Veteran Member




Join Date: Mar 2012
Location: Perrineville, NJ
Posts: 1,364
The built-in flash will still fire, but at a very low power level and will contribute very little to the exposure.

You might also be noticing the pre-flash sequence which fires at the same brightness as during normal wireless operation.

The important question is, do your images come out the way you expect?
04-15-2014, 07:58 AM   #3
Site Supporter
shaolen's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Phoenix AZ
Posts: 749
Original Poster
the photos are coming out as if I didn't change the setting in the menu. The built in flash shows up just as prominent as the off camera one
04-15-2014, 03:56 PM   #4
Veteran Member




Join Date: Mar 2012
Location: Perrineville, NJ
Posts: 1,364
Not sure what to say since it works fine for me.

What body?

You did set the body flash to wireless option, not just flash on?

Does the C21 menu option make any difference in the image at all?

You did sync the AF360FGZ channel (i.e., 1 through 4) with the body, right?

Where is the remote flash located, relative to the subject, and relative to the camera?

04-16-2014, 05:11 PM   #5
Senior Member




Join Date: Jan 2009
Location: Watertown, NY
Posts: 267
QuoteOriginally posted by Tanzer Quote
Not sure what to say since it works fine for me.

What body?

You did set the body flash to wireless option, not just flash on?

Does the C21 menu option make any difference in the image at all?

You did sync the AF360FGZ channel (i.e., 1 through 4) with the body, right?

Where is the remote flash located, relative to the subject, and relative to the camera?
Also make sure the off camera flash is set to slave, I believe that is the only option when triggering with the cameras flash.

I use a Metz AF 48-1 and have no problem triggering it with the cameras flash.
04-18-2014, 11:28 AM   #6
Site Supporter
shaolen's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Phoenix AZ
Posts: 749
Original Poster
QuoteOriginally posted by Tanzer Quote
Not sure what to say since it works fine for me.

What body?

You did set the body flash to wireless option, not just flash on?

Does the C21 menu option make any difference in the image at all?

You did sync the AF360FGZ channel (i.e., 1 through 4) with the body, right?

Where is the remote flash located, relative to the subject, and relative to the camera?
the other wireless setting didn't work either. How do you change the channel on the body?
04-18-2014, 05:48 PM   #7
Pentaxian




Join Date: Feb 2009
Location: Alameda, CA
Posts: 3,194
Anyone saying it works for them (the built-in flash does not fire during exposure), please read this thread and do the same test as described in a post therein.

Here is another thread with some more data (see post #8): link.

Last edited by SOldBear; 04-18-2014 at 05:54 PM.
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
firing, flash, issue, pentax help, wireless
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
Flash in wireless mode WA-surfer Flashes, Lighting, and Studio 3 05-29-2013 04:25 PM
Does kr flash like normal when it is set to wireless mode + controller mode? Zev23 Pentax K-r 8 05-24-2012 07:09 AM
Using Built in Flash in Wireless mode with External Flash i.e AF-360fgz disco_owner Flashes, Lighting, and Studio 7 05-16-2012 07:41 AM
Off-camera flash not firing molotschna Troubleshooting and Beginner Help 19 04-20-2012 02:46 PM
SR Disabled in Wireless Flash Mode? Old Timer 56 Pentax DSLR Discussion 5 01-06-2008 10:02 AM



All times are GMT -7. The time now is 01:26 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top