Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
06-11-2014, 11:34 PM   #1
New Member
TomCotton's Avatar

Join Date: Jun 2014
Posts: 6
Pentax k-30 sensor problem?

Hi, the sensor on my k-30 is acting like something is blocking 95% of it.

When I take a picture everything is back except for a tiny small part of the screen. When I put it in video mode everything stays black except for the same tiny part of the screen which responds. It really seems like there is something covering the sensor. The LCD panel works fine. The menu shows up fine. Just the sensor is only picking up 5% (maybe more like 2%) of the picture.

I bought this on a auction site in Japan. The seller did mention this problem in the description but I only notice all of their great descriptions about it (I'm still learning Japanese). So taking it back isn't an option...

Anyone have any ideas or seen anything like this before?

06-12-2014, 12:21 AM   #2
hcc
Pentaxian
hcc's Avatar

Join Date: Nov 2009
Location: Brisbane, Australia
Photos: Gallery | Albums
Posts: 3,482
Have you tried with another SD card? I read that a corrupted card might cause something similar.

Do you have the same issue with LiveView and using the optical viewfinder?

Have you exported the pictures to a computer to check?

Please try all the above. Hope that it may help.
06-12-2014, 12:37 AM   #3
Pentaxian
Na Horuk's Avatar

Join Date: Feb 2012
Location: Slovenia, probably
Photos: Gallery | Albums
Posts: 10,315
What do you mean something is covering the sensor? Can you maybe show an example?
You can try dismounting the lens and doing the "sensor cleaning" function that opens the shutter and exposes the sensor, then you can see inside. Make sure you have full battery when doing this, and be careful not to touch or drop anything in there, even dust.
06-12-2014, 01:47 AM   #4
New Member
TomCotton's Avatar

Join Date: Jun 2014
Posts: 6
Original Poster
Here is the problem. So far I have updated the firmware, recharged the battery, and reformatted the SD card. As you can see the LCD works fine, but the sensor only seems to pick up a small streak of the image. Sometimes nothing at all.



06-12-2014, 01:53 AM   #5
New Member
TomCotton's Avatar

Join Date: Jun 2014
Posts: 6
Original Poster
06-12-2014, 02:20 AM   #6
Pentaxian




Join Date: Oct 2009
Location: Far North Qld
Posts: 3,248
Maybe the curtains of the shutter are stuck.
06-12-2014, 06:10 AM   #7
New Member
TomCotton's Avatar

Join Date: Jun 2014
Posts: 6
Original Poster
Steve, I think you might be onto something there. Does anyone have a picture of what it should look like when the curtains are open?

---------- Post added 06-12-14 at 06:59 AM ----------

After having a look at the inside it really does seem like there is a problem with the curtains. But still not sure how to fix it.
06-12-2014, 07:49 AM   #8
Veteran Member




Join Date: Jan 2011
Location: Corinth, NY
Photos: Albums
Posts: 367
does it do it in picture mode also? i see you're in video.

06-12-2014, 01:41 PM   #9
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 26,161
Put the camera in manual mode at say 1/2s. Remove the lens and trigger shutter while watching the mechanism. Does the mirror swing up and the shutter open fully without drama?


Steve

---------- Post added 06-12-14 at 01:42 PM ----------

QuoteOriginally posted by TomCotton Quote
After having a look at the inside it really does seem like there is a problem with the curtains. But still not sure how to fix it.
You can't and repair would likely involve replacement of the shutter assembly.


Steve

Last edited by stevebrot; 06-12-2014 at 09:06 PM.
06-12-2014, 01:54 PM   #10
Loyal Site Supporter
paulh's Avatar

Join Date: Sep 2010
Location: DFW Texas
Photos: Gallery | Albums
Posts: 12,427
Probably a long shot here, but does it act this way when you put a different lens on the camera?
06-12-2014, 07:05 PM   #11
New Member
TomCotton's Avatar

Join Date: Jun 2014
Posts: 6
Original Poster
I'm taking it to a camera store today to have it checked out. I'll let you know what happens.
06-12-2014, 11:07 PM   #12
New Member
TomCotton's Avatar

Join Date: Jun 2014
Posts: 6
Original Poster
I took it to the store today. The guy said he only knew how to work on manual cameras but started taking a look at the curtains for me. He picked up a tiny screw driver and started moving them, the next thing i know i hear a sound and he says it should work now! The rear curtain was stuck on itself but he managed to put it back into position! I am a very lucky guy!
06-13-2014, 06:00 AM   #13
Veteran Member




Join Date: Jan 2011
Location: Corinth, NY
Photos: Albums
Posts: 367
i've seen that before with old manual camera's. Same solution too,

glad to hear it all worked out for ya. hope it doesn't happen again.
06-17-2014, 01:29 AM   #14
Inactive Account




Join Date: Jun 2014
Posts: 6
ask for a change if possible
Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
curtains, fine, k-30, look, pentax help, pentax k-30 sensor, picture, screen, sensor, shutter, steve
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-30 sensor shake during exposure send2nate Troubleshooting and Beginner Help 12 01-24-2016 06:28 PM
Huge problem with Pentax K-30 koolimy Pentax K-30 & K-50 42 04-20-2014 07:28 AM
k-30 Sensor dust FragileBird Troubleshooting and Beginner Help 20 06-07-2013 11:32 PM
K-5 sensor problem Babylon7 Troubleshooting and Beginner Help 10 09-17-2012 06:20 PM
pentax k-x sensor problem mRo Troubleshooting and Beginner Help 11 12-10-2009 05:35 PM



All times are GMT -7. The time now is 10:23 AM. | See also: NikonForums.com, part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top