Forgot Password
Pentax Camera Forums Home
 

Reply
Show Printable Version Search this Thread
07-26-2014, 10:11 AM   #1
New Member
Romeo Bravo's Avatar

Join Date: Dec 2013
Location: Orange County
Posts: 14
K-3 exposure issues

Hello PF members-

I'm having an unusual problem with my otherwise fantastic K-3. It has been severely underexposing photos when in natural light. The shutter speed will automatically climb to 1/8000th and the aperture will go to the highest stop it can. The latest firmware (1.10) is on it and it seems to be shooting indoors perfectly fine. Is there anyone else who had experienced this? Any theories as to the cause? Even changing the metering won't help and on Manual it forces the EV to stop down as far as it can. Thanks for whatever help you can give!

-Romeo

07-26-2014, 03:47 PM   #2
Moderator
Site Supporter
MarkJerling's Avatar

Join Date: May 2012
Location: Wairarapa, New Zealand
Photos: Gallery | Albums
Posts: 6,558
Is it doing this with all your lenses? (I.e. is it a lens specific problem?)
What does it do in good old "Green Mode"? (I.e. is it a settings problem?)
07-26-2014, 07:50 PM   #3
Pentaxian




Join Date: Sep 2011
Location: Nelson B.C.
Posts: 3,267
Are you using spot metering? It is extreme and will act like that if you have a white spot large enough to fill the focus point in a darker background.
07-27-2014, 08:19 AM   #4
Site Supporter
stevebrot's Avatar

Join Date: Mar 2007
Location: Vancouver (USA)
Photos: Gallery | Albums
Posts: 27,479
QuoteOriginally posted by Romeo Bravo Quote
Even changing the metering won't help and on Manual it forces the EV to stop down as far as it can.
??? On manual, you control the EV. I assume you are saying that the meter suggests minimum possible EV.

While you might gain some interesting information from a discussion here, I would suggest that you bring Pentax support into the loop. If your camera ALWAYS meters for severe underexposure, it is not something that can be solved on this forum. If it only does it in moderate to bright light (outdoors), it is still something that is beyond what can be addressed.

There are no settings or configuration options on the camera that would explain the behavior you describe.


Steve

Reply

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook Facebook
  • Submit Thread to Twitter Twitter
  • Submit Thread to Digg Digg
Tags - Make this thread easier to find by adding keywords to it!
k-3, pentax help
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search


Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
K-3 multi exposure and interval composite Painter Pentax K-3 33 10-30-2014 10:47 AM
Hello & Long exposure K-3 noise profiling Maximiliano66 Welcomes and Introductions 9 07-25-2014 03:49 AM
Bell & Howell flash issues with my K-3 sharepointalex Pentax K-3 7 02-21-2014 09:19 PM
K-3 video issues FilipWessman Troubleshooting and Beginner Help 4 01-02-2014 02:55 AM
Hello! I have a K-30 with exposure issues elijah Troubleshooting and Beginner Help 9 08-14-2013 07:07 AM



All times are GMT -7. The time now is 10:33 PM. | See also: NikonForums.com, CanonForums.com part of our network of photo forums!
  • Red (Default)
  • Green
  • Gray
  • Dark
  • Dark Yellow
  • Dark Blue
  • Old Red
  • Old Green
  • Old Gray
  • Dial-Up Style
Hello! It's great to see you back on the forum! Have you considered joining the community?
register
Creating a FREE ACCOUNT takes under a minute, removes ads, and lets you post! [Dismiss]
Top